Van adına son dönemlerin en önemli sınavı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van’da ağırlanmasıydı. Uzun bir süredir gelişi ile ilgili büyük bir heyecan vardı. Çünkü en son Mayıs 2015’te Van’a gelmişti Erdoğan. 2017 referandum öncesi yapacağı Van mitingi de ertelenmiş, Erdoğan Van yerine Diyarbakır’a gitmeyi tercih etmişti.
O tarihten bu yana bir çok üst düzey ziyaret oldu, ama Cumhurbaşkanı Erdoğan hiç gelmemişti.
***
Velhasıl... 6. Olağan Kongre Erdoğan’ın gelişi için güzel bir fırsat oldu.
Bunun için de titiz ve imalı bir hazırlık yapıldı.
Özellikle de Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi eliyle müthiş bir ön hazırlık yapıldığı gözler görülür bir durumdu.
Şimdiye kadarki en çalışılmış buluşmalardan birisi ve en sorunsuz ziyaret için tüm tedbirler alındı. Üstelik, bu kez buluşma Van’ın merkezinin çok uzağında Edremit’te, Nur Tatar Kapalı Spor salonunda yapıldı.
Uzaklıkta olması başlarda ‘dezavantaj’ olarak görülmesine rağmen ziyarete saatler kala alana akın eden Vanlılar, havadan çekilen kareler, salonun coşkusu Van’ın Erdoğan’ı özlediğini açıkça gösteriyordu.
On binlerce insanın alana akın ettiğini söylemekte beis yok.
Bir salon kongresi olmasına rağmen dışarıda dev bir miting havasında toplanan kalabalığı görünce, merkezde yapılması halinde şu ana kadarki en ‘büyük’ Erdoğan buluşması olabileceğini söylersem abartmış olmam diye düşünüyorum.
***
Gelelim ziyaretin daha ince detaylarına...
Önceki yazımda da belirtmiştim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapılan onca hizmete rağmen Van’a dair bir kırgınlığı vardı.
Bunun sağlamasını da Van’daki mitingde yaptı:
“Van 16 Nisan halk oylamasında yüzde 43'lük ‘evet’ oranıyla maalesef beklediğimizin ve Türkiye ortalamasının çok altında kaldı.”
Hemen ardından da “Halbuki bizim beklentimiz çok daha yüksekti.” Dedi.
Van’a yapılanları hatırlattı. Vanlılara “Siz şahitsiziniz.” Dedi.
***
Fakat, gördüğüm şu ki, Van’ın son manzarası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyadesiyle mutlu etti.
Sadece kısa bir süre içerisinde, gerek uçuş sırasında gerekse de indikten sonra alana gelirken gördüğü manzara onu da şaşırtmıştı.
“Ama görüyorum ki 16 Nisan'dan sonra bugün Van bir başka.” Dedi.
Her gelişinde şikayet duyduğu, dert yakınılmasına şahitlik ettiği Van’da bu kez önemli hizmetlerin yapıldığı ve yatırım programına alındığını görmek moralini üst seviyeye çıkardı.
***
İşte tam burada Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerekiyor.
Belki de son 1 yılı hatta daha fazlası ‘siyaseten’ büyük bir boşluk ile geçen Van’da, süreç tamamen belediyeler ve kayyumlar eliyle yürüdü.
AK Parti’de değişim iddiaları, görevden almalar, yeni atamalar derken iktidar partisinin büyük boşluğu ‘somut’ projeler ve ‘büyük’ projeler ile dolduruldu.
Bu dezavantajı Van adına avantaja çeviren bir hamleydi.
O da hakkı sahibine vermeyi ihmal etmedi.
“Gördüğüm kadarıyla görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız diğerlerinden çok daha maharetli, çok daha projeci, çok daha vizyoner Belediye Başkanları çıktı.” Hoşnutluğunu paylaştı.
Van’daki yol devrimine, atık su, katı atık arıtma tesisi, kent meydanı gibi 2018’in vizyon projelerine dem vurdu. Hatta stadyum müjdesi verdi. “Van’a modern bir stadyum” yapılacak dedi. Çevre Yolu ve Hafif Raylı Taşıma Sistemi’ni ise 2019’a bıraktı.
***
Malumumuz, Van özellikle Çevre Yolu’nda ‘hızlandırılması’ ile ilgili bir ‘müjde’ bekliyordu.
Erdoğan bu noktada hali hazırda zaten devam eden Çevre Yolu ve fizibilitesi tamamlanan hafif raylı sistem çalışmaları için 2019’u işaret etti.
Bu kadar ‘büyük’ çalışmanın yalnızca 1,5 yıl süre içerisinde tamamlanmasının üzerine, yeni dönem siyasetçilerine ve gelecekte aday olacak yerel siyasetçilere bir nevi “O da sizin işiniz” dedi.
O kadar da olsun... Bu kadar işin tamamının da Van’ı gerçekten büyük projelerle buluşturan kayyum belediye başkanlarına yıkmak da olmaz.
