Yüz yıl gibi bir zaman sonra ilk kez 2010 yılında restore edilerek ibadete açılan Van’ın Akdamar Adası’ndaki Akdamar Kilisesi’nde bugün yine Ermeni ayini düzenlendi. Ermeni Hıristiyanlar için dünyadaki en önemli mekanlardan biri olan Akdamar Kilisesi’nde düzenlenen törene dünyanın farklı ülkelerinden Ermeniler katıldı. Akdamar Kilisesi’ndeki ayini Kıdemli Peder Drtad Uzunyan yönetirken Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, yardımcısı Rahip Kaspar Garabetyan da katılımcılar arasındaydı.

AKDAMAR KİLİSESİ BÜYÜLEDİ

Kentten ve ülkenin diğer şehirlerinden vatandaşların da katıldığı törende Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi büyük ilgi görürken adayı ilk kez görenler tarihi adayı hayranlıkla gezdi. Tadilatı yapılarak ibadete ve turizme kazandırılan Akdamar Kilisesi de ziyaretçileri büyülerken tarihi günde Akdamar Kilisesi’nin kurtuluş hikayesi bir kez daha hatırlandı.

Diyarbakır’da bir Narin Güran vakası daha: 17 yaşındaki Beyza Yıldırım kayıp! Diyarbakır’da bir Narin Güran vakası daha: 17 yaşındaki Beyza Yıldırım kayıp!

DÜNYACA ÜNLÜ VANLI YAZARIN KURTULMASINDA PAYI BÜYÜK

Gevaş İlçesi'nin sınırlarında bulunan Akdamar AdasıKutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yapıldı. O tarihten günümüze kadar ayakta kalan yapı 1950’li yıllarda büyük bir tehlike atlattı. Tam yıkılmak üzere iken Vanlı yazar Yaşar Kemal’in müdühalesi ile kurtuldu. O tarihten sonra da Yaşar Kemal’in girişimleri ile ayakta kalan adada Yaşar Kemal’in hikayesi hiç unutulmadı.

O HİKAYEYİ FATİH ÇEKİRGE BİR KEZ DAHA YAZDI

Yaşar Kemal ile ilgili hikaye onun kitaplarında ve anılarında yıllardır anlatılırken Hürriyet yazarı Fatih Çekirge o hikayeyi bugün köşesine taşıdı. İşte o yazı; “Yıl 1950... Yaşar Kemal o tarihlerde Cumhuriyet gazetesine röportajlar yapıyor. Gemiyle Van’a giderken tanıştığı bir tabip yüzbaşı ile sohbet ediyor. Yüzbaşı Kemal’in gazeteci olduğunu anlayınca şöyle diyor: “İyi ki size rastladım. Burada, Akdamar Adası’nda Ermenilerden kalma tarihi bir kilise var. Bir başeser. Ancak yıkılacak. İnsanlık adına bunu kurtarabilir miyiz?” Yaşar Kemal gazeteciliğe yeni başlamış; “Ama ben daha çok yeniyim ne yapabilirim ki” diye cevap veriyor...

KİLİSEYİ KURTARAN O YAZI…

Ertesi gün Akdamar Kilisesi’ne gidiyorlar.  Yaşar Kemal’in anlatımıyla durum şuydu: “Doktorla Akdamar Adası’na doğru yola çıktık. Van Gölü de büyülü bir suydu. Andan ana rengi değişiyordu. Küçük bir kayıkla Ada’ya çıktık. Kiliseye daha sıra gelmemişti ya, kilisenin yakınındaki küçücük şapeli hemen hemen yıkmışlardı.” Buradan sonrasını özetliyorum: Yıkımı durdurmak için tek çare Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Nadir Nadi’yi aramaktı. Nadi, 1950-54 yıllarında Demokrat Parti listesinden Muğla bağımsız milletvekiliydi. Yaşar Kemal bir cesaret gösterip arıyor. Ve ertesi gün Nadir Nadi telefona çıkıyor. Yaşar Kemal heyecanla kilisenin durumunu ve tarihi önemini anlatıyor. Nadir Nadi “Sen merak etme ben Avni Bey’le konuşurum” diyor. Avni Bey, Milli Eğitim Bakanı Avni Başman’dı. Ve iki gün sonra Vali Bey haberi veriyor. “Yıkım durduruldu.” Böylece kilise kurtuluyor.”

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