Kaya Petrolleri sahibi İlhan Kaya’yı ziyaretim sırasında 1 gün öncesinden öğrendim, YYÜ’de üniversite-sanayi işbirliği toplantısı yapılacağını.

 

YYÜ Öğretim Görevlisi Can Ozan Tuncer’le toplantı salonuna vardığımızda, ETE Beton’un sahiplerinden Ömer Ete konuşmasını bitiriyordu: “Medrese kökenliyim. Medresede bize devamlı tekrarlanan şey cimrilikten kaçınmamızdı. Allah bizleri cimrilikten uzak tutsun”

 

Ete’nin ardından KOSGEB, TÜBİTAK ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) yöneticilerinin konuşması toplantıya verilen önemi gösteriyordu.

 

İlk bölümde 2 isim öne çıktı. Üniversite – sanayi işbirliği çerçevesinde yılın akademisyeni seçilen Yrd. Doç. Dr. Mucit Tapan ile yılın buluşuna imza atan Prof. Dr. Nahit Aktaş ödüllerini davetlilerin huzurunda aldılar.

 

Bu arada belirtelim. Aktaş son buluşu siyanürsüz altın projesi nedeniyle ABD’den Slikon Vadisi’nde çalışma daveti aldı.

 

Toplantının 2. Bölümünde ise panelistler öne çıktı. Rektör Peyami Battal’ın moderatörlüğünde devam eden panelde Van OSB Başkanı Sinan Hakan 2023 hedefleri üzerinde durdu: “Van OSB büyüme ve gelişmede büyük ivme yakaladı. Yatırım taleplerine yetişmeye çalışıyoruz. 10 yıl içinde dünyanın da tanıyacağı bir marka çıkarma çabası içindeyiz. Ve bunu da başaracağımıza inanıyorum. Van OSB’den çok ciddi markalar çıkacak. Ayrıca Türkiye’nin en büyük mermer (Van – Mermer) fabrikasına sahip olmanın da gururunu yaşıyoruz”

 

Ara ara takip edebildiğim konuşmalardan biride MÜSİAD Başkanı İsmail Say’a ait konuşmaydı: “Hepimizin ortak düşüncesi Van. Van’ı nasıl kalkındırabiliriz, daha iyi bir Van için neler yapabiliriz? Bana göre artık “iş birliği - güç birliği” formülünü uygulama zamanımız geldi. Bunun örnekleri var. Kayseri bu formül sayesinde Erciyes Master Planı’nı hazırladı. Hedefleri 2 milyon turist. Ve şuanda onlarca büyük otelin inşaatı devam ediyor. Kırıkkale bu formül kapsamında sanayide büyük atılımlar yaptı”

 

Takip edebildiğim kadarıyla bana göre en çarpıcı konuşmayı Baytar Tavukçuluk’un sahibi Reşat Baytar yaptı.

 

Baytar konuşmasında YYÜ’nün dünü ile bugünü arasındaki farkı net şekilde ortaya koydu: “Sahibi olduğum çiftlik, üniversiteyle komşu. Ancak diyalogumuz yok denecek kadar azdı. Çok basit bir su meselesini dahi çözememiştik. Hala aklım almıyor bu kadar basit bir meseleyi çözemeyişimiz. Şimdi ise konuşma yapmak için davet alıyoruz. O gün, ‘gün gelecek, sen de burada konuşacaksın’ deselerdi, hiç inanmazdım. Ve çok şükür bugünleri de gördük. Çiftliğimiz YYÜ Senato toplantılarından birine de ev sahipliği yaptı. Bu tür şeyler bizler için gurur verici. Rektör ve yönetiminden Allah razı olsun diyorum”

 

Zaman zaman dışarı çıkmak zorunda kaldığım toplantıda VESOB Başkanı Faruk Alpaslan, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ve KOSGEB Bölge Müdürü Emre Yörük de dikkat çekici konulara temas etmişler.

 

 

 

Toplantının bitiş konuşmasını yapmak ise AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’e düştü. 2. Bölümün ortalarında yetişen Kayatürk, hikayelerle zenginleştirdiği konuşmasının sonunda Say’ın “İş birliği – güç birliği” çağrısını yerinde bulduğunu ve her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

 

Benim açımdan önemli olan YYÜ’nün 1 yıl içinde geldiği nokta. 1 yıl önce barınma, yıkım, güçlendirme ve prefabrik yapı çalışmalarıyla uğraşan üniversite bugün “Hayalimdeki Türkiye”  “Üniversite – Sanayi işbirliği” konferansı ve panelleriyle gündeme geliyorsa, bu 1 yıl içinde çok şeyin değiştiğini gösterir.

 

Çay ve kahve molası sırasında bazı STÖ temsilcileri bizzat Rektör Battal’a itiraf ettiler: “Hocam hatırladınız mı 1 yıl önce Van Kent Konseyi’nin toplantısını? Her kürsüye çıkan Van’ın 20 yıl 30 yıl geriye gittiğinden dem vuruyordu. Bir tek siz kalkıp söylemiştiniz Van’ın ileriye gittiğini. Ve sizin dışınızda da söylediklerinize kimse inanmamıştı. Şimdi bakıyoruz zaman sizi haklı çıkardı. Bazı sorunlar devam etmesine rağmen 1 yılda Van çok gelişti, çok değişti”