Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması turizm sektöründe büyük bir hareketlilik beklentisi yarattı. Türkiye’nin dört bir yanında turist hareketliliği yaşanırken bu hareketlilikten Doğu ve Güneydoğu bölgesinin önemli kentleri de nasibini aldı. Mezopotamya olarak turizm hareketliliği ilan edilen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi iller her bayram olduğu gibi bu bayram da mahşeri kalabalıkları gördü. Sahip oldukları güçlü turizm altyapısı ve etkili tanıtımları sayesinde her bayram döneminde yoğun ilgi gören bu illerde tarihi kalabalıklar yaşanırken bölgenin turizm üssü olma hayali kuran Van ise bu şehirleri yine izlemek ile yetindi. Sadece bayram öncesi İranlı yoğunluğu yaşayan, bayram boyunca yerli turist çekemeyen Van’da bu durgunluğu bozacak adımlar atılmazken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, Van’ın turizmde hak ettiği seviyeye ulaşamamasının temel nedenleri arasında yetersiz tanıtım, eksik altyapı ve sürdürülebilir turizm politikalarının hayata geçirilememesini gösterdi.  

BAYRAMDA VAN’A SADECE VANLILAR GELDİ!

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olan, tarihi ve turistik pek çok yapısı olan Van, Ramazan Bayramı’nda beklediği turist yoğunluğunu yaşayamadı. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi iller turist akınına uğrarken, Van bu bayramı oldukça sakin geçirdi. Şehre gelenlerin büyük çoğunluğu yalnızca gurbette yaşayan Vanlılardan oluştu. Bayram tatilinde Van’dan Karadeniz ve Güneydoğu turlarına yoğun rağbet olurken, bu durum ‘Vanlı bile bayramda Van’da durmadı’ dedirtti. 

Van 15 Mart'a hazırlanıyor: Tam 20 gün sürecek bu festival! Van 15 Mart'a hazırlanıyor: Tam 20 gün sürecek bu festival!

BEYAZ: VAN TURİZMDE HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR

Beyaz, Van’ın turizmde hak ettiği noktada olmadığını belirterek, “Van, eşsiz doğal güzellikleri ve köklü tarihiyle büyük bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, bu zenginliklerini yeterince değerlendiremeyen iller arasında yer alıyor. Van Gölü, Akdamar Adası, tarihi Van Kalesi ve sayısız doğal ve kültürel miras, doğru tanıtım ve altyapı eksiklikleri nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremiyor. Turizm sektörünün geri planda kalmasında ulaşım sorunları, konaklama tesislerinin yetersizliği ve tanıtım faaliyetlerinin eksikliği önemli rol oynuyor. Eğer bu alanlarda doğru yatırımlar yapılır ve etkili bir turizm stratejisi geliştirilirse, Van turizmde hak ettiği noktaya ulaşabilir ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayabilir” dedi. 

VAN’DA BAYRAM SESSİZ GEÇTİ, BEKLENEN TURİST AKINI OLMADI!

Van’ın bayramı sönük geçirdiğini dile getiren Beyaz, “Van bu bayramı oldukça sakin geçirdi. Nevruz'da ciddi bir İranlı turist akını da olmadı. Nevruz ve bayramın birleşmesiyle bir hareketlilik bekleniyordu ancak maalesef şehir sönük kaldı. Oysa bayram ve tatil dönemleri genellikle yoğunluğun arttığı zamanlardır. Ancak biz bu dönemlerden yeterince faydalanamıyoruz. Fakat sadece özel günlere sıkıştırılmış bir turizm anlayışı da sürdürülebilir değildir. Yılın 365 gününe yayılan, sürekli canlı bir turizm modeli oluşturmak önceliğimiz olmalıdır. Bunun için turizmin devamlılığını sağlayacak stratejilere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 

BAYRAMDA BÖLGE İLLERE TURİST AKINI: “BU BAŞARIYI GIPTAYLA İZLİYORUZ”

Beyaz, bölge illerin bayramda akın akın turist çektiğini ve Van’ın o illeri gıptayla izlediğini aktararak, “Yanı başımızda Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep gibi illeri içine alan Mezopotamya bölgesi var. Bu iller tarihi ve kültürel yapılarıyla birbirini tamamlayan bir turizm destinasyonu oluşturuyor. Bir turda birden fazla il görmek turistler için daha cazip hale geliyor. Aynı zamanda bu iller tarihi ve turistik açıdan geniş bir yelpazeye sahip. Bireysel ve bölgesel anlamda iyi tanıtılmış, kendilerini geliştirmiş iller oldukları için her bayram döneminde yoğun bir turist akınına uğruyorlar. Bu başarıyı gıptayla izliyoruz” diye konuştu. 

