Kamu yatırımlarını yüzlerce milyonluk yatırımları ile destekleyen iş insanları illerin sosyo-ekonomik gelişmişliğinde makasın kapanmasına katkı sunuyor. Van’da da bu yönde yatırımlar yapılsa da diğer illerin gerisinde kalan bir izlenim veriliyor. Çok büyük iş adamları bulunan, Türkiye’nin dört bir yanında yatırımları bulunan isimlerin Van’daki istihdam yaratacak yatırım ve girişimleri istenilen düzeyde seyretmezken Bitlis ve Ağrı bu konuda yol almayı sürdürüyor.

ÇEVRE İLLERDEKİ İŞ İNSANLARI MEMLEKETLERİNE MİLYON DOLARLIK YATIRIMLAR YAPIYOR

Gelişmişilk endekslerinde Türkiye’nin batısının gerisinde kalan Doğu ve Güneydoğu illerinde son dönemlerde ciddi çıkışlar yapılıyor. Özellikle Bitlis, Ağrı ve Hakkarili iş insanları memleketlerinde milyon dolarlık yatırımlar yaparak adından sıkça söz ettiriyor. Sahipsizliği ve gelişmişlikte yaşadığı sıkıntılarla sürekli gündeme gelen bölgenin lokomotifi olan Van’da bu yöndeki yönelimler eksik kalırken, Türkiye’nin diğer büyük şehirlerindeki ciddi yatırımlar ise dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda da kentte görev yapan akademisyenlerden Şehnaz Nigar Çelik’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çektiği Vanlılar’ın Van’a yeterince sahip çıkmaması konusu, yeni bir konuya dikkatlerin çekilmesini sağladı. Çelik, yaptığı paylaşımda Bitlislilerin kendi memleketlerinde yaptığı yatırımlara vurgu yaptı. Şehrivan, bu tartışmanın ardından Bitlis, Hakkari, Ağrılı iş insanlarının kendi memleketlerinde yaptığı yatırımları derledi.

BİTLİS’TE KİLER HOLDİNG’DEN BİTLİS’E 200 MİLYON DOLARLIK TEKSTİL YATIRIMI

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Kiler memleketi Bitlis’e yatırım yapmaya devam ediyor. Bitlis’e pek çok yatırım yapan iş insanı Kiler bu defa da milyon dolarlık bir yatırıma imza attı. Bitlis’te 85 milyon dolarlık yatırımla pamuk ipliği üretim tesisi kuran Kiler Holding, 3 faz olarak planlan ve toplamda 200 milyon dolar olarak öngörülen yatırımla, 3 yıl içerisinde polyester iplik ve kumaş üretimi yapacak. Günlük 50 ton pamuk ipliği üretecek tesis, modanın merkezinde yer alan dünya markalarına iplik satmayı hedefliyor.

EREN HOLDİNG BİTLİS’TE YAPTIĞI YATIRIMLARLA ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİRİYOR

Eren Holding, Türkiye’nin önde gelen özel sektör kuruluşlarından biri olarak Bitlis’te büyük bir yatırıma imza attı. Eren Holding, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Cumhuriyet tarihinin özel sektör tarafından kurulan en büyük endüstriyel üretim tesislerinden birini hayata geçirdi. 200 milyon dolarlık yatırımla kurulan Eren Tekstil İplik Üretim Fabrikası, bölge ekonomisine büyük bir ivme kazandıracak. Bitlis’te yatırımlarına devam eden Holding Yönetim Kurulu Başkanı hayırsever iş insanı Ahmet Eren tarafından 300 servis yataklı, 58 yoğun bakım yataklı, 25 palyatif yataklı toplam 383 yataklı olan; ihtiyaç halinde 517 yatak kapasitesine çıkabilecek modern yapı ve mimarili Bitlis Eren Devlet Hastanesi inşa edilecek. 

AĞRI’DA İBRAHİM ÇEÇEN ETKİSİ ÇOK

IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu ve Başkanı ve IC Vakfı kurucusu İbrahim Çeçen sayısız öğrenciye verdiği burslar ile eğitim, sağlık, spor ve sanat alanlarında yaptığı hizmetler, ülkesi için gayretli çalışmaları, katkıları ve üstün başarılarından dolayı 2007 yılında TBMM tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi. Halen inşaat, enerji, turizm, sanayi, hava ve liman işletmeciliği sektörlerinde otuzdan fazla şirketin bağlı olduğu IC Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Üniversite kampüsünün yapımı ve yapılandırılmasında önemli rol üstlenmesi nedeniyle İbrahim Çeçen'in ismi üniversiteye verilmiş ve üniversite Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi adını almıştır. 

