Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Van bu yıl yaz aylarında istediği ivmeyi yakalamayıp sonbahar öncesi bir hareketlilik yaşadı. Fahiş fiyat uygulamaları ekonomik sorunlar baş gösterdiği Van turizm alanında büyük kayıplar yaşarken otel doluluk oranı son yılların en alt seviyesinde kaldı. Konaklama ve yoğunluk anlamında son dönemlerin en kötü sezonunu yaşayan Van’da İranlı turist hareketliliği korunmazken konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar sık sık ‘hassasiyet’ ve ‘kurumsallık’ çağrısı yaptı. İranlıların Van sezonunu kapatıp ülkelerine döndüğü süreçte Şehrivan aracılığı ile dönemi değerlendiren Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkan Yardımcısı Emre Değer, otelciler olarak bu yıl istenilen rezervasyonlar alamadıklarını dile getirdi. Fahiş fiyatlardan kaçınılması konusunda uyarıyı tekrarlayan isimlerden biri olan Değer, özellikli konaklama süresi azalan ve Trabzon ve diğer tatil kentlerine gitme alışkanlığı kazanan turistlerle ilgili uyardı.

DEĞER: OTELCİLER OLARAK ÇOK İYİ BİR SEZON GEÇİRMEDİK

Van’da, turizmciler 2024 yaz sezonunda istenileni yakalayamadıklarını söyleyen Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkan Yardımcısı Emre Değer, “Bu yıl İranlı yoğunluğunu göremedik. Bakanlığa gönderdiğimiz istatistikler de belli oluyor. Dönem dönem pik yapılan zamanlar oldu. Otelciler olarak son dönemlerin en kötü sezonunu yaşadık. Dışardaki canlılığı çok dolu dolu geçti gibi lanse etmek doğru değil. İşin mutfağında otelciler olarak çok iyi bir sezon geçirmedik.” Dedi.

TURİSTLERİN VAN’DA KONAKLAMA GÜNÜ AZALDI, BATIYA GEÇİŞİ ARTTI!

Günlük girişlerin fazla olduğu yalnız konaklama olmadığı belirten Değer, “Turizmin verileri bakanlığa verilen verilerden alınması gerekiyor. Günlük girişler fazla olabilir ama konaklama yapmıyorlar. Kapıdan gelen İranlıların tamamı Van’da kalmıyor. Gelen turistler İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlere konaklamadan gidiyor.” İfadelerini kullandı.

“ELİMİZDE KALAN İRANLI TURİSTLERİ BAŞKA KENTLERE KAPTIRMAMALIYIZ”

Esnafımız bir takım eleştirileri kabul etmediğini dile getiren Değer, “Otel fiyatlarını minimuma çektik. İlimizde katkı sunacak şekilde uyguluyoruz. Elimizde kalan İranlı turistleri başka kentlere kaptırmamak adına konaklama fiyatlarını en dip seviyeye çektik. VANOTED olarak üyelerimizin tamamı olarak fiyatlarımıza dikkat ediyoruz. Dışardaki esnafımız da buna uyması için çaba harcıyoruz. Özellikle yeme-içme Giyimde olan esnafımız ne yazık ki bizim gösterdiğimiz çabayı göstermiyor. Elimizde kalan İranlı turistlere sahip çıkmalıyız. Bütün esnaflarımızdan biraz daha özverili davranmasını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

“FİYATLARI MALİYETİN ÇOK ÜSTÜNDEN”

İran’dan gelen turistlerin kalma süresi genelde 4 ya da 5 gün olduğunu fakat 3 günden sonra dönmek istediklerini söyleyen Değer, “İranlı misafirlerimizle sohbet ettiğimizde dışardaki esnaf hakkında hemen serzenişe geçiyorlar. Van’a gelen turist grupları 4 ya da 5 gün rezervasyon yapıyor. Rezervasyonunu 3 günden iptal edip dönmek istiyorlar. Sebebi ise Van’a gelen turistleri burada konaklamak değil de eğlenip alışveriş yapmak istedikleri. Fakat fiyatların maliyetin çok üstünden olduğundan kalmak istemediklerini belirtiyorlar.” Dedi. İranlı turistleri burada tutmanın birçok yolunun olduğu dille getiren Değer, “Turizm öyle herkes yapabilir ya da herkesin elinde gelir olan bir iş değil. Gelen İranlı turist dışından diğer turistlere de aynı hizmeti sunmak zorundayız. İlimizde birçok kaçak otel ve günübirlik daireler var. Bunun önüne geçebilirsek elimizde kalan turistleri daha iyi koruruz. Biz otelciler olarak transfer firmaları ile görüşüyoruz. Firmaların misafirlerini en iyi şekilde en iyi konforda yolculuk etmelerini talep ediyoruz.”

“SINIR KAPISI TEKRAR GÜNCELLEMELİ BEKLEME ALANLARI OLUŞTURULMALI”

Sınır kapısında da sorunların olduğunu belirten Değer, “Sınır kapımız ne yazık ki halen bir peronda çalışıyor. Yeterli personel olmasına rağmen ikinci peronu açmıyorlar. Peronların tamamı çalışırsa İran’dan gelen misafirlerimiz uzun süre beklemeden geçiş sağlayacaklar. Gelen turistler tek peron çalıştığı için 5 ya da 6 saat kapıda bekliyor. Bekleyenler için bir bekleme salonu ya da ihtiyaçlarını giderecek bir yerde yok. Bunun için İranlı turistler neden gelmiyor sorularını da cevaplamış oluyoruz. Bu sorunlarda giderilirse daha iyi olur.” Esnafın biraz daha duyarlı olmasının söyleyen Değer, “Esnafımız bizim yaptığımız gibi az kar marjı ile misafirlerimizi burada tutabiliriz. Maliyeti en yüksek olan oteller bunu yapabiliyor. Yerel esnafımızda bunu çok rahat yapabilir. İlimizde yapılacak olan konserler, alışveriş fuarları daha fazla artırarak turistleri kentimizde tutabiliriz.”

“DENETİMLER ARTTIRILMALI”

VANOTET olarak sorunları biliyoruz ama yalnız kaldıklarını belirten Değer, “Şehrimizde bir denetim mekanizması yok. İş yerlerini denetleyen, otelleri denetleyen, eğlence mekânlarını denetleyen bir sistem yok. Bundan dolayı turistler farklı muameleyle karşılaşabiliyor. Turizm sektörünü bilmeyen insanlar tecrübeli olamayanlarda sektöre girince turizm yapmaya çalışıyor. Denetimlerin olmaması geri dönen turistlerin diğer etkilendiğini sorunlarını anlatıyor. Buda yeni gelecek olan turistleri etkiliyor.” Dedi.

DEĞER: KIŞ TURİZMİNE AKTİF ROL ALMALIYIZ

2025 yurt dışı çıkış harç ücreti belli oldu! İşte yeni fiyat… 2025 yurt dışı çıkış harç ücreti belli oldu! İşte yeni fiyat…

Trabzon’a yapılan seferlerle beraber buraya gelen turistlerde oraya yönlendiğini belirten Değer, şunları söyledi: “Kışın gelen İranlı turistler özellikle Trabzon’u tercih etmeye başladı. Elimizde geldiğince kış turizminde de aktif olmaya çalışacağız. Dernek olarak bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kent için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Bundan dolayı eski İran potansiyelini Van’a taşıyacağız. Yapmamız gereken denetimleri artırmak kapıdan girişleri biraz daha rahatlatırsak gelecek sezonda daha iyi bir trend yakılabiliriz.

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ-ZENÜN YEŞİL