ŞEHRİVAN HABER - Rixos markası ile dünyada ve Türkiye'de ezber bozan yatırımlar yapan Vanlı iş insanı Fettah Tamince'nin son büyük yatırımı büyük yankı uyandırdı.
Sadece Türkiye'de değil dünyanın önemli başkentlerinde Rixos markasıyla turizmde uluslararası bir marka oluşturan Fettah Tamince, ülkenin öncü iş insanlarından biri olarak yatırımlarını sürdürüyor. Önemli kentlerdeki yatırımlarını geçtiğimiz haftalarda açılışı yapılan Tersane İstanbul ile taçlandıran Vanlı iş insanı o yatırımın detaylarını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bir çok bakan ile Türkiye'nin en önemli isimlerinin katıldığı açılış töreni büyük yankı uyandırırken, Tamince o açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan büyük övgüler aldı.
İstanbul'un en önemli noktalarından biri olan Tersane bölgesinde ezberleri değişen bir yatırıma imza atan Tamince, hala yankıları süren açılıştan sonra geçtiğimiz günlerde gazetecilere konuştu. Hürriyet'te yer alan haberde yatırımla ilgili detayları paylaşan Tamince, bu yatırımın totalde 1 milyar doları aştığını ifade etti.
10 YILDIR ÜZERİNE ÇALIŞIYOR!
Rixos Tersane İstanbul Hotel, projenin çekim noktalarından biri. Otelin havuzu devasa bir tersane vincinin tam altında. Vinç asırlık. Mekânın tarihi her köşede vurgulanmış. Rezidans projesi ve mağazaları ile büyük bir mahalle tasarlandığını biliyoruz. Fettah Tamince’ye bölgedeki çalışmaların kaç yıl önce başladığını sordum. “10 yıldır uğraşıyoruz” dedi ve devam etti: “İnşaata üç yıl önce başladık. Önceki yedi yıl arazinin hukuk işleriyle, mahkemelerle, imar sorunuyla geçti. Sonuçta Çorlulu Ali Paşa Camii, Camialtı Tersanesi ve Taskızak Tersanesi bizim tarafta kaldı. Haliç Tersanesi İBB’de.”
TARİHİ TERSANE OTELE DÖNÜŞTÜ
Bu kadar tarihin içinde bugünün mekânını yaratmak kolay değil elbette elbette. Fettah Tamince, altında oturduğumuz devasa vinci göstererek “Bunun gibi altı tersane vinci var. Bunları özellikle projenin içinde tuttuk. Ayrıca 27 tarihi bina da bu alanda yer alıyor. Bunları güçlendirdik, depreme göre yeniden kullanılır hale getirdik. Şu anda ikisi kaldı. Biri otel olacak. Birinde de Sadberk Hanım Müzesi yapılacak. Bu binaları yaparken çelik halatlarla astık bazılarını. Kazık da çakıldı temellere. Çünkü depreme karşı güçlü olmaları gerekiyor.”
TAM 1.4 MİLYAR DOLAR!
Bu detaylar projenin maliyetine de yansımış elbette. Tamince, ‘turizmci kimliğiyle’ destinasyon oluşturma tecrübesine sahip olduklarını söyledi ve ekledi: “Destinasyon oluşturmak sadece bina yapmak değil. Burayı ve tüm bölgeyi hatta İstanbul’u çekim noktası haline getirmek hedefte. Rahmi Koç Müzesi’nden Galataport’a kadar, Mimar Sinan’a kadar uzanan bir yürüyüş yolu, bisiklet parkuru, kültür ve alışveriş noktaları da dizayn etmek aklımızdaki. Şu ana kadar projenin yüzde 65’i tamamlandı. Başlarken 700-750 milyon dolarlık bir maliyet planı yapmıştık ama şu ana kadarki gidişat bunun iki katına çıkacağını gösteriyor. 1.3 milyar dolarlık bir yatırımla bitecek gibi görünüyor. Bunun dışında devlete de 49 yıl için 1.4 milyar dolar ödeyeceğiz.” Tamince’nin verdiği bilgilere göre Tersane İstanbul tamamlandığında tam bir yaşam alanı olacak ve burada 10 bin kişiye istihdam sağlanacak.
O PROJENİN OLDUĞU ALANIN TARİHİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR
İstanbul’un fethinin ikinci yılında, 1455’te Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Tersane-i Amire’nin bir bölümü olan Camialtı Tersanesi, Kasımpaşa Deresi ile askeri Taşkızak Tersanesi arasında yer alıyor. II. Bayezid tarafından 1484’te arazisi genişletilen tersane, Yavuz Sultan Selim döneminde daha da büyümüş. Kanuni Sultan Süleyman döneminde kapalı kızakların sayısı 200’e çıkarılarak ambarlar ve mahzenler inşa edilmiş. Çorlulu Ali Paşa Camii; 1707 tarihinde inşa edilmiş. Cami, Sadrazam Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırıldığı için bu ismi taşıyor. Çorlulu Ali Paşa Sultan III. Ahmet döneminde sadrazam olan ve İstanbul’da birçok noktada önemli eserler yaptıran, döneminin önemli devlet adamlarından biri.