Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen Van, Türkiye mera alanlarının yüzde 10’una sahip olması ve küçükbaş hayvancılıkta ilk sırada yer almasıyla dikkat çekiyor. Bu avantajlara rağmen kentte son yıllarda bu sektörlerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Sulama altyapısının yetersizliği, artan üretim maliyetleri, hayvan hastalıklarıyla mücadeledeki eksiklikler ve çoban istihdamında yaşanan sıkıntılar, Van’daki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkiliyor.
İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ TÜRKOĞLU, VAN’IN HAYVANCILIĞI İÇİN ÖNERGE VERDİ
İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Van’da hayvancılığın geliştirilmesi için yapılan çalışmalara ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde Van’da hayvancılıkta yaşanan birçok sorun ele alındı.
HAYVANCILIKTA LİDER KENT OLAN VAN’DA BÜYÜK SORUNLAR YAŞANIYOR!
Türkoğlu, Van’ın Türkiye mera alanlarının yüzde 10’una sahip olduğunu ve küçükbaş hayvancılıkta lider konumda bulunduğunu belirterek “Tarım ve hayvancılıkla geçinen Van ilimiz, ülkemizin mera alanlarının yüzde 10'una sahiptir ve küçükbaş hayvancılıkta ilk sırada yer almaktadır. Ancak bu büyük potansiyele rağmen kentte ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Van'da sulanabilir tarım alanlarının yalnızca yüzde 35'i sulanabilmektedir ve o nedenle sulama yatırımlarının tamamlanması şarttır. Mevcut sulama kanallarında ciddi kayıplar yaşanmakta, baraj suları kapalı sisteme taşınmamaktadır. Bu kayıplar önlenir, sulama altyapısı tamamlanırsa, daha katma değerli ürünlerin üretimi mümkün olacaktır” dedi.
MAZOT, GÜBRE VE YEM FİYATLARI VAN’DA ÜRETİMİ ZORLUYOR
Van’ın tarım ve hayvancılık potansiyelinin önündeki en büyük engellerden birinin artan üretim maliyetleri olduğunu belirten Türkoğlu, “Tarımda kullanılan mazot, gübre ve yem fiyatlarındaki artış, çiftçimizi üretimden uzaklaştırmaktadır. Mazot desteğinde KDV ve ÖTV kaldırılmalı, gübre fiyatlarındaki artışa karşı çiftçiler desteklenmelidir. Van'da hayvan hastalıklarıyla mücadelede yetersizlikler yaşanmaktadır. Veteriner hekim atanmalarında ve çoban istihdamında büyük sıkıntılar vardır. Çobanlara verilen sigorta desteği yılın tamamına yayılmalı ve bu destekler daha geniş kitlelere ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
VAN’IN TARIM VE HAYVANCILIĞI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI!
Milletvekili Türkoğlu, Bakan Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Van'da sulanabilir durumda olan ancak sulanamayan yaklaşık 2 milyon dekarlık tarım alanı için sulama yatırımlarının tamamlanmasına yönelik Bakanlığınızca planlanan projeler nelerdir? Bu projelerin hayata geçirilme takvimi nedir? Halen faal durumda olan Sarı Mehmet, Koçköprü ve Zernek barajlarının sularının, kapalı sistemle taşınarak su kayıplarının önlenmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa, bu konuda bir planlama düşünülmekte midir? Çiftçilerimizin mazot ve gübre maliyetleri sebebiyle üretimde zorlandıkları bilinmektedir. Bu kapsamda, bölgeye özgü; mazot ve gübre desteklerinin artırılması ve çiftçilere yönelik KDV ve ÖTV muafiyetleri getirilmesine ilişkin herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?”
VAN’DA HAYVANCILIKTA VETERİNER HEKİM EKSİKLİĞİ
Van’ın hayvancılık faaliyetlerinde önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen, hayvan hastalıklarıyla mücadelede yetersizliklerin yaşandığını belirten Türkoğlu, “Hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının yüksekliği sebebiyle üreticilerin zorlandığı görülmektedir. Bu kapsamda, yem fiyatlarının sübvanse edilmesi ve süt-yem paritesinin 1’e 1,5 oranında düzenlenmesine ilişkin bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Van ilimizde sık görülen şap hastalığı ve diğer hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele için veteriner hekim sayısının artırılması ve hayvancılık işletmelerine ücretsiz ya da düşük maliyetli aşı desteği sağlanması düşünülmekte midir?” diye sordu.
“VAN'DAKİ HAYVANCILIK FAALİYETLERİNDE DARALMA YAŞANIYOR”
Türkoğlu, Van’daki hayvancılık sektöründe çoban istihdamındaki sıkıntılar nedeniyle daralma yaşandığını dile getirerek, “Van'daki küçük aile işletmelerinin desteklenmesi ve tarım ile hayvancılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla uzun vadeli faizsiz krediler sağlanmasına ve küçük aile işletmelerine yönelik özel teşvik programlarının geliştirilmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır? Çoban istihdamında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Van'daki hayvancılık faaliyetlerinde daralma yaşanmaktadır. Bu doğrultuda, özellikle çobanlara verilen sigorta desteklerinin artırılması, yılın tamamını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ve yerli çobanların teşvik edilmesi için bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?” diye soru sordu.
“VAN'DA VETERİNER HEKİM SAYISI, HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN YOĞUNLUĞUYLA DOĞRU ORANTILI DEĞİL”
Tarım ve hayvancılık sektöründe kadınlar ve gençlerin sisteme kazandırılmasına yönelik sosyal güvenlik destekleri ve teşviklerin artırılması gerektiğine değinen Türkoğlu, “Van'da veteriner hekim sayısı, hayvancılık faaliyetlerinin yoğunluğuyla doğru orantılı değildir. Bu doğrultuda Bakanlık olarak veteriner hekimlerin Van iline atanmalarını teşvik edecek veya bu atamaları kolaylaştıracak tedbirleriniz var mıdır? Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan gençlerin ve kadınların sisteme kazandırılması için sosyal güvenlik desteklerinde düzenleme yapılması ve genç çiftçi teşviklerinin artırılması konularında Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?” ifadelerini kullandı.
“VAN’A ÖZGÜ BİR TARIM-HAYVANCILIK DESTEKLEME MODELİ OLUŞTURULMASI PLANLANMAKTA MIDIR?”
Van’da bulunan canlı hayvan pazarının fiziki koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, şehir merkezinden uzak, modern bir hayvan pazarı yapılması için Bakanlık tarafından bir proje geliştirilip geliştirilmediğini sorarak, “Van ilinde bulunan canlı hayvan pazarının fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve şehir merkezinden uzak, modern bir hayvan pazarı yapılması konusunda Bakanlığınızca bir proje geliştirilmesi düşünülmekte midir? Van ilimizdeki tarım ve hayvancılığın, bölgenin dezavantajlı coğrafi koşulları göz önüne alınarak pozitif ayrımcılıkla desteklenmesi ve bu kapsamda ilimize özgü bir tarım-hayvancılık destekleme modeli oluşturulması planlanmakta mıdır?” dedi.