Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarlarından biri olma özelliği taşıyan ve en son 13 Aralık 2019’da düzenlenen Van Kitap Fuarı o tarihten bu yana düzenlenmiyor. Bölgesel, ulusal ve uluslararası birçok fuara ev sahipliği yapan ve bir fuar kenti olan Van’da buna rağmen bir kitap fuarı bir türlü düzenlenmezken, kent devasa fuarlar yapan kentleri uzaktan izlemeyi sürdürüyor. Kitap fuarına hasret kalan Van’da bu yıl Ocak ayında Van Yazarlar ve Şairler Derneği ciddi bir sorumluluk üstlenerek İpekyolu Belediyesi desteği ile I. Van Yerel Kitap Fuarı’nı ardından da Çocuk Kitap Fuarı’nı düzenledi. Küçük ölçekli ve yerel bir fuar olmasına rağmen yoğun ilgi gören fuar Van’ın kitap fuarları konusunda ne kadar büyük bir beklenti içinde olduğunu gösterirken kentin bu durumuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Taştan kentin bu talebinin karşılık bulması gerektiğini belirtti.

Vanlılardan Beylerbeyi Mangal’a yoğun ilgi Vanlılardan Beylerbeyi Mangal’a yoğun ilgi

zekitaşran

PROF. DR. TAŞTAN’DAN VAN’IN FUAR BEKLENTİSİYLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Taştan, kitap fuarının ülkeye ve Van’a katkısını dile getirerek, “Bir kentin fiziksel olarak büyümesi veya Van’da olduğu gibi yığınlaşması orayı yaşanabilir bir yer yapmaz. Bir kenti anlamlı kılan orada yaşayan insanların şehre kattıkları değerdir. Çünkü kentler de insanlar gibi canlı organizmalardır. O kentte yaşayan bireylerin eğitim durumu, okullaşma oranı veya esnafının, eşrafının entelektüel boyutu o kenti yaşanabilir düzeyde anlamlı kılar. Kitap fuarı kavramı da kentin canlı ve kültürel organizmasının karşılık bulduğu en önemli gıdalardan biridir. Kentin kültürel boyutu, onu zenginleştirecek kitaplarla, yazar ve şairlerle, esnaf ve eşrafıyla büyür. Bu açıdan baktığımızda kitap fuarları kentin kültürel gıdalarının alındığı önemli faaliyetlerden birine dönüşür. Kent, binayla beslenirse irileşir ama kitapla beslenirse büyür ve gelişir. Bizim için de Van’ın irileşmesi veya yığınlaşmasından ziyade kültürel, sanatsal anlamda büyümesi ve gelişmesi önemlidir” dedi.

UZUN YILLAR SONRA DÜZENLENEN YEREL KİTAP FUARI BİLE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Düzenledikleri fuarlardan söz eden Taştan, “Üç fuar gerçekleştirdik. İlki “I. Yerel Kitap Fuarı” diğeri “I. Çocuk Edebiyatı Fuarı”, sonuncusu “Gezici Çocuk Edebiyatı Fuarı.” Çocuk Edebiyatı Fuarı’mızın hem isim babası hem de öncüsü Van Valisi Dr. Ozan Balcı’ydı. Doğrusunu söylemek gerekirse her üç fuarın da bu kadar büyük ilgi göreceğini beklemiyorduk. Üstelik bu ilgi sadece okuyuculardan değil yazar ve şairlerden de geldi. “I. Yerel Kitap Fuarı”nı İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi’nin imkânları ölçüsünde ve de Van’a mülhemle 65 yazar-şairle sınırlandırdık. Buna rağmen Van’da yaşayan veya Vanlı olan yazar ve şairlerden 200’e yakın talep geldi. Bu da gösteriyor ki Van, sanatçı, şair ve yazarlar açısından zengin bir kent. Diğer taraftan “I. Çocuk Edebiyatı Fuarı” ulusal boyutta olmasına rağmen Van’dan 20’ye yakın yazar katıldı. Bölgede çocuk edebiyatı yazarı olarak Van kadar zengin bir il olmadığı ortaya çıktı. Hatta görülen ilgi üzerine birçok çocuk edebiyatı yazarıyla “Gezici Çocuk Edebiyatı Fuarı” düzenledik” diye aktardı. Van Valisi Ozan Balcı’nın düzenledikleri fuarlara katkı sağladığını belirten Taştan, “Şu an görevde olan Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın kitapla, kültür ve sanatla ilgisi herkesin malumu. Van tarihine baktığımızda da hiçbir Valinin kitaba bu kadar yatırım yapmadığını görürsünüz. Elbette bunun sonuçlarını ileride göreceğiz. Fuara gelince de kendisine herhangi bir teklif gidip gitmediğini bilmiyorum. Ancak biz bu hususta bir fuar düzenlediğimizde bize büyük destek verdi. Van’da düzenlediğimiz üç fuarda da Valimizin katkısı büyük oldu” ifadelerini kullandı.

TAŞTAN: BÜYÜK ÇAPTA ULUSAL BİR FUARIN DÜZENLENMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

Van’da kitap fuarının düzenlenmesi gerektiğini aktaran Taştan, “Van kitap fuarını istiyor ve sürekli talep ediyor. Bu husus yazar ve şairler cephesinden de Van basınından da sosyal mecralarından da çokça dile getirildi. Böyle bir etkinliğin olması kente büyük bir katkı sağlayacaktır. Van’da kitaba dair ne kadar etkinlik yapılıyorsa o kadar değerlidir. Elbette ki büyük çapta ulusal bir fuarın düzenlenmesi oldukça önemlidir. Bunun için her türlü mekân da mevcuttur. Ancak maliyeti oldukça yüksek olan bu tür etkinlikler günümüz şartlarıyla tasarruf tedbirlerine takılır mı bilemem! Fakat bizim yaptığımız fuarlarda büyük maliyet gerekmiyordu. Keşke, kültür festivalinde de böyle bir alan açılsaydı. Bu esnada yapılacak bir kitap fuarı festivale de büyük bir katkı sağlayacak; “kent ihmal edildi” tartışmalarını da bir nebze yanıtlayacaktı” dedi.

KİTAP FUARININ KENTE ETKİSİ BÜYÜK OLUR

Taştan, kitap fuarının kente sağlayacağı katkıları da dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van Yazar ve Şairler Derneği olarak bugüne kadar birçok fuara katılım sağladık. Bu anlamda düzenlenecek bir fuara arkadaşlardan da katılım sağlanacaktır elbette! İmkânlar elverdiği müddetçe bu fuarların devam etmesini ve geleneksel anlam kazanarak gelecek kuşaklara aktarılmasından yanayız. Bizim düzenlediğimiz fuarlarda kentte büyük bir sinerjinin ortaya çıktığı malum. Bu durum, talebin çerçevesini göstermesi açısından önemlidir. Van’da ulusal çapta düzenlenecek bir kitap fuarının, kentin kültürel, ekonomik, sosyal yaşantısına büyük katkı sağlayacağı aşikârdır.”

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL