Swades: Bizim İnsanımız adlı filmin konusu ve seyirciye naklettiği mesajlar adeta insanlık tarihi, insan olmanın gerektirdikleri ve dinler tarihi.
2004 Yılında seyirciyle buluşan Hint yapımı Swades: Bizim İnsanımız adlı filmin konusu ve seyirciye naklettiği mesajlar adeta insanlık tarihi, insan olmanın gerektirdikleri ve dinler tarihi. Faraza azıcık Budizm, azıcık Hinduizm, azıcık Taoizm, azıcık Şintoizm, azıcık İslam kokan bir sentez. Feminist ögelerin büyük oranda görüldüğü filmin baş rolünde başarılı aktör Shakruh KHAN oynuyor.
Değinmek istediğim en önemli noktalardan biri yukarıda paylaştığım fotoğraflardır. Köyde insanların izlemesi için akşam açık havada sinema gösterimi olur ve bütün köy ahalisi bu filme davetlidir. Ancak bu filmi izleyen ahali öyle her istediği yere oturamaz zira kurallar vardır. (KAST SİSTEMİ) İnsanı doğuştan itibaren bir sınıfa hapseden bu sistem, çok acı bir şekilde gözler önüne seriliyor. Neyse ki ilerleyen dakikalarda film Kast Sistemi’ni Ti’ ye alıyor. Kast sistemi aşağıda belirttiğim gibi insanları kendi iradelerinin dışında sosyal bir sınıfa mahkûm ediyor;
- Brahmanlar (Entelektüel tabaka, Kutsal yazıları (Veda) yorumlayan kişiler, Bilginler ve rahipler )
- Kshatriyalar (Askerler, prensler ve üst düzey memurlar)
- Vaişyalar (Tüccarlar, toprak sahipleri ve çiftçiler)
- Şudralar (İşçiler ve köleler)
Dediğim gibi yukarıda gördüğünüz fotoğraflar filmdeki açık hava sinema gösteriminden ve maalesef bir köy ortamında bile insanlar sınıflara ayrılıyor. Brahmanlar Vaişyalar’la aynı yerde oturmuyor ve Vaişyalar da Şudralar’la aynı yerden filmi seyretmiyor. İnsanlık adına ne büyük bir utanç!!!
- Fotoğrafta sinema perdesinin Brahmanlara nasıl göründüğünü ya da Brahmanların perdeye baktıkları zaman nasıl bir ekran gördüklerini görüyoruz. Görüldüğü üzere izledikleri filmin adı YAADON KI BAARAAT( Hatıraların Kavuşması) Brahmanlara düzgün bir şekilde görünüyor yani perdeye ön tarafından bakıyorlar ve bu onlar için bir ayrıcalık zira Vaişyalar ve Şudralar’la ekrana aynı yerden bakmazlar , bakamazlar çünkü sınıfları farklı!
- Fotoğrafta sinema perdesinin nasıl göründüğüne dikkatlice bir bakın. Burada Vaişyalar perdenin arka tarafından filmi izliyor. Ve filmin adının nasıl göründüğünden de anlaşıldığı gibi ancak ters izleyebiliyorlar zira Brahmanlar’la aynı yerden izleyemezler çünkü sınıfları farklı!
3 ve 4. Fotoğraflarda ise en alt tabakadaki Şudralar’ı görüyoruz ne Brahmanlar’la ne de Vaişyalar’la aynı yerden filmi seyretmelerine imkân yok. Hatta köyün içine dahi girip serbest dolaşmaları yasak bundan dolayı bazıları 3. Fotoğraftaki gibi ağaçta bazıları da 4. Fotoğraftaki gibi ayakta izleyebiliyorlar ve maalesef çocuklarıyla beraber. Çünkü sınıfları farklı!
Film bir müddet devam ediyor ve sınıflar ayrı ayrı bulundukları yerden perdeye bakıyorlar. Ancak onları bir sürpriz beklemektedir zira elektrikler kesilir. Hafif bir münakaşadan sonra Mohan rolünde Shakruh KHAN perdeye doğru gelir ve insanlara gökyüzüne bakmalarını söyler ve saban şeklindeki yıldızlara bakmalarını ve onları görebilmelerini ister.
İşte burası bana göre sözün bittiği yer, zira bütün sınıflar hep beraber gökyüzüne bakar ve sınıflar ve statüler elektriklerin kesilmesiyle beraber sadece o an için kesilir, yok olur. Çünkü elektrikler kesilince herkes için karanlık olur. Bu aşamada ne Vaişyalar’ın Şudralar’a ne de Brahmanlar’ın Vaişyalar’a üstünlüğü vardır. Karanlık herkes için karanlıktır, yaradılışta ayrımcılık yoktur, hiç kimsenin gözüne özel kandil yaratılmamıştır. Herkes gözleriyle gökyüzüne bakar. Yeryüzünde ne kadar farklı muameleler görseler de hepsinin gökyüzünde gördüğü şey aynıdır. (YILDIZLAR)