Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gaz faturalarında köklü değişikliğe gidiyor. Yılsonunda uygulanmaya konulması beklenen düzenleme kapsamında şehir bazlı tarife dönemine geçilmesi planlanırken soğuk iklimde yer alan şehirler ile sıcak iklimde yer alan şehirler aynı tarifeyi kullanmayacak.