Beyza Nur İddiğ yazdı: Kanserden korunmak için 3 temel öneri

1. HAYATINIZDA FİZİKSEL AKTİVİTEYE YER AÇIN

Hayatınıza fiziksel aktiviteyi dahil etmek sizi koroner kalp hastalıklarına karşı korur, kalp ritminizi düzenler, kas kuvvetinizi güçlendirir ve size kansere karşı korur.

Fiziksel aktivite sizi kansere karşı koruduğu gibi kanserin nüks etmesinin de önüne geçer.

Bu nedenle haftada 3 gün en az 30 dakika süresince yürüyüş yapmayı mutlaka alışkanlık haline getirin.

2. KİLO KONTROLÜNÜZÜ SAĞLAYIN VE SAĞLIKLI BESLENMEYİ YAŞAM TARZINIZ HALİNE GETİRİN

 Obezitenin kanser gelişimini %15 oranında arttırdığı yapılan çalışmalarda görülmüştür. Bu nedenle ideal kilonuzda olmak sizi kanser gelişimine karşı korur.

Peki, kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

•Günde en az 2 litre su için.

•Kanserden korunmak için rengârenk beslenin. Ne kadar farklı renkte sebze ve meyve tüketirseniz vücudunuza o kadar antioksidan almış olursunuz. Özellikle meyve sebzelerin her zaman koyu renkli olanları daha yüksek oranda antioksidan içermektedir.

•İşlenmiş et ürünlerini sofranızdan uzak tutun. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)’ye göre günde 50 gr işlenmiş et tüketimi kolon kanseri riskini %18 oranında arttırıyor.

•Probiyotik besinler olan kefir ve yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin.

•Vücutta artmış yağ miktarı kanser gelişimine zemin hazırlar. Bu nedenle vücut yağını arttıracak basit karbonhidratları kompleks karbonhidratlar ile değiştirin.

3. UYKU SÜRENİZE VE UYKU KALİTENİZE DİKKAT EDİN

British Medical Journal Dergisi’nde yayımlanan çalışma güne erken başlayan kişilerin geç başlayanlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Günde 7-8 saat kaliteli bir şekilde uykuda olmak sizi kansere karşı korur.