Geçmiş yıllarda yılbaşında akın akın turist çeken Van bu sene yılbaşında umduğunu bulamadı. Yılbaşında özellikle İranlı turistlerin yoğun ilgisini bekleyen Van büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Geçtiğimiz yıllarda otellerde yüksek doluluk oranları ve esnaf için hareketli geçen yılbaşı sezonu, bu yıl beklenenden oldukça uzakta kaldı. Kentte yapılan hazırlıklar ve umut edilen kazançlar, yeterli turist gelmemesi nedeniyle gerçekleşmedi. Otellerde doluluk oranı yüzde 10-15 seviyelerinde kalırken, kentin en önemli turizm kaynağı olan İranlı turistler bile Van yerine Ermenistan ve Batum’u tercih etti. Van’ın yılbaşında turist çekememesi ile ilgili Şehrivan’a konuşan Haldi Otel sahibi Yunus Yüksel, Van’ın turizmde kan kaybetmeye devam ettiğini ve bir an önce daha yenilikçi ve cazip bir turizm politikasının izlenmesi gerektiğini dile getirdi.
YÜKSEL: VAN YILBAŞINDA HEDEFİNE ULAŞAMADI
Yüksel, Van’ın yılbaşında turist çekemediğini belirterek, “Van, yılbaşında özellikle İranlı turistler başta olmak üzere yoğun bir ziyaretçi akını bekliyordu. Hedeflenen otel doluluk oranı yüzde 70-80 seviyelerindeydi. Ancak bu hedefe ulaşılamadı ve otellerde doluluk oranı yüzde 10-15 civarında kaldı. Van’ın tek beklentisi İranlı turistler oldu. Başka yabancı turistimiz yok. Buraya başka yabancı turist gelmiyor. Yabancı turist olarak sadece İranlılar var. Yerli turistler de gelmiyor. İranlılar bu sene geçmişteki gibi Van’a gelmedi. Ekonomik olarak bayağı sıkıntılar yaşıyorlar. İran’da bir ekonomik kriz var. Büyük bir işsizlik var. Oradaki esnaflar da iş yapamıyor. Bu nedenle buraya çok az turist geldi. İnşallah yıl içinde daha iyi olur. Ama şu an için ekonomik olarak insanların paraları olmadığı için gelip tatil yapamıyorlar. Tatil en son düşünecekleri bir şey aslında. Yani ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra paraları kalırsa tatilde düşünürler” dedi.
YILBAŞINDA İRANLI TURİST VAN’A NEDEN GELMEDİ?
İranlı turistlerin başka yerleri tercih ettiklerini dile getiren Yüksek, “İranlı turistler yılbaşı tatilini kutlamak için daha çok Ermenistan ve Batum’u tercih ettiler. Daha büyük eğlenceler ve kutlamalar olduğu için oraları tercih ettiler. Ermenistan ve Batum’da özellikle yılbaşında caddeler ışıklı olur. İranlılar da ışığı sever. Büyük bir kısmının bu yüzden gittiğini düşünüyorum. Bu anlamda Van’da yerel yönetime büyük iş düşüyordu. Maalesef elimizdeki turisti de kaçırdık. İranlılar yanı başlarında olan Van şehri dururken ta Ermenistan ve Batum’a gitti. İranlıların Van’da kalmamasının en büyük nedenlerinden biri de bavul ticareti yapan İranlı ve Türk vatandaşlarının aynı yerden geçiş yapması. Bu konuyu defalarca kez gündeme getirdik. Peronlar ayrı olmalı. Bu durum İranlı turistlerin Van’a gelmesini etkiliyor” ifadelerini kullandı.
“YENİLİKÇİ VE CAZİP BİR TURİZM POLİTİKASI İZLENMESİ GEREKİYOR”
Yüksel, Van’ın İranlı turistler için cazip bir destinasyon olduğunu ve yeniden İranlı turistleri buraya çekmek için yeni bir turizm politikasının izlenmesi gerektiğini aktararak, “Bizim Ocak ve Şubat ayı için hiçbir beklentimiz yok. Oteller yüzde 10 doluluk oranında. Bizim kendi otelimiz doluydu ama diğer otellerde doluluk oranı çok düşüktü. Kendi otelimiz için bir kampanya başlattık. Bizde 4 gece konaklayan 3 gece fiyatını ödeyecek. Buna rağmen yine de turist sayısını istediğimiz seviyeye getiremiyoruz. Van’ın turizm potansiyelinin en büyük kaynağı İranlı turistlerdir. Özellikle Van’ın İran’a olan yakınlığı, ulaşım kolaylığı, alışveriş fırsatları ve uygun fiyatlı konaklama seçenekleri İranlı turistleri Van’a çeken faktörler arasında yer alıyor. Van, İranlı turistlerin gözünde hala cazip bir destinasyon. Ancak rakip destinasyonların sunduğu avantajlarla rekabet edebilmek için daha yenilikçi ve cazip bir turizm politikası izlenmesi gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
VAN, YILBAŞI DÖNEMİNDE TURİZMDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI
Esnafların bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Yüksel, “Van’da esnaf ve otel işletmecileri, yaşanan bu durumdan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadı. İranlı turistlerin sayısındaki düşüş, otel ve restoran gelirlerinin azalmasına, esnafın ticari faaliyetlerinin zayıflamasına neden oldu. Van, turizm gelirleriyle kısmen rahatlayan ekonomisinde bu düşüşü doğrudan hissediyor. Bu durum bütün Van'ın ekonomisini etkiliyor. Biz bunun bütün Van’ı etkilediğini biliyoruz. Esnaftan da duyuyoruz. Turist gelmediği için sıcak para akışı olmuyor. Turistler döviz bırakmıyor. Bu hem Van ekonomisi hem de ülke ekonomisi için sıkıntılıdır. İnşallah bir an önce bu durum düzelir” diye aktardı.
İRANLI TURİSTLER VAN YERİNE ERMENİSTAN VE BATUM’U TERCİH ETTİ
Yüksel, bu noktada atılması gereken adımları açıklayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Turizmi kısa, orta ve uzun vade olarak değerlendirmek lazım. Şu an halihazırda İranlı turist var. İranlı turistin gelebilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması lazım gerek. İranlı turist buraya deniz kum turizmi için gelmiyor. Kültür turizmi için gelmiyor. Buraya alışverişe, eğlenceye geliyor. Eğer Van esnafı da bunu desteklerse, indirim yaparsa bununla alakalı reklamlar da yapılırsa daha fazla turist alabiliriz. Turizmi biraz çeşitlendirmek lazım. Sınır geçişlerinde kolaylık sağlanmalı. İranlı turistlere özel alışveriş ve eğlence paketleri oluşturulmalı. Ortak kültürel etkinlikler düzenlenerek iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesi gerekiyor.”