Önceki gün Van Belediyesi’nin düzenlediği 5 yıllık bütçe açıklamasının yapılacağı toplantıdaydık. Daha önce, “Ocak ayı içerisinde belediyenin borcunu açıklayacağız” diyen Kaya, sözünü tutmuş belediyenin durumunu açıklamak için bu toplantıyı düzenlemişti.
Önce Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan’ın dillendirdiği ardından AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk sonrasında ise tüm Ak Partililer tarafından dillendirilen ‘780 milyon TL’lik borç olayı nihayet çözülüyordu. Neredeyse Ak Parti’nin tek muhalefet kaynağı olan borç meselesinde açıkçası Bekir Kaya’nın söyleyeceği her bir sözü dikkat ile dinliyordum. Toplantıda Bekir Kaya’nın 5 yıllık bilançoyu açıklamasından önce bir sunum izletildi katılımcılara. Biz dahil Van’daki belki de herkesin aklında darmadağın bir şekilde duran Van Belediyesi 5 yıl içinde ne yaptı sorusu işte bu video ile netleşti. O sunumda Van Belediyesi 5 yıl içinde işte tüm bunları yaptı denildi ve şunlar anlatıldı:
Kültür sanat merkezi, Kadın yaşam kompleksi, 2 ayrı mevkide arsenik arıtma tesisi, Su klorlama ve terfi merkezi, 348 km’lik içme suyu şebekesi, çocuk trafik eğitim parkı, Tıbbi atık tesisi, Van belediyesi hizmet binası (yüzde 40 ı tamamlandı), Kale Kültür Parkı kale ve Yaşar Kemal Parkı yenilenme çalışması, Kurtuluş Parkı yenileme çalışması, Akköprü deresi peyzaj çalışması ve park. Yeni köprüler. Fidanlık projesinin temelleri atıldı (58.4 hektar üzerinde kurulan çok amaçlı bir yaşam merkezi), Hayvan barınağı ve rehabilitasyon merkezi açıldı. Kentin tüm noktalarında yapılan asfalt çalışmaları (5 yılda 955 bin 500 ton asfalt serimi yapıldı. Bu çalışma için toplam 80 milyon TL harcandı. Yeni yollar kazandırıldı. Kent merkezinde 207 bin metrekare kaldırım 600 bin metrekare parke taşı toplamda tüm mahalle ve caddelerin kaldırımları bitirildi. Yağmur suyu drenajları yapıldı. (5 yılda 150 km drenaj çalışması yapıldı.) Kanalizasyon çalışmaları tamamlandı, arıtma tesisindeki 3 bozuk ünite devreye konuldu. ‘Skada’ adı verilen izleme ve kontrol projesi ile altyapı çalışmaları tamamlandı. (Diyarbakır ve Erzurum’dan sonra kurulan 3 üncü il Van oldu. Mahallelerde çocuk parkları artırıldı (10 mahalleye çocuk oyun grubu 6 mahalleye park) yapıldı. 5 yıl boyunca günlük ortalama 600 ton çöp toplandı. Belediye araç parkı genişletildi (5 yılda 10 milyon TL para harcandı). Eğitim destek evi açıldı (5 bin genç üniversite ve lisans sınavlarına hazırlandı). Engelliler için maddi ve manevi destekler verildi. Belediye Vanspor bünyesinde alt yapı takımları kuruldu. 200 lisanslı futbolcu yetiştirildi. 100 sağlık semineri gerçekleştirildi. Belediye meclisi bünyesinde kadın kurulu oluşturuldu. Festivaller yapıldı…
İşte 5 yıldızın tam anlamıyla özeti bu… Bekir Kaya ve belediye yönetimi çıktı ve “Biz 5 yıl içinde tam olarak bunları yaptık” dedi. Sonrasında ise esas mevzu olan borç meselesine geldi.
***
Aslında Bekir Kaya’nın borç meselesinden önce dile getirdiği konular çok çarpıcıydı. Kaya diyor ki:
-Biz zaten her yıl düzenli olarak yıllık bilançomuzu açıklıyorduk. Dolayısıyla bu her yıl olduğu gibi yine bu yıl da zaten açıklayacaktık.