EMİN UÇAR DA İSTİHDAMA KATKI SUNUYOR

ARKOZ Madencilik A.Ş. Doğubayazıtlı iş insanı Emin Uçar Doğubayazıt’a, bölgenin en büyük fabrikasını kuran ve rol model olan bölgede sevilen bir yatırımcı iş insanıdır. Azerbaycan, Gürcistan, Çekya, Rusya’da yaptığı yatırımlar ve bölgede yaptığı istihdam ile bölge halkının taktirini alan isimlerden biri. 

ERASLAN KARDAŞLER DE GÖZLERİN AĞRI’YA ÇEVRİLMESİNİ SAĞLIYOR

Ahmet Eraslan, iş dünyasındaki başarısı ve girişimci ruhuyla tanınan bir isimdir. Ahmet Eraslan, Hikmet Eraslan ve diğer kardeşler Dosso Dossi Hotels, Dosso Dossi Fashion Show, Dosso Dossi Online, Mall Mağaza, Shoes Mağaza, Abiye Mağaza, Dosso Dossi Rezidans Villa, Sultan Salça, Dosso Dossi Kids gibi sayısız markanın Yönetim kurulu Başkanlığını Hikmet Eraslan’ın yürüttüğü Dosso Dossi Holding altında birleştirerek Türkiye ekonomisine ve turizmine büyük katkılar sağlayan kardeşler olarak adlarından sıkça söz ettirmektedir. Eraslan kardeşler Ağrı’da yaptıkları program, etkinliklerle adından sıkça söz ettiriyor. 

AĞRI’DAN CİDDİ İHRAÇ ÜRÜNLER ÇIKIYOR

Azerbaycan'ın en büyük gıda sağlayıcılarından biri Azersun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbari Gozel, 17 bin çalışanı ile 40 ülkeye ihracat yapan Azersun Holding’in başkanıdır. Azersun Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fevzihan Aras ile birlikte memleketleri Doğubayazıt’a yaptıkları yardım ve desteklerden dolayı halk arasında adlarından sıkça söz ettiriyorlar. Ağrılı iş insanı Bekir Karaaslan, Çinli ortağı ile üretim hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Karaaslan, 2017 yılında devletin sağladığı yatırım teşvikinden de yararlanarak fabrikasını kurmaya başladı. 2018 yılında üretime başlayan fabrika yüzlerce kişiye ekmek kapısı oldu. Fabrikada üretilen çakmaklar Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ihraç ediliyor.

ÖLMEZ MADENCİLİK DE HAKKARİ’YE KATKI SUNUYOR 

Daha çok madencilik ve inşaat alanında faaliyet gösteren Hakkarili iş insanı İsmet Ölmez memleketi Hakkari’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Hakkari’de kazanıp Hakkari’ye yatırım yapan Ölmez halk arasında taktir görüyor. Ölmez ailesinin Hakkari’de yatırımları olduğu kadar son dönemlerde aile Van’a da katkılar yapıyor. Kentte farklı sektörlerde yatırımlar yapılıyor.

Valilikten Van ve bölge illere önemli uyarı! Valilikten Van ve bölge illere önemli uyarı!

VAN’DA DA VAR AMA YETERLİ DEĞİL

Öte yandan Van’da bu yönde adımlar olsa da bu yatırımlar bölge illerinin gerisinde kalıyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde çok ciddi yatırımları olan iş insanları kente dönüş konusunda temkinli davranırken kentte beklentiler daha çok kamu yatırımları üzerinden şekillendirilmeye çalışılıyor. Bitlis’te Eren Holding’in devasa bir hastane yatırımı açıklaması, Ağrı’da Erenler’in Üniversite ve diğer alanlarda çok ciddi etkisi olması aradaki farkı net bir şeklide ortaya koyuyor. Bir tarım ve turizm kenti olan Van’da bu iki alanda da güçlü yatırımlar yapılması mümkünken iş insanlarının uzak durması eleştiri konusu olurken zor şartlarda kentte durmaya çalışan ve yatırımlarını sürekli Van’a yapma çabasında olan iş insanlarının çabaları da takdir görüyor.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL