ŞEHRİVAN ÖZEL: ZENUN YEŞİL-HAKAN İZGİ

16 şehirin festival rotasına dahil edildiği ve toplamda 8 ay süren Türkiye’nin en büyük festivali olan Kültür Yolu Festivali dün akşam itibariyle Van’da son buldu. 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Van’da gerçekleştirilen festivalde çok sayıda konser, sergi ve yerleştirme, söyleşi, atölye, tiyatro, sinema gösterimi ve çocuk etkinliği gerçekleştirildi. 9 gün boyunca her gün dev bir konserin düzenlendiği Van’da, bu konserler dışında şehrin dört bir yanında festivale dair etkinlikler gerçekleşti. Van’ın koca bir festival kentine dönüştüğü Van Kültür Yolu Festivali’nde yaşanan bazı küçük olumsuzluklara rağmen kent kültür-sanat anlamında gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan birine ev sahipliği yapmış oldu.

VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE HEM EĞLENDİ HEM TANITILDI

Meteoroloji Van'ı uyardı! İşte Van’ın güncel hava durumu… Meteoroloji Van'ı uyardı! İşte Van’ın güncel hava durumu…

Açılışı 29 Haziran Cumartesi günü Van Kalesi eteğindeki Van Müzesi önünde yapılan Van Kültür Yolu Festivali dün gerçekleştirilen son konser ve etkinlikler ile son buldu. 9 gün boyunca yüzlerce etkinliği gerçekleştirildiği festivalde Van’da birçok ilk yaşandı. Van Kalesi altındaki Atatürk Parkı’nda kurulan dev sahnede birbirinden önemli sanatçılar sahne alırken tarihin en büyük konser organizasyonlarına katılan Vanlı gençler her gün büyük eğlencede yer alarak unutulmaz deneyimler yaşadı. Sadece gençlerin değil 7’den 70’e herkesi kültür, sanat ile buluşturan festivalde ayrıca kentin lezzet durakları da oluşturularak önemli mekanlarda gastronomiyi ve Van mutfağını öne çıkan etkinlikler yapıldı. Van’daki birçok şahsiyet ve yerel markanın da öne çıkarıldığı festival boyunca çekilen özel içerikler, paylaşımlar ve reklamlar ile Van, Türkiye’ye tanıtılmış oldu.

ÇOCUKLAR İÇİN UNUTULMAZ BİR DENEYİM OLDU

Sergi, Gastronomi, Konser, Söyleşi, Tiyatro, Atölye, Opera ve Bale ve Çocuk Etkinliği başlıkları ile ayrılan festivalde en büyük coşku, eğlence ve hareketlilik Çocuk Etkinlikleri’nde yaşandı. Van Müzesi, Edremit Fidanlık Parkı ve Van Kalesi alanlarında ağırlıklı olarak gerçekleştirilen etkinliklerde çocuklar hayatları boyunca unutmayacakları deneyimler yaşadı.

Festival boyunca her gün Arkeopark ve Çocuk Etkinlikleri kapsamında Sikke Basma ve Kil Tablet Boyama, Drama Çocuk Etkinligi, Seramik Yapımı, Dokuma işleri çalışmaları ve el sanatları etkinlikleri gerçekleştirdi. Çocuklar müzede birbirinden önemli etkinliklere katılırken aynı zamanda Van Müzesi’nde tarihe yolculuk yapma deneyimini de yaşadı. Öte yandan Van Kalesi eteğinde kurulan çocuk köyünde ise her gün sabahtan akşama kadar on binlerce çocuk eğlence alanlarında sınırsızca vakit geçirdi.

A A 20240629 35003612 35003599 K U L T U R V E T U R I Z M B A K A N I E R S O Y V A N K U L T U R Y O L U F E S T I V A L I N I N A C I L I S I N A K A T I L D I-1

VAN KOCA BİR SERGİ ALANINA DÖNDÜ

Festival boyunca Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un da açılış da belirttiği üzere dev bir sergi alanına döndü. Kentin önemli noktaları, merkezi bölgeleri ve tarihi yapıları sergi alanlarına dönüştürüldü. Tariria Kültür, Sanat ve Gastronomi Merkezi’ndeki Refik Anadol Dijital Sergisi başta olmak üzere onlarca ayrı sergiye Vanlılar büyük ilgi gösterdi. Akdamar Adası’nda, Van Müzesi’nde, Edremit Marina’da ve tarihi alanlarda kurulan sergilerde hem yerel sanatçılar, hem de ulusal sanatçılar eserlerini ziyaretçilere sergileme ve tanıtma fırsatı buldu. Sergi ve etkinliklerde Urartu desenleri ile hazırlanan kıyafetler de sergilendi, Feqiye Teyran’ın dizelerinden yola çıkılarak hazırlanan resimler de.

