Bir zamanlar Türkiye’nin en çok turist çeken kenti olan Van’ın turizmdeki arayışı sürerken kentin potansiyelini görüp çıkış yapması için farklı kesimlerden görüş ve öneriler gelmeye devam ediyor. Bölgenin en cazip illerinin başında gelmesine rağmen bu cazibesini kendi ayarındaki illere göre geride takip eden Van’ın özellikle yerli pazardan alamadığı payla ilgili tartışmalar sürerken turizm bilim uzmanı Avşin Ayhan, mevcut durumla ilgili önemli öneriler paylaştı. Kentin turizmine dair görüş ve önerileri ile dikkat çeken Ayhan, kentin pazarlamadaki eksiklikleri, turizmde bir rota oluşturulması ve tanıtım konusu gibi konuları kapsayan değerlendirmesinde kentin özellikle pazarlama noktasındaki eksikliğine ve bu noktada oluşturulabilecek bağımsız ve tarafsız bir pazarlama ofisi olması gerektiğine işaret etti. Yaz sezonunun başlamasına az bir süre kala turizmde hedeflediği yoğunluğu elde edemeyen Van’ın bu durumunu yorumlayan Ayhan, Van’ın turizmde hak ettiği noktaya gelmesi için çeşitli önerilerde bulundu. 

AYHAN: VAN’A İLGİYİ SADECE YEREL HALK GÖSTERİYOR

Kentin potansiyeline rağmen bölgedeki yerli turist hareketliliği ve geçmişteki turizm yoğunluğu yaşamaması konusunda değerlendirmeler paylaşan Ayhan, bu konuda kısır kalan ilgiye dikkat çekerken konuyla ilgili olarak; “Öncelikle Van tarihi geçmişi, zengin kültürü ve paha biçilemez doğası ile her zaman önemli bir destinasyon olmuştur. Bu nedenle geçmişten günümüze meraklısı için her daim bir turist sirkülasyonu bulunmaktadır. Son dönemlerde genelinde gelişen teknolojinin özelinde ise sosyal medyanın tanıtımda yoğun kullanımıyla birlikte şehrin turizme tam olarak açılmayan yerleri de ilgi odağı olmaya başlamıştır. Yani aslına bakarsanız bence yoğun ilgi şu an için yerel halk tarafından gösteriliyor. Bu ilginin kaynağı bahsi geçen doğal ve kültürel yerlere özel ilgiden de kaynaklanıyor olabilir fakat son dönemlerdeki yoğun ilgi artışının sebebini ben söz konusu destinasyonların sunduğu görsel şölene bağlıyorum” dedi. 

“OYSA VAN BİR SİRİUS YILDIZINA DÖNÜŞEBİLİR”

Van’ın doğru turizmle bir yıldıza dönüşebileceğini belirten Ayhan, “Alternatif turizm çeşitlerine henüz başlayan bir il için; ‘Çok turist çekmek mi? Doğru turizm yapmak mı?’ diye bir soru sormak gerekmektedir. Bir turizm bilim insanı olarak bana sorarsanız çok turist çekmek değil, doğru turizm yapmak daha önemli. Destinasyonların belirli taşıma kapasiteleri vardır bu kapasiteler aşılmaya başlandıkça tahribat kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle Van’da son dönemde ilgi görmeye başlayan ve/veya hali hazırda Van ile bütünleşmiş tarihi ve doğal yapıların da bir taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Çok turist çekmek için değil de doğru turizm şiarıyla, Van dikkatleri üzerine çeken bir sirius yıldızına dönüşebilir” ifadelerini kullandı. 

Van’da olması gereken Van’a geliyor! Van’da olması gereken Van’a geliyor!

HER ALANDA OLDUĞU GİBİ TURİZM İÇİN DE İŞBİRLİĞİ ŞART!