-Ben bu açıklamayı AK Partililer istedi diye değil halkıma hesap vermek zorunda olduğum için yapıyorum.
-Bizim eksiklerimiz yok demiyoruz, eksiğimiz var: Örneğin temizleyen sokaklarımız, asfaltlanmayan caddelerimiz var. Yaptıklarımız arasında yer alan asflat, yol, su gibi hizmetler aslında belediyenin temel görevi ama bizden öncekiler bir şey yapmamışlardı ki biz de yeni bir şeyler yapalım!
-(Sonra AK Parti cephesinin en çok dillendirdiği konuya geliyor. Hani şu sadece altyapısı olmayan yollara asfalt dökmekten, parke taşı döşemekten başka bir şey yapmıyorlar denilen mevzuya) Eğer siz yolları asfaltlamaz iseniz sizden sonra asfalt dökenleri de eleştiremezsiniz. Siz belediyeyi devretmeden önce ‘altyapının yüzde yüzünü bitirdik’ diye açıklama yaparsanız sizden sonra gelen ekibe ‘yollar altyapısız yapılıyor’ diye konuşursanız samimiyetinize kimse inanmaz.
-Hakkımızda birçok şey söyleniyor. Ama biz yaptıklarımızı halkın takdirine bırakıyoruz. Birileri istediği diye bu açıklamayı yapmıyoruz. Yoksa ben bu seçim dönemenide 5 yıllık bu çalışmayı kesinlikle açıklamazdım. Verdiğimiz söz ve partimizin çalışma prensibi gereği biz bugün bunları anlatıyoruz.
Bu açıklamanın sonrasında ise borç verilerine paylaştı Kaya. Zaten dünkü gazetemizde ve gazetemizin web portalında tüm bilgiler yer alıyor. Tekrardan rakamlara girmeye gerek yok. Sonuç itibariyle Bekir Kaya dedi ki:
Van Belediyesi’nin mevcut borcu 156 milyon 251 bin 813 TL’dir. Bitti! Gerisi teferruat. Herkesin gözü sadece bu rakamı gördü. Ama Kaya detayları da paylaştı.
***
Toplantı bitti geriye fısıldaşmalar ve perde arkası itirazlar kaldı. Şimdiye kadar Van Belediyesi borcu açıklasın diye bağıranlar çağıranlar şimdi aralarında ‘pıs pıs’ konuşarak ya da sosyal medyada ‘yalan’ diye sessiz sessiz çığlıklar atmaya başladı.
Buna hiç ama hiç gerek yok.
İyisi mi AK Partililer ellerinde bu 156 milyon TL’lik açıklanan borcu 780’e tamamlayacak bir şeyleri yoksa daha fazla bu meseleyi dillendirmesinler. Ya da bu parayı açıklamak için Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan’ın “Van Belediyesi’nin 780 milyon TL borcu var” açıklamasını bekleyenler ve ondan sonra konuşmaya başlayanlar İlhan’ın konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmasını beklesinler ya gidip “Var mı bu işin aslı?” diye bir daha sorsunlar.
Çünkü bu haliyle Ak Parti’nin borç meselesinde bir yere ulaşacağı yok.
Üstelik AK Parti’nin bu konuda sağlam bilgi alıp bol keseden sallamasına gerek duymayacağı kadar argüman elde etme şansı var. Hem Van Belediyesi’ne borcu öğrenmek için operasyon düzenlemeye ya da müfettiş göndermeye de gerek yok. AK Parti’nin mevcut milletvekillerinden Fatih Çiftci eski belediye başkanı değil mi? Ak Parti’nin şu anda hali hazırda bir çoğunun hala kim olduğunu bilmesek de 10’un üzerinde belediye meclis üyesi yok mu? Ak Parti yönetiminde yer alan birden fazla belediyeci, mühendis yok mu? Aday adayları arasında geçmiş dönemlerde başkan yardımcılığından tutun da müdürlükler yapmış önemli isimler yok mu? Var. Hem de fazlasıyla. Ne gerek var şimdi ‘Yalan, bunlar hepsi yalan’ diye haykırmaya. Ne gerek var Bekir Kaya borcu açıklarken, “Yok bilmem hani şu nerde, bu nerde?” diye bağırıp çağırmaya…
Ki teknik boyutlarına tam hakim olmamak ile birlikte Van Belediyesi’nin bu borcu ile ilgili farklı bir durum yoksa önceki dönem 179 milyon TL borç bırakan belediyenin 156 milyon borcu olan belediyeyi bu silahla vurmaya çalışması boş.