Hazır Çevre Yolu devam ediyor. Hafif Raylı sistemin tüm raporları hazır.
Yeni seçilen yönetim 2019’un ilk çeyreğinde yapılacak olan seçimler için de Vanlıya “Çevre Yolu bitiyor” ve “Van’a tramvay” getiriyoruz diyecek ‘babayiğit’ siyasetçiler de hazırlayıversin bir zahmet.
Malum her şeyi de ‘devlet’ten beklememek gerek.
***
Siyasetçiler, devlet, hizmet demişken.
Van’da yeni bir dönem başladı. Artık Vanlılar için her şeyi ‘devletten’ beklememe zamanı da geldi. Şimdiye kadar ‘metal yorgunluk’ sürecinin bitmesi bekleniyordu. Görevden almalarıydı, yeni isim bulmasıydı, atamasıydı derken Ak Parti’de yeni yönetim güvenoyunu da alarak ‘bismilllah’ dedi.
Yeni listede ‘şaşırdığım’ isimler var mı? Var.
Garipsediğim isimler var mı? O da var...
Hayrete düştüklerim de var, isabet olduğunu düşündüğüm de.
Ama...
Ne yeni yönetim ne de isimler ile ilgili erken bir ‘olumsuz’ yorum yapmak ve motivasyonu düşürmek istemiyorum.
Doğru ya da yanlış isimlerle yola çıkılıp çıkılmadığını zaman gösterecek.
Ama Van’ın siyaseten iyice ‘boşlukta’ geçirdiği dönemi ve büyük uğraşlarla Van’ın Cumhurbaşkanı ile deyim yerindeyse ‘arayı bulduğu’ bir süreci ziyan etmemek gerek.
Seçime artık 1 yıldan az bir zaman kaldı ve yeni yönetim büyük bir sorumluluk altında.
Kırılan, küstürülen, ihmal edilen, eli sıkılmayan büyük bir kitle ile şimdi yeniden Ak Parti’nin Van’da işe başlaması gerekiyor.
Şimdiye kadar sadece belediyelerin sıktığı vatandaş elini siyasetçilerin sıkması gerekiyor.
Yapılanların ve yapılacakların artık Ak Parti’yi temsil eden isimler tarafından da ‘cümle’lerin başını çekmesi gerekiyor.
Zira insanlar AK Parti’nin yeni yönetiminden sadece ‘merhaba’ değil, bunun ardından 2019’a ve ilerisine dair Van halkına bir şeyler söylemesi gerekiyor.
O halde biz de “Kervan yolda düzülür” diyelim ve takipte kalalım.
Erdoğan’ın da Van’daki konuşmasında 2019 için başarı sözü aldığı AK Parti’nin yeni yönetiminin çok ‘iyi’ bir hazırlık yapması gerektiğinin altını çizelim ve “Hazırlanmada başarısız olursanız, başarısız olmaya hazırlanın” diyerek ciddi bir hazırlıkla alana inmeleri gerektiğini hatırlatmış olalım.
***
Bir sıkıntı...
AK Parti’nin son dönem yenilenme süreci kadar gündemi meşgul eden tarafı da parti içindeki bazı ‘sıkıntılar’.
Bence yeni dönemde alana da inmeden önce çözülmesi gereken işlerin başında bu konu geliyor.
Bir çok vatandaşın da malumu olan konuların başını, bir çok eski vekil ve siyasetçinin farklı yapılanmalar içerisinde kategorize edilmesi, her bir ismin birbirine zıt kutuplar olarak lanse edilmesi ve herkesin kendi AK Parti’sini oluşturma çabası çekiyor.
Bence iyice ayyuka çıkan ‘şunun adamı, bunun adamı’ olayını bitirmek için tabandaki bu söylentilerin bitmesi için her defasında ‘vefa’ ve benzeri organizasyonlarda buluşan vekil ve eski siyasetçilerin aralarında bir ‘sulh’ sağlayıp artık ayrı-gayrı bir siyaset gütmediklerini halka beyan etmeleri gerekiyor.
***
Bir gariplik...
Son ilçe kongrelerinin bir kaçında Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk konuşurken protesto etmeler, salonu bir anda boşaltmalar gibi olaylar yaşandı.
Bir taraftan AK Parti’nin yenilenmesi ve kan değişimi konuşulurken, en son da Erdoğan’ın katılacağı kongre de ufak da olsa yine aynı teşebbüse girilmesine anlam veremiyor.
“Sinek küçüktür ama mide bulandırır.” Derler.
Koca kongre de Kayatürk’ün ya da diğer siyasetçilerin motivasyonunu bozmak, parti içinde farklı ‘kutuplar’ yaratmak yeni süreçte kimseye ‘bir şey’ kazandırmaz.
Bence bu konuda ilgilisi, gereğini yapmalı.
Çok ayıp oluyor...