Hindistan 10 Saat 42 Dakika | Ercüment Züngür | Köşe Yazıları....
Her yıl olduğu gibi bu yılda en çok kitap okuyan ülkeler listesi açıklandı. Bu bölümde sizleri çok bilgi yığını ile karşı karşıya bırakmadan, konunu anlaşılması için birkaç teknik bilgi vermeyi doğru buluyorum. Nisan ayı içerisinde Miguel de Cervantes ve William Shakspeare gibi iki önemli yazarın ölüm tarihi olması, bugünün Dünya Kitap Günü belirlenmesinde etkili olmuştu. Dünya Kitap Günü, birçok ülkenin katılımı ile gerçekleşen ve hem kitap okuma alışkanlığının kazandırılması hem de çocukların kitap ile daha yakından bağ kurup dünyalarına alması amacı ile gerçekleşen bir ritüelledir. Bu ritüel yaklaşık 28 yıldır süregelmektedir. 1995 ten bu yana Dünya Kitap Okuma Günü gerçekleştirilmesi ile birlikte 2001 den bu yana her yıl farklı bir ülkeden bir kent Kitap Okuma Başkenti olarak belirlenilmektedir. Bu yıl ise bir Afrika Ülkesi olan Gana’nın başkenti Akra Dünya Kitap Okuma Başkenti olarak seçilmiştir. Burada zirvede Hindistan bulunmaktadır ve Hindistan’da her kişi haftada 10 saat 42 dakika kitap okumaktadır. İkinci sırada başka bir Asya ülkesi olan Tayland bulunmaktadır ve üçüncü sırada Çin bulunmaktadır. Bu listede ülkemiz maalesef 18. Sırada yer almaktadır ve haftada kişi başı ortalama 5 saat 54 dakika kitap okumaktayız.
Bu sıralama oluşturulurken en çok okunan kitaplarda bu araştırma da yerini almıştır. ABD merkezli editörlük şirketi Global English Editing'in verilerine göre, dünyadaki okuyucuların yüzde 66'sı basılı kitap kullanıyor. Dünyada en çok okunan kitapların başında ise Kur'an-ı Kerim ve İncil geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mao Zedong'un beyanlarından derlenen ‘Başkan Mao'dan Seçme Sözler’ de en popüler kitaplar listesinde üçüncü sırada yer alıyor. Miguel de Cervantes'in ‘Don Kişot’ kitabı ile JK Rowling'in yazdığı ‘Harry Potter’ serisi de dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında bulunuyor. Bunların yanı sıra dünyada en çok okunan diğer kitaplar ise şunlardır: Charles Dickens’in ‘İki Şehrin Hikayesi’, JRR Tolkien'in ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesi, Antoine de Saint-Exupery'nin ‘Küçük Prens’, Lewis Carroll'ın ‘Alice Harikalar Diyarında’ ile Agatha Christie'nin ‘10 Küçük Zenci’ eserleri şeklinde sıralanıyor.
Peki, biz bu sıralamada daha üst basamaklara çıkmak için neler yapmalıyız. Bunu için de sizi çok yormadan birkaç yerden yaptığım araştırmalar sonucunda da 6 adet öneride bulunabilirim:
1-Bir Okuma Listeniz Mutlaka Olsun: Okuma alışkanlığı kazanmanın önündeki engellerden biri, ne okunacağına karar verilememesidir. Bir kitap listesi tutmak hem okuduğunuz birikimi kaydetmenizi hem de okuma azminizi görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca sonraki okuyacağınız kitapları bu listede sıralamak, elinizdeki bitince bir diğerinin kapağını arlar. Bu nedenle listenizi oluştururken başlangıçta hoşunuza giden benzer türleri art arda sıralamaya çalışın. Böylelikle okuma hevesinizi alevlendirdikten sonra listeye farklı türleri ekleyerek lezzeti çeşitlendirin.
2- Okuma Saatiniz Belli Olsun: Bir eylemin alışkanlık haline gelmesi için mutlaka belli bir zaman aralığında olması gerekmektedir. Bu nedenle gün içerisindeki temponuza bakarak her gün aynı vakte gelen yarım saatlik bir zaman dilimini okumaya ayırın. Günün o saati geldiğinde diğer tüm işlerinizi bırakıp sadece okumaya odaklanın. O vakitte yapılacak
okumanın, diğer işlerden daha değerli olduğunu kendinize hissettirin ve bu saatten taviz vermemeye çalışın.
3- Size Hitap Etmeyen ve Keyif Almadığınız Kitaplardan Uzak Durun: Hem çevremiz hem de kütüphaneler sayılamayacak kadar güzel ve heyecan verici kitaplarla dolu. Hepsinin tadına bakmak içinse yeterli vaktimiz yok ne yazık ki. Bu nedenle vaktimizi en iyi şekilde değerlendirmek için bize keyif vermeyen ve işkenceye dönüşen kitaplardan vazgeçmeyi öğrenmeliyiz.
4- Kaleminizle Barışık Olun: Renkli kalemler, özel işaretler, bir alıntı defteri veya her kitap için özel bir not defteri tutmak gibi alışkanlıklar, okumayı keyifli kılacaktır. Kaleminizle olduğunuz ve tuttuğunuz notlar, aynı metne tekrar dönüp aynı satırların üzerinden geçmeniz için bir davetiyedir.
5- Okuyan Arkadaşlar Edinin: Hem aile içi hem de aile dışı okuma alışkanlığı olan arkadaşlar okuma alışkanlığımız için en değerli hazinelerdir. Çevremizde böyle arkadaşlar olması bizi her vakit okumaya hazır hale getirecektir.
6- Kitap Okuma Alanınız Olsun: Düşünsel ağırlığı fazla olan eserler için sessiz inziva alanlarını tercih ederken hareketli kurgular için açık hava veya park alanlarını seçebilirsiniz. Böylelikle okuduklarınız, siz farkında olmadan algılarınızın doğa ile deneyimini de hayal gücünüze ekleyecektir. Bu da okuma etkinliğini daha keyifli ve heyecan verici hâle getirecektir.