Van’da 7. gezegen olarak bilinen, zorlu kış şartlarına sahip olan Bahçesaray ilçesine ulaşımı sağlayan tek kara yolu olan Çatak-Bahçesaray Yolu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle son yıllarda ilçe için büyük bir çileye dönen, kış aylarında yaşanan yoğun kar yağışı, çığ ve tipi nedeniyle her yıl aylarca ulaşıma kapalı kalan yolun durumu ilçe halkını adeta isyan ettirirken son zamanlarda konuyla ilgili girişimler de arttı. 2020 yılında yaşanan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinin ardından sık sık çığ tüneli projesi ve girişimler sık sık gündeme gelse de geçen zaman rağmen hâlâ adım atılmayan o çalışmalarla ilgili önemli bir bilgi paylaşıldı. İlçe halkının yıllardır dile getirdiği “Neden hâlâ bir çığ tünel yapılmadı?” sorusunun cevabını sonunda yanıt bulurken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun, DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar’ın TBMM’ye verdiği soru önergesinde tüm detayları anlattı. Uraloğlu’nun açıklamasında o tünellerin kamulaştırmaya takıldığı bilgisi edinildi.

VAN MİLLETVEKİLİ SORDU, BAKAN URALOĞLU YANITLADI

DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van’ın Bahçesaray ilçesinde yıllardır süregelen yol sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, milletvekili Dindar’ın soru önergesini yanıtladı. Bakan Uraloğlu yanıtında, Bahçesaray yolunun, çığ riski ve çığ olayları nedeniyle 2020 yılından bu yana tam 41 kez trafiğe kapandığını belirtti. Bakan Uraloğlu, ayrıca Karabet Çığ Tüneli'nin bulunduğu kesimde 4 taşınmazın olduğunu ve bu taşınmazlar için 7 yıldır herhangi bir kamulaştırma yapılmadığını açıkladı.

BAKAN URALOĞLU’NDA BAHÇESARAY YOLU İÇİN AÇIKLAMA

Bakan Uraloğlu, Bahçesaray İl Yolu için çığ riski başta olmak üzere arazi, iklim ve çevresel faktörlerin dikkate alındığını belirterek, “Trafik güvenliği kriterlerine uygun olarak içerisinde tünelli alternatifin de bulunduğu çığ analizleri ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir” dedi.

BAKAN URALOĞLU: YOL, ŞUBAT 2020 TARİHİNDEN BUGÜNE KADAR 41 DEFA KAPALI TUTULDU

Bakan Uraloğlu’nun yanıtında, Bahçesaray ilçesi ile Van arasında ulaşımı sağlayan Çatak-Bahçesaray yolunun, çığ riski ve çığ olayları nedeniyle 2020 yılından bu yana tam 41 kez trafiğe kapandığı belirtilerek, “Kar, tipi, heyelan, çığ, yol yapım çalışmaları vb. nedenlerle trafiğe kapalı yollara www.kgm.gov.tr internet adresinde yer alan "Kapalı Yollar (Yol Durumu)" bölümünden ulaşılabilmektedir. Çatak-Bahçesaray İl Yolu; çığ riski ve çığ nedeniyle Şubat 2020 tarihinden bugüne kadar 41 defa kapalı tutulmuştur” denildi.

“KAMULAŞTIRMA TAMAMLANMADI”

Yol güzergahında yer alan Karabet Çığ Tüneli kesiminde toplamda dört taşınmaz bulunduğu belirtilen açıklamada, bu taşınmazlar için 2017 yılında kamu yararı kararı alındığı ancak ödeme yapılmadığı için kamulaştırma işlemlerinin henüz tamamlanamadığı kaydedilerek, “Bahçesaray-(Çatak-Van) Ayrım İl Yolunda yer alan Karabet Çığ Tüneli'nin bulunduğu kesimde ikisi özel, ikisi kamu ortak malı olmak üzere toplamda dört adet taşınmaz bulunmaktadır. Bu taşınmazlar için 10.05.2017 tarihli ve 2017/198 sayılı Kamu Yararı Kararı alınmış olup herhangi bir ödeme yapılmadığından dolayı kamulaştırma işlemleri tamamlanamamıştır” denildi.

