2. dönemin ilk iki ayını geride bıraktık ve okulun verdiği yoğunluktan sonra bir haftalık dinlenme surecine girmiş bulunmaktayız. Peki, bu bir haftalık suretçe ne yapmalı, ne yapmamalıyız? 11-15 Nisan tarihlerinde yapılacak olan ara tatilde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bilindiği gibi son uç yıldır eğitimde yeni bir tatil dönemi olan ‘’Ara tatil’’ kavramı ile karşı karşıya kaldık. 2019-2020 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanan ara tatil, yaz tatili süresinin 13 haftadan 11 haftaya indirilmesi ve bu sayede de dönemler içinde tatil verilmesi üzerine kurulu bir değişiklikti. Bu değişiklik uygulandığı zaman öğrenciler belirlenen tarihlerde ara tatil yapmıştı. Ayrıca bu ara tatilin nisan ve kasım aylarında yapılmasına karar verilmişti. Bu sayede öğrenciler hem belli dönemlerde dinlenme imkanı bulmuş hem de yaz tatilini de daha kısa zamanda bitirerek olması gereken zamanda okula başlamıştı. Peki, 11-15 Nisan tarihlerinde yapılacak olan ara tatilde öğrencilerin ne yapması ya da ne yapmaması gerekiyor? Sizleri çok fazla bilgi yığınına boğmadan kısaca neler yapabileceğimizi ve neleri yapmamamız gerektiği konusunda fikirler sunmaya çalışacağım.
Ara Tatilde Ne Yapmalı?
Bir plan yapıp ve çocukların bu plana sadık kalarak disiplinli bir şekilde uygulamaya çalışmalarını isteyeceğimiz bir dönem değildir. Aksine bu surecin serbest ve dinlenme merkezli olması gerektiğini unutmamalıyız. Öğrenciler ara tatilde derslerine çalışabilir, kendilerine zaman ayırabilir, kitap okuyarak zaman geçirebilir, öğretmenlerinin vereceği ödevleri yapabilir, internet üzerinden film ve dizi izleyebilirler. Bunun yanı sıra öğrenciler evde aslında pek çok etkinlik de yapabilir. Özellikle de ebeveynlerin ilkokul çocuklarının gelişimi için onlara farklı oyunları göstermesi bu tatilde çok yararlı olabilir. Eğitici birbirinden farklı oyun ile tatil en verimli şekilde geçirilebilir. Bu dönemde ayrıca okul açıldığından beri öğrenilen konular da tekrarlanabilir. Bu sayede öğrenciler öğrendikleri konuları da tatil sonrasına kadar unutmamış olacaklardır.
Ara tatilde öğrenciler dinlenmeli, kendilerini rahatlatmalı, odaklanmalarını kolaylaştıran uğraşlar edinmelidir. Bu sayede okul yeniden başladığı zaman öğrencilerin ders çalışmakta zorlanması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca yapılacak olan dikkat arttırıcı etkinlikler sayesinde her düzeydeki öğrenci de derslerine odaklanmakta ve ders çalışmakta daha az zorluk çekecektir. Bu dönemde elbette ki ders çalışarak tüm günü geçirmek de doğru değildir. Öğrenciler dinlenecekleri ve kendilerini rahat hissedecekleri aktiviteleri de bu dönemde yapmalıdırlar. Yukarıda saydıklarımıza baktığımızda ders ve okul odaklı bir düzenden uzak kalmadığımızı da görebiliriz. Burada daha farklı neler olabilirlere odaklanmakta fayda vardır. Çocuk köyde yaşıyorsa anne babasına ev işlerinde de yardım edebilir, bağ bahçe işleriyle uğraşabilir, ahıra gidip hayvanlarla uğraşabilir, çeşmeye koşup su getirebilir, eve gelen misafirlerle ilgilenmekte ailesine yardımcı olabilir… Bahar dönemindeyiz ve evlerin pencerelerinde saksıda yetiştirilen çiçeklerle ilgilenebilir, bahçeye ekilen tohumların nasıl ekildikleri hakkında büyüklerinden fikir alıp katkıda bulunabilir, kış boyunca tahrip olan evlerin tadilatına yardımcı olabilir, kuzularla vakit geçirebilir, mutfağa geçip annesine yemek yapmakta ve bulaşık yıkamada yardımcı olabilirler… Bahar ayına denk gelen ara tatilde mümkün olduğunca öğrencilerin açık hava etkinlikleri yapmaları, arkadaşları ya da aileleri ile park ve bahçelerde vakit geçirmeleri, kısa yürüyüşler yapmaları, kalan dönem için deşarj olmaları sağlanmalı. Özellikle odaklanma ve plan yapma güçlüğü çeken, kaygılı çocuklar tatil dönemlerinden sonra okula uyumda daha çok zorlanıyor. Aileler her gün farklı ne yapalım telaşına düşmeden, ev içi etkinliklerle, açık hava gezileriyle, düzenli uyku ve bolca sohbet ile çocuklarıyla bir haftayı dinlenerek, eğlenerek geçirebilirler. Unutmayalım ki çocuklar en çok ebeveynleriyle birlikte oldukları zamanlarda ve bir uğraş içindeyken mutlular. Bu saydığımız önerileri bulundukları ve yaşadıkları yere göre de şekillendirebilirler.
Ara Tatilde Ne Yapmamalı?
Pandemi surecinin en yoğun olduğu dönemlerden uzaklaştık diyebiliriz ama bu durum bizi çok ta rehavete kaptırmasın çünkü tamamen salgından uzaklaştık diyemeyiz. Hala salgının bulaştığı kişiler var ve hala salgından ötürü ölen insanlar var. Elimizden geldiğince yoğunluğun fazla olduğu mekânlardan uzak durmaya çalışmalıyız ve arkadaşlarımızla görüşürken de daha sade yerler seçmeye özen göstermeliyiz. Evde, sokakta pandemi kaynaklı uymaya çalıştığımız kurallara uymaya devam etmeliyiz. Okula daha sağlıklı bir şekilde başlamak için ilk uymamız gereken kuralın bu olduğunu unutmamalıyız.
Ara tatil geldi, o halde okul ve okulla ilgili ne varsa hayatımızdan bir haftalığına atalım demek bizi yanıltabilir. Evet, okuldan uzak geçireceğimiz bu süreç esnasında okul odaklı olmayacağız ama bu okulu tamamen unutacağız gibi bir anlamada gelmesin. Öğrenciler bütün günü oyun oynayarak, uyuyarak ya da hiçbir şey yapmadan geçirmemelidir. İnternet cafeler ve sokaklar bu sürecin tamamına hakim olmamalıdır ve sabahtan akşama kadar buralarda kalınmamalıdır. Bu tur yerlerin çok önemli kazançlarının yanında fazlasıyla da zararlı taraflarının da olduğu unutmamalıyız. Yeni kitaplar, diziler, filmler keşfetmek ya da farklı konularda araştırmalar yapmak bu dönemde öğrencilere büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca öğrenciler ders çalışmasa bile ara tatilde günlerini boş şekilde geçirmemelidir. Mutlaka eksik olduğumuz ve öğrenmekte zorlandığımız konular vardır, bu konulara yönelmemek olmaz. Teknolojinin hayatımızda çok yoğun bir şekilde yer edindiği bu dönemde faydalı bir şekilde kullanma imkânını da bize vermektedir. Eksik olduğumuz konuları günde yarım saatte olsa videolarla tekrar etme şansını da teknoloji bize vermektedir.
Değinmek istediğim diğer önemli bir konu ise teknolojinin ödül olarak algılama yanlışlığıdır. Dinlenme anlayışı tüm günü ekran karşısında geçirmek olmamalı. Pandemi sürecinde uzaktan eğitimle hayatımıza giren teknolojik aletlerin kullanımına tatilde dikkat edilmeli. Aileler çocuklarına sınırsız tablet ve televizyon imkânı sunmamalı. Ebeveynlerin interneti ve teknolojiyi çocuklara bir ödül gibi göstermemesi gerekiyor. Teknolojik bağımlılığı tetikleyecek aktiviteler yapılmamalı. Bilgisayar oyunları ve tablet kullanımı kontrolsüz bırakılmamalıdır.
Ercüment ZÜNGÜR