Van’da saklı cennet Masiro Kanyonu’na ilgi büyük! Van’da saklı cennet Masiro Kanyonu’na ilgi büyük!

Dünya Turizm Örgütü tarafından 2021 yılında başlatılan bir uygulama olan turizm köyleri, kültürlerin, geleneklerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve bu özelliklere sahip destinasyonların tanıtılması katkı sağlıyor. Doğal güzellikleri ve sahip olduğu tarihi yapılarla önemli iç turizm destinasyonlarından biri olan Van’da da ‘turizm köyü’ potansiyeli olan pek çok yer bulunuyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) 2011 yılında meydana gelen depremin ardından hayata geçirmek istediği turizm köyü projesi zaman içerisinde rafa kaldırılırken, Şehrivan daha önce gündeme getirdiği konuyu yeniden ele aldı. Van’da turizm köyü projesi ile ilgili Şehrivan’a konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, bu projenin Van’a önemli katkılarının olacağını dile getirdi.

Cevdet

BAŞKAN ÖZGÖKÇE: BİR TURİSTİN VAN’A GELMESİ İÇİN 101 ÜRÜN VAR

Başkan Özgökçe, turizmin Van için önemini dile getirerek, “Turizmin kentimize ve ilimize çok büyük katkıları var. Turizmin ülke ekonomisine çok büyük bir katkısı var. Van’da da ciddi anlamda bir İran ve Irak pazarı var. Biz Van’a neden turist gelir diye bir çalışma yaptık. Bir turistin Van’a gelmesi için 101 ürünümüz var. Akdamar Adası, Van Gölü, Van Kahvaltısı, Urartu Müzesi bunlardan biri. Dünyanın çok az yerinde bu kadar az ürün var. Çok fazla doğal güzelliğimiz ve tarihi yapımız var. Ama maalesef bu kent sahipsiz. Pazarlama konusunda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Tanıtım eksikliği var” dedi.

VAN’DA PEK ÇOK TARİHİ YAPI KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA…

Van’daki pek çok tarihi yapının kaderine terk edildiğini belirten Özgökçe, “Van’da kaderine terk edilen, harabe bırakılan çok sayıda tarihi yapı var. Başkale ilçesinde Bartelemous Kilisesi var. İlçeye 23 kilometre uzaklıktaki Albayrak Mahallesi'nde Büyük Zap Vadisi'ne hakim bir tepeye inşa edilen ve Hazret-i İsa'nın havarilerinden Bartalmay'ın mezarının bulunduğuna inanılan bin 700 yıllık St. Bartholomeus Kilisesi yıllardır harabe halde. Birçok kez gündeme getirdik, defalarca kez konuştuk ama onarılmadı, bir arpa boyu yol alamadık. Kent merkezinde Yedi Kilise var. O da kaderine terk edildi. Van Gölü’ne karşı ihtişamlı güzelliğiyle bilinen ve 700 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Gevaş ilçesindeki tarihi Saint Thomas Ermeni Manastırı kaderine terk edilmiş durumda. Erciş’te bulunan “Ardzvaper Manastırı” da kaderine terk edildi” ifadelerini kullandı.

ÖZGÖKÇE’DEN VAN İÇİN TURİZM KÖYÜ ÖNERİ

Özgökçe, Van’da yıllar önce hayata geçirilmesi hedeflenen turizm köyü projesinden söz ederek, “2011 yılında Van’da çok büyük iki deprem yaşandı. Van depremi döneminde TÜRSAB’ın Başkanı Başaran Ulusoy idi. Ben o zaman başkan değildim. Başaran bey deprem döneminde Van’a gelip turizm sektöründekilerle bir toplantı yaptı. O zaman Van’a ‘turizm köyü’ yapmak istediğini söyledi. Proje ile ilgilenilmedi. Böyle olunca da Başaran Bey o bütçeyi Van Valiliği’ne bağışladı. Bu proje de rafa kaldırıldı. Vaktinde bir sonuç alınsaydı çok güzel bir proje olurdu. Biz geçen zamana rağmen bu projeyi sizler aracılığıyla gündeme getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

VAN’DA TURİZM KÖYÜ OLABİLECEK PEK ÇOK YER VAR

Van’da turizm köyü olabilecek potansiyelde pek çok yerin olduğunu aktaran Özgökçe, “Tuşba’da turizm köyü olabilecek potansiyelde olan pek çok yer var. Van’ın pek çok köyünde tarih kokan değerler var. Gevaş’ta, Başkale’de, Edremit’te, Gürpınar’da turizm köyü seçilebilecek pek çok köy var. Daha önce Hollanda’da bir turizm köyüne gitmiştim. Orada hayvancılık çok yaygın. 40 çeşit peynir tattık. Köyde park yeri bulmak için 1 saat sıra bekledik. Bu kadar kalabalıktı. Van’da neden böyle bir turizm köyü olasın? Van buna ön ayak olabilir. Turizm köyünde Van’ın ürünlerinin yer alması, satılması, kentin tanıtılmasına katkı sağlar. Van kedisi, kahvaltısı, kilimi, balığı ve daha sayamadığımız birçok şeyle meşhurdur” şeklinde konuştu.

“VAN’IN TURİZM KÖYÜ HAYALİ GERÇEK OLMALI”

Özgökçe, kentteki bileşenlerin bir araya gelip bu projeyi hayata geçirmesi gerektiğini dile getirerek, “Turizm köyünün Van’da hayata geçmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın, TÜRSAB’ın bu proje için bir araya gelmesi lazım. Biz kurum olarak her türlü destek için hazırız. İçimizde ukde kalan, hayal olan bir turizm köyü hayali var. Umarım ki bu hayal gerçek olur. Kentteki bileşenler bir araya gelip çalışma yaparsa zor değil. Van’da yeri fark etmez herhangi bir yerde turizm köyünün oluşturulması kentimizin faydasınadır. Van’a gelen turistler orayı da görmek ister. Konaklama gün sayımız artar. Böyle bir projenin Van’da hayata geçirilmesini çok isteriz. Turizm bileşenleri bir araya gelip ortak bir noktada buluşup bir yer tahsis edilebilir. Van’da turizm köyü projesine ev sahipliği yapacak birçok köy var. Proje hayata geçilirse harika olur. Van’ın tanıtımı için güzel olur” dedi.

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL