18-22 Ekim tarihleri arasında, iki gün Bahçesaray’da ve iki gün Çatak ilçesinde olmak üzere dört gün süren Türkiye Rafting Şampiyonası Yarışması büyük bir coşkuyla yapıldı.
41 farklı şehirden 62 ekip 600’e yakın sporcu ve hakemin yanı sıra binlerce vatandaş her iki ilçemizi ziyaret etti.
Bu önemli organizasyonun olması ve binlerce insanımızın bu ilçelerimize akmasının ana müsebbibi şüphesiz Çatak Çayı ve Bahçesaray’da Müküs Çayı’dır.
Hem Bahçesaray’da hem Çatak ilçelerimizde halkın evini misafirlere açması ve ilgisi görülmeye değerdi.
Dışardan gelen misafirlere gösterilen konukseverlik ve fedakârlık gerek tanıtım açısından gerekse bölge halkıyla gelişen iletişimin gelişmesi-yansımaları açısından bölgemize önemli katkılar sunacaktır.
Yarışmalar için bölgemize gelen Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı şampiyona ile ilgili yaptığı açıklamaları oldukça önemlidir. Sayın başkana teşekkür ederek yaptığı konuşmayı aynen aktarmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Yardımcı: "Rafting doğası gereği bu bölgeye çok uygun. Muazzam nehirleri, doğası var. Buraların rafting turizmine açılması çok önemli. Bölgedeki gençlerden milli takıma sporcular kazandıracağız. Projemiz çok güzel yürüyor ve destekleniyor. Buraya 600'e yakın insan geldi ve ilçedeki evlerde misafir ediliyorlar. Evlerde geceleri muazzam sohbetler ediliyor ve inanılmaz kaynaşma sağlanıyor. Bu şampiyonadan sonra da buradaki kardeşliğimizi, dostluğumuzu pekiştireceğiz."
Her iki ilçemizdeki rafting için kullanılan suların spor için ne kadar elverişli olduğu da ortaya çıkmış oldu ve gelecek yıllarda da bu tarz etkinliklerin yapılması şimdiden planlanmaktadır.
Şunu diyebiliriz ki: Sularımızı ilk defa amacına uygun kullanmış bulunmaktayız.
Bölgeye hayat veren Çatak Çayı ve Bahçesaray Çayı su sporları açsından yeteri şekilde değerlendirilebilirse, bölgemiz, turizm patlaması yaşayacak ve ekonomik olarak iyi bir kazanç kapısı haline gelecektir.
Yine sularımızda yetişen ve eşsiz lezzeti ile alabalık ve endemik tür olan kırmızı benekli alabalıklar da bölge ekonomisi içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Su Sporları ve alabalık yetiştiriciliği teşvik edilerek bölge için bacasız fabrikalar niteliğinde olan sularımız değerlendirilmelidir.
Özel sektör eliyle veya kurumların eliyle hem Çatak’a hem Bahçesaray’a rafting, kano, vb su sporları tesisleri yapılıp özendirilmeli ve bu potansiyel ekonomiye dönüşecek şekilde desteklenmelidir.
Çatak ilçesindeki HES çalışmaları öncesinde halkın katılımıyla yapılan toplantı ve her iki ilçemizde yapılan rafting yarışmalarına bizzat katılım sağladık. Birçok kişi ile yaptığımız ikili görüşmelerde ve gözlemlerimizde Rafting yarışlarının yapıldığı günlerdeki coşkuya da ve toplantı öncesi ve sonrası HES yapım kararının vermiş olduğu rahatsızlığa da şahitlik ettik.
Çatak Çayı veya Bahçesaray Çayı’nın elektrik ihtiyacının karşılanması için Hidro Elektrik santralleri (HES) yapılması gerek doğal yaşamı gerekse su sporları açısından uygun olmadığı birçok uzman tarafından belirtilmiştir.
Daha önceki köşe yazımızda ele aldığımız Güneş Enerji Santrallerinin (GES) bölgemizin Güneş potansiyeli göz önünde bulundurduğumuzda çok daha uygun olduğunu ayrıntılı olarak yazmıştık.
HES yerine GES’lerin kullanımının daha uygun olacağını birçok platformda ve yazılarımızda beyan etmiştik.
Bu noktada şunu açıkça belirtmek isteriz ki: ülkemizin doğal zenginliği olan sularımızı korumak, içindeki endemik tür olan kırmızı benekli alabalığın neslini devam etmesini istemek, bölgedeki canlı yaşamını geleceğe taşımak, sularımızın ekonomik getirisinin doğru ve sürekliliğini ortaya koyarak gelecek nesillerin de bundan istifade etmesini istemek, bunu dile getirmek ve mücadelesini vermek (bizler için) tamamen milli bir meseledir.
Çatak’ı Çatak yapan ve Bahçesaray’ı Bahçesaray yapan şüphesiz gürül gürül akan dereleridir.
Bu iki dereyi her iki ilçemizden çıkarırsak geriye pek de bir şey kalmayacağı aşikârdır.
O halde sularımızın sürekli akması, doğal yaşam döngüsüne zarar vermeden gelecekte çocuklarımızın da bu sudan faydalanmasını sağlamak hepimize düşen önemli bir vazifedir.
Türkiye Rafting Şampiyonası Yarışmasının ilçelerimizde yapılmasında, başta Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez olmak üzere; Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan, büyük emekler veren Affan Orhan, Çatak ve Bahçesaray Kaymakamlıkları- Belediyeleri, Van Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, sofralarını, kapılarını ve gönüllerini sonuna kadar açan Çatak ve Bahçesaray halkı, misafirlerimize, sporcularımıza ve adını sayamadığım emeği geçen herkese teşekkür ederiz.