“SORUŞTURMA AÇILMADI”

Öte yandan Bakan Uraloğlu, söz konusu tünel ile ilgili herhangi bir soruşturmanın bulunmadığını da vurguladı. Söz konusu yol, Şubat 2020’de yaşanan iki büyük çığ felaketiyle hafızalara kazındı. Karabet Geçidi'nde meydana gelen çığ felaketlerinde 42 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Bu trajik olayın ardından yol güvenliği tartışmaları yeniden gündeme gelmişti.

BAŞKAN BURTA: HER KIŞ YOLU KAPALI GÖRMEKTEN BIKTIK

İlçe halkının yaşadığı mağduriyeti dile getiren Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta, “Biz Bahçesaraylılar, her yıl kış geldiğinde yolun kapanmasını adeta alışkanlık haline getirdik. Birçok kez kar, tipi ve çığ nedeniyle yolda mahsur kaldık. Özellikle kış aylarında çocuklarımızı okula göndermek, hasta olduğumuzda doktora gitmek ya da cenazelerimizi defnetmek için dahi zorlanıyoruz. Bu yol yüzünden birçok zorluk yaşıyoruz. Ama biz hala umutla tünelin yapılmasını bekliyoruz. Yetkililer bir an önce kamulaştırma işlerini halledip bu sorunu çözmeli” dedi.

“ÇIĞ FELAKETİNDEN SONRA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

Bakan Yerlikaya’dan Van’da yaşanan feci kazaya ilişkin açıklama Bakan Yerlikaya’dan Van’da yaşanan feci kazaya ilişkin açıklama

Burta, çığ tüneli için somut bir adım atılmadığını belirterek, “2020 yılında yaşadığımız çığ felaketi hâlâ gözlerimizin önünde. Çok acı bir olaydı. Maalesef o acı olayda 42 vatandaşımızı kaybettik. Canımız yandı ve hâlâ acısı taze. Çığ felaketinden sonra yetkililerden herhangi bir somut adım atılmadı. Yıllardır bize “çığ tüneli yapın” diye diye dilimizde tüy bitti. Tünel için yıllardır bir sonuç yok. Bu felaketten sonra en azından bir şeyler yapılmalıydı ama hâlâ aynı durumdayız. Her kış aynı kâbusu, aynı korkuyu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAHÇESARAY’A NEDEN TÜNEL YAPILMIYOR?

Burta, kamulaştırma ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Bu yolun tünel ile güvenli hale gelmesi gerektiğini biliyoruz. Çığ riski ve kış şartları yüzünden her yıl kapanan yol, insanlar için büyük tehlike arz ediyor. Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, kamulaştırma sorunundan dolayı tünel yapılmıyor. 2017’den bu yana çözülmeyen bir kamulaştırma sorunu var. Vatandaş olarak biz bunu anlamıyoruz. Neden bu kadar basit bir iş çözülemiyor? Yıllardır bekliyoruz ama bir adım bile atılmadı. Yetkililer ilçe halkının sesini duysun artık. Bizler aynı mağduriyeti yaşamak istemiyoruz.”

“BİZİM TEK TALEBİMİZ GÜVENLİ YOL”

Tek taleplerinin güvenli bir yol olduğunu dile getiren Burta, “Bizim tek isteğimiz, Bahçesaray’a güvenli bir şekilde ulaşabilmek. Tünel, bu yol için tek çözüm. Çığ, kar ve tipi nedeniyle kapanan yol yüzünden hayatlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Yetkililerden ricamız, artık bir şeyler yapsınlar. Bu yol yüzünden kaybettiğimiz canların sorumluluğu kimseye kalmasın. Bahçesaraylılar, bir an önce bu sorun çözülmeli diyor” dedi.

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ - ŞABAN BEYAZSAÇ