Ha 156 milyon borç bırakmak başarı mıdır deseniz?
Elbette değil.
***
Haddim olmadan, kentin muhalefet partileri AK Parti, Saadet Partisi ve Hüda-Par’a borç meselesinden çok üzerinde konuşmaları gereken konular hakkında birkaç tavsiyem vereyim. Borç meselesi başka bir oturumda konuşulmak üzere bir kenarda dursun, halkı biraz daha yakından ilgilendiren hizmetler anlamında partiler yukarıda paylaştığım 5 yıllık hizmetlere şöyle birkaç dakika ayırıp göz atsın. Sonra da 2012 yılında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın açıkladığı projelere göz atsınlar.
Hadi ben onun için de siyasetçileri yormayayım, BDP’li Belediyenin yaptıklarını değil o gün açıklayıp da yapmadıklarını sıralayayım:
-Çok Katlı Otopark projesi tamamlanamadı.
-Şehirlerarası otogar kompleksi tamamlanamadı.
-Yeni Sebze Hali tamamlanamadı.
-Van, Kent Bilgi Sistemi (Akıllı Kent) kurulmadı.
-Kent içi Ulaşım Planı hayata geçirilemedi.
Bunların dışında taahhüt edilmeyip şu sıralar eksikliği yaşanılanları sıralayayım:
-Depremden sonra yapılan Ekonominin baş mimarı İmar Planı bir türlü düzene oturmadı.
-Van Gölü kirliliği ile ilgili öyle büyük adımlar atılmadı. Her gün köle onlarca ton atık akmaya devam ediyor. Mavi siyah olmaya devam ediyor.
-Ulaşımda daha önce açıklanan o Trafik Master Planı hayata geçirilmedi.
-Toplu taşımada hala sıkıntı var. Büyükşehir Van’da ulaşım hala minibüs ve küçük otobüslerle kapasitenin çok altında yapılmaya çalışılıyor.
-Birkaç park dışında kentte yaşam alanı anlamında yeni park ve bahçeler kazandırılamadı.
Hadi diyelim ki borç meselesinde doğru olmayan şeyler var. Bu mevzuyu bir an önce açıklığa kavuşturun. Ama yok tamamıyla dayanağı olmayan ‘ya tutarsa’ şeklindeki bilgilerse bunun yerine yapılmayanları konuşmak daha mantıklı olacaktır.
Hatta tüm bunları bir kenara bırakın, hizmet anlamında beklentileri ve aldıkları hizmetleri çok düşük seviyelerde olanlarla tüm bunların yerine bu kentin önce huzura nasıl kavuşacağını konuşur sonra da belediyeciliği dillendirirdim. Hatta Kaya’nın dediği gibi kimin neyi yaptığını da konuşmaz, “Büyükşehir Van’a ne getirir ne götürür” şeklinde bir yol haritası belirler, onun üzerinden ilerlerim. Bu borç mevzusu 780 milyon TL’lik rakamı ortaya atan Saadet Partisi Başkanı İlhan’dan ziyade AK Parti’nin aleyhine dönen bir durum oldu.
Son olarak bir tüyo daha vereyim:
Hani şu sıralar AK Parti lideri Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu ellerinde koca pankartlar ile sahneye çıkıyor ya, siz Van’ın halini ve alınması gerektiği konusunda insanları ikna etmek istiyorsanız, bir kenara Konya, Şanlıurfa, Bursa, Gaziantep gibi şehirleri koyun, diğer bir kenara da Van Büyükşehir’in halini. Bunu halka gösterseniz konuşmanıza bile gerek kalmayacaktır.
Zira bazıları, bazı konularda konuştukça daha fazla batıyor…