“VAN’DA HERKESİN HER KONUDA UZMAN OLDUĞU YANILGISINDAN ÇIKILMALI”

Tanıtımın önemine dikkat çeken Beyaz, “Van, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri tanıtmadıkça hak ettiği ilgiyi göremeyecek. İnsanlar görmedikleri ve deneyimlemedikleri bir yeri merak etmez. Yıllardır vurguladığımız “doğru yerde, doğru zamanda ve doğru şekilde tanıtım” stratejisini hâlâ hayata geçirebilmiş değiliz. Van’ın tanıtımı profesyonelce yapılmalı. Şehirde herkesin her konuda uzman olduğu yanılgısından çıkıp, enerjimizi doğru alanlara yönlendirmeliyiz. Turizmi geliştiren şehirlerin deneyimlerinden faydalanarak, planlı ve sistematik bir yol izlemeliyiz. Bu, günü kurtarmayla çözülebilecek bir mesele değil” diye aktardı. 

“VAN, TURİZMDE YENİLİKLERE AÇIK OLMALI VE MODERN TANITIM YÖNTEMLERİNE AYAK UYDURMALI”

Beyaz, turizmin sürdürülebilir olmasının önemini dile getirerek şunları söyledi: “Turizm dinamik bir sektör olduğu için sürekli yatırım ve yenilik gerektirir. Bir kez yatırım yapıp yıllarca onun meyvelerini yemek mümkün değildir. Sürekli yenilenmek, yeni insanlara ve yeni pazarlara ulaşmak gerekir. Van, turizmde yeniliklere açık olmalı ve modern tanıtım yöntemlerine ayak uydurmalıdır. Turizm sürdürülebilir olmalı. Yılın her ayında, her mevsiminde turist çekebilen bir şehir olmamız gerekiyor. Aksi takdirde saman alevi gibi bir dönem parlayıp ardından hızlıca durgunlaşan bir turizm döngüsü yaşamaya devam ederiz. Standart bir turizm hareketliliği yakalamadan başarıdan söz edemeyiz.”

BEYAZ: VAN’DA TURİZMCİLER SIFIR DESTEKLE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR

Beyaz, Van’da turizmcilerin desteklenmediğinin altını çizerek, “Öte yandan, Van’daki turizm sektörü yeterli desteği görmüyor. Turizmciler sıfır destekle ayakta durmaya çalışıyor. Peki, nasıl bir destek sağlanmalı? Türkiye’de farklı bölgelerde kalkınma ajansları ve çeşitli kurumlar aracılığıyla turizme yönelik destek mekanizmaları bulunuyor. Ancak Van bu desteklerden yeterince faydalanamıyor. Bazı kurumların görevlerini yerine getirmeyip, aksine turizme köstek olduğunu düşünüyorum. Turizm sektörünün taleplerinin dikkate alınmaması, yok sayılması, bu alanda ilerlemek istemediğimizi gösteriyor. Oysa biz risk alarak ve büyük çabalar sarf ederek bu sektörü ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi. 

“HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYARAK VAN TURİZMİ İÇİN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR”

Van’da herkesin turizm için hareket geçmesi gerektiğini belirten Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın ekonomik refahının yükselmesi için turizm en önemli sektörlerden biri. Eğer turizme yeterli destek sağlanırsa, şehir ekonomik anlamda biraz olsun rahatlayabilir. En azından sosyo-ekonomik göstergelerde son sırada olmaktan kurtulabiliriz. Ancak sadece turizme bel bağlamak da yeterli değil. Elimizdeki en güçlü sektörün turizm olduğunu kabul ederek, bu alana ciddi yatırımlar yapılmalı. Van’a hak ettiği turist akışını sağladığımızda, şehrin nasıl değiştiğini hep birlikte göreceğiz. Bu noktada herkesin, özellikle de sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin, elini taşın altına koyarak Van turizmi için harekete geçmesi gerekiyor.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL