Geçen hafta VATSO Meydan Seçimleri başlığıyla kaleme aldığım yazıdan sonra hem mevcut VATSO adaylarından olan ve hali hazırda Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu(YK) Başkanı Feridun IRAK’ tan bir telefon aldım.

Sohbetimiz uzayınca oto sanayi sitesi civarında olduğumu ve müsaitse ziyaret edebileceğimi söyledim. Bu vesileyle dönüşte yol üzerindeki görkemli VATBO binasını gezebilme şansım oldu.

Öncelikle bina tam anlamıyla dört dörtlük bir mimari nitelik taşıyor. Güncel İhtiyaçlar ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden tasarlanabilecek bir iç mekan, modern çalışma ofisleri, çok amaçlı toplantı salonu, kulis ve protokol odaları, kadın ve erkek taziye salonları, tam donanımlı mutfak derken bir anda nerede olduğunuzu şaşırıyorsunuz açıkçası.

Bu hizmet kompleksini Van’a kazandıran VATBO’nun Yönetim Kurulları, Meclisleri ve idari personeline bir başlangıç teşekküründe bulunmak isterim.

Tüm bunların ardından yazımın üzerine uzun uzun değerlendirmelerde bulunan Feridun beyle, sohbetimiz boyunca mutabık kaldığımız en önemli nokta,  VATSO seçimlerine çok büyük bir anlam yüklendiği ve VATSO üyeleriyle beraber Van kamuoyunun bu süreçten çok bunaldığıydı.

Ayrıca Feridun beyin YK Başkanı olarak kendisine seçtiği odanın boyut olarak küçük ve oval hatlar taşıması buraya oval ofis yakıştırmasında bulunmama ve beraberinde gülüşmelere neden oldu. Bir kapısı ana koridora diğer kapısı asistan odasına açılan odanın her iki kapısının da sürekli açık olması da yönetimde şeffaflık adına gayet önemli değerlendirdiğim bir yaklaşımdı.

Feridun bey diğer adaylardan hiçbir şekilde bahsetmedi ve basın önünde vermiş olduğu beyanların sürece dair görüşlerini ve eleştirilerini yansıttığını belirtti. Van için hep birlikte kazanalım sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Feridun bey seçimlere dışarıdan yapılan müdahalelerin kendisini çok rahatsız ettiğini birkaç defa tekrarladı.

Sohbetimiz devam ederken,  VATBO YK üyesi Faysal Değer ve Genel Sekreter Ali Kasapoğlu’da sonradan aramıza katıldılar. Faysal bey TOBB yetkililerinin yeni hizmet binasıyla ilgili görüşlerini sıcağı sıcağına orada bizlerle paylaştı. TOBB yetkilileri şu anda Türkiye’deki en iyi Borsa binasının Van’da, Oda binasının da Muğla’da olduğunu ifade etmişler.   

Bunun üzerine Ali bey de TOBB Genel Kurulunda kuruluş yıllarında 2 delegeyle temsil edilen VATBO’nun bundan sonra 9 delegeyle temsil edileceğini ve Doğu Anadolu’da ki oda borsalar arasında en yüksek temsiliyetin Van Ticaret Borsasında olduğunu müjdeliyordu.

Tabi tüm bunları söylerken bizimle diğer örnekleri de paylaşıyordu. 1936’da kurulan Kars Borsası 2, 1937’de kurulan Elazığ Borsası 3, 1946’da kurulan Erzurum Borsası 5, 1992’de kurulan Iğdır Borsası 2 ve 1999’da kurulan Van Borsası bugün TOBB Genel Kuruluna 9 delege ile katılacakmış.  VATSO’da ise bu sayı 8 olarak güncellenmiş.

Delege sayısının nasıl belirlendiğini bilmediğimden sorduğum soruya da Feridun Bey işlem hacmi bakımından cevabını verdi.  Ayrıca Ali beyde 120 Ticaret Borsası içinde işlem hacmi bakımından ilk 20’nin içinde yer aldıklarını ekledi. Ayrıca bölgenin ve Türkiye’nin en gençlerinden olan VATBO şu an ülke genelinde ki en büyük arazi varlığına sahip meslek kuruluşu unvanını da elinde bulunduruyormuş.  

Diğer borsaların çok eski tarihlerde kurulduğunu görünce ister istemez VATBO’nun neden bu kadar geç kurulduğunu sormaktan kendimi alamıyorum. Feridun Bey bu soruyu kendisinin de hep merak ettiğini ancak kendi çalışmaları içinde VATBO’nun önemli bir ihtiyaç olduğunu fark ettiğini ve bu nedenle VATBO’nun kuruluşu için müracaatta bulunduğunu söylüyor.  VATBO’nun kuruluşunu anlatırken 14 kurucu üyenin her birinden 3000 Alman markı borçlanarak kurulan bir yapının nereden nereye geldiğini zaman zaman gururlanarak zaman zamanda duygulanarak anlatıyor.  

Aslına bakarsanız Borsa’nın ne iş yaptığına dair dışarıda hep bir kafa karışıklığı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu sorumada Feridun Bey en özet haliyle organize edilmiş tarımsal ürünler piyasası, daha geniş bir anlatımla da tarımsal ürünlerin alım – satımının tescil edildiği yer olduğu cevabını verdi. Borsa’nın ana gelir kaynağı da tescil işlemi üzerinden alınan işlem bedeli gelirleriymiş. Ayrıca Borsaların tarımsal ürünlere ait fiyatların tespit ve ilanını da yaptıklarını sözlerine ekledi.

VATBO’nun işlemlerine başladığı 2000 yılına kadar yerli üretici tescil işlemini en yakın ildeki borsaya yaptırmak zorundaymış. VATBO’nun kuruluşu, tescil işlemlerini diğer illerde gerçekleştiren birçok insanımızı önemli bir masraftan kurtarmış ve bu kaynağın yatırım, istihdam ve projelere dönüşerek Van’da kalmasına neden olmuş.

Tüm bu anlatılanlar ve gördüklerim karşısında Feridun bey’e bunca yılın emeğini, çabasını ve bu yeni hizmet kompleksini bir anda bırakmayı gerçekten düşünüp düşünmediğimi sorduğumda, “bir yola çıktık” cevabını aldım.

VATBO seçimlerini hiç konuşmadık orada da bir seçim süreci başlayacak. Ancak her ne kadar Feridun bey VATSO’ya aday olsa da, şu an TOBB genel kuruluna 9 delegeyle katılma hakkı kazanan VATBO’nun bu günlere gelmesinde en büyük emek ve pay sahibi olduğundan, yerine kendimi koymaya çalıştığımda, yeni koşullarda VATSO adaylığını yeniden bir gözden geçirirdim.

Feridun beye bu süreçte destek olanların Feridun beyin toplumsal şahsiyetini göz önüne alarak VATBO ve VATSO kavşaklarında Feridun beye ciddi anlamda destek olmaları gerekiyor. 

Bu kadar abartılmış bir VATSO seçim sürecinde yola devam etmek mi yoksa ilk gününden bu yana her tuğlasında emeğinin olduğu TOBB Genel Kuruluna 9 delege yollama başarısına ulaşmış VATBO’da eksik kalanları tamamlamak için daha güçlü bir şekilde yola devam edip etmemeyi düşünmek gerekiyor.

Son kararınız mı Feridun bey?