SÖYLEŞİLER VE BULUŞMALARLA YEREL İSİMLER ÖNE ÇIKARILDI

Festival boyunca gerçekleştirilen söyleşi, buluşma ve diğer birçok etkinlikte ise Van’ın önemli değerleri festivale dahil edildi. Kent üzerine yapılan söyleşiler, yerel sanatçıların verdiği konserler, fotoğraf etkinlikleri, edebiyat buluşmaları, Kürtçe Edebiyatı’nı konu alan ve Gülşen Orhan’ın da moderatörlüğünü yaptığı gibi birçok etkinlik gerçekleşti. Bu etkinliklerde ulusal isimlerden çok kente mal olmuş isimler davet edilirken festivalin yerel ile bağ kurması noktasında da önemli bir amaca hizmet etmesi sağlandı. Öte yandan fotoğraf yarışması gibi etkinliklerle de kentin güzelliklerini yansıtan fotoğrafçıların binlerce kare çekmesi sağlandı.

TÜM KESİMLER KENDİNE AİT ETKİNLİKLER BULDU

Tüm kesimlerin dahil edildiği festivalde atölyeler aracılığı ile de her yaştan vatandaş doğrudan öğrenme ve uygulama yapma fırsatı yakaladığı, usta ellerden tecrübe kazanma şansı bulduğu etkinliklere de katıldı. Özellikle çocuklar yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini ilerletecek birçok etkinliğe katılma şansı bulurken festival boyunca kitaplar, resimler ve daha birçok festival hatırası edinme şansına da ulaştı. Yine çok sayıda film ve tiyatro gösterisi kentte ücretsiz sunuldu. Kadınlar, çocuklar, gençler gibi her yaşa hitap eden etkinlikler sadece Vanlılar’ın değil Van dışında kente gelenlerin de büyük ilgisini çekti.

Kapak 072425

EN BÜYÜK KATKILARDAN BİRİ TANITIM OLDU

9 günlük festival Van’da sadece 9 günlük yüzlerce etkinlik yapılmasını sağlamadı. Kent 9 gün boyunca önemli hesaplar tarafından tanıtıldı. Gerek sosyal medya üzerinden gerekse de hazırlanan tanıtım filmleri, çekimler, belgeseller ve etkinlik videoları ile her gün milyonlarca etkileşim alan paylaşımlar ile gözler Van’a çevrildi. Gerçekleştirilen her etkinlik ile birlikte kentin tarihi ve kültürel alanları, kültür ve sanatı, mutfağı ve diğer değerleri tanıtıldı.

Neredeyse her konserde ulusal medyada ses bulacak etkinlik ve anlara şahitlik edilirken Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Van ile ilgili paylaştığı içerik ile gözlerin Van’a çevrilmesini sağladı. Van’daki içerikler ve videolar hazırlanırken yine Vanlı önemli isim ve mekanlar tanıtıma dahil edilerek son zamanların en büyük tanıtımı gerçekleştirildi.

A A 20240705 35067584 35067581 S A R K I C I B E N G U V A N K U L T U R Y O L U F E S T I V A L I N D E K O N S E R V E R D I

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN VAN İYİ BİR FESTİVAL GEÇİRDİ

9 gün boyunca her gün on binlerce insanın izlediği büyük konserler festivalin en görkemli tarafı oldu. Gençler doyasıya eğlendiği konserlerde gerçekleşen sürprizler zaman zaman yaygın medyaya da konu oldu. İlklerin gerçekleştiği festivalde son birkaç günde konser etkinliklerinde istenmeyen anlar yaşansa da Van, genel anlamda iyi ve etkili bir festival süreci geçirdi. Uçuş ve ulaşım sıkıntıları nedeniyle daha yoğun olabileceği konusunu da festival boyunca konuşulurken birçok kesimden bu süreçte Van’daki ulaşım araçlarının sayısının artırılması ve planlamanın buna göre yapılması çağrısı geldi. Tüm bunlara rağmen 9 günlük festival büyük bir renklilik içinde tamamlanarak kapandı. Gözler kentin gelecek yılki festival takvimi içerisine alınıp alınmayacağına çevrildi. Van’ın uzun süredir gerçekleşmesini talep ettiği festival, yıl sonuna kadar diğer kentlerde devam edecekken 2025 yılı takviminde ise illerin sayısının artırılarak devam etmesi bekleniyor.

Editör: Necmettin Dursun