Son günlerde sosyal medya mecralarından İnstagram’ın kapatılması ülke gündemini bir hayli meşgul etmekle birlikte kullanıcılarında serzenişleri arş-ı ala-yı kaplamış vaziyette, kimileri platformun kapatılmasını olumlu karşılarken kimileri ise bu durumun kişi hak ve hürriyetlerine aykırı olduğunu ve bu durumun ekonomi dahil bir çok alana zarar verdiğini savunmaktalar.  

İnstagram üzerinden yapılan e-ticaret uygulaması ile binlerce kullanıcı bu alandan hayatını idame ettirmekte ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Bu yönü ile bu sosyal medya platformunun bir geçim kapısı olması ve platformun şu andaki akıbetinin belli olmaması uygulamayı bu yönüyle kullanan, profiller bir hayli zora sokmaktadır. Diğer yandan platformun yanlı hareket ederek, Filistin meselesi ile alakalı paylaşımlara kısıtlama getirmesi ise adil ve vicdani bir yaklaşım olmayıp kullanıcıların adalet duygusunu rencide etmektedir. Ülkemizde milyonlarca kullanıcısı olan platformun tüm dünyayı yakından ilgilendiren ve her kesimin duyarlılıkla yaklaştığı bir konuda yanlı bir tavır takınması kabulü mümkün değildir. Bu tutumun devlet eliyle düzeltilmesinde başkaca bir çare olmayıp, platformun bu tutumu düzeltilinceye kadar, kullanıcılarında verilen karara sabır göstermesi ve destek vermesi kanaatindeyim.

Diğer yandan platformun kapalı kaldığı sürede, sanki sosyal hayatta da bir takım değişiklikler meydana geliyor. Kafelerde sohbet sesleri daha yüksek çıkarken insanlar telefona daha az temas ediyor, çocuklara daha çok zaman ayırıyor, kitap okuma süreler daha da uzuyor gibi. Hayatın her alanında hüküm süren sosyal medya platformları yalnızlığımızı körüklerken bu duruma kısa bir ara verilmesi bizlere de daha iyi gelecek, kendi iç yolculuğumuzda iç sesimizi dinlemeye daha çok fırsatımız olacak. Zamanlı zamansız gelen bildirimler olmadan, kim nerede, ne yapmış kaygısı taşımadan, eski fakat güzel günlere dönmesek dahi o anların dimağımızda bıraktığı lezzeti dahi anmak paha biçilemez. 

Bu durumun fazla uzun sürmeyeceği aşikâr, fakat bundan sonra sosyal medya olmadan da hayatın devam edebileceği gerçeğini özellikle gençlere kavratmak gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin ekranı kapat, kitaba, doğaya, sohbete bak denilerek gerçek sosyal ortama dönmeleri için belki de bir fırsat olacaktır.