Ayhan, Van’da turizmin hak ettiği yere gelmesi için paydaşların işbirliği yapması gerektiğini aktararak şunları söyledi: “Bu konuda yapılması gerekenlerin en başında da nitelikli işgücü, işbirliği ve tanıtım gelmektedir. Söz konusu üç durumda da ne yazık ki şehrimizde aksaklıklar bulunmaktadır. Turizm konusunda nitelikli işgücüne dikkat edilirse, alanında uzman kişilerin görüşleri neticesinde envanter çıkartılmasından korumaya korumadan tanıtıma, tanıtımdan pazarlamaya kadar birçok konuda daha sağlıklı ilerleme kaydedilebilir. Doğru işbirliği ve iletişimin ise parlatamayacağı bir destinasyon olmadığını düşünüyorum. Her şeyin başı iletişim değil midir zaten? Turizmi bir bedene benzetecek olursak bir uzvu eksik bir canlı kendisini yarım hissetme dürtüsünden kurtulabilir mi? Hayır. O nedenle Van’da turizmin tahayyül edilen turizme ulaşabilmesi için doğrudan veya dolaylı ilgisi olan tüm paydaşların işbirliği yapması gerekmektedir.” 

ŞEHRİN MENFAATİ ANAHTAR KELİME…

Ayhan, turizm konusunda birlik olunması gerektiğine dikkat çekerek, Buna kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, basın yayın organları ve özel sektör paydaşlarının tamamı dahildir. Fikir çatışmaları illaki olacaktır fakat bizi zenginleştirende farklıklarımızdan birlik yaratmak olmalıdır. Kültürel geçmişimizde de gelenek göreneklerimizde de her zaman ‘Birlikten kuvvet doğar’ veya ‘Misafirperverlik’ söylemleri yer almaz mı? O zaman ilk yapmamız gereken bizim kültürümüze sahip çıkıp birlikte hareket etmemizdir. Bir kamu yöneticisinin gördüğü turizm problemini bir özel sektör paydaşı göremeyebilir veya bir STK’nın turizme bakış açısıyla bir basın yayın organının bakış açısı aynı olmayabilir. Burada önemli olan tüm farklı fikirleri tek çatı altında tartışıp turizmin geliştirilmesi konusunda ‘şehrin menfaatine’ olacak nihai, devamlılığı olan ve en doğru kararı verebilmektir” diye konuştu. 

“TURİZMDE DOĞRU TANITIM KANALLARI KULLANMANILMALI”

Tanıtımın önemine değinen Ayhan, “Tanıtım konusunda da doğru tanıtım kanallarını kullanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bir şeyi tanıtabilmenin en önemli başlangıcı o şeyi çok iyi tanıyabilmekten geçer. Bu nedenle iyi bir araştırma gerektirir. Ardından hedef pazar belirlenir. Hedef pazara yönelik tanıtımlar planlanır. İç turizme hitap edilecekse başka dış turizme hitap edilecekse başka tanıtım yolları denenmelidir. Bu konuda benim de desteklediğim dijital tanıtım ve pazarlama önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı. 

VAN İÇİN TARAFSIZ DİJİTAL TANITIM VE PAZARLAMA OFİSİ ÖNERİSİ

Ayhan, dijital tanıtım ve pazarlama ofisi önerisinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Bu nedenle şehrimiz özelinde şöyle bir öneride bulunabilirim. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından tarafsız bir dijital tanıtım ve pazarlama ofisi kurulabilir. Bu ofiste yer alması gereken tüm paydaşlar tanıtımı yapılacak destinasyon veya turistik unsurun tüm tanıtım aşamalarını planlar ardından uygunluğuna ve uygulanabilirliğine yetkili kurumlarca ortak karar verilebilir. Sonuç olarak Van da turizmin gelişmesinde zorluk yaşadığımız üç temel başlık olan İşgüçü-İletişim ve Danışma konusunda çözüm bulunursa doğru turizm konusunda hızlı adımlar atılabilir diye düşünüyorum.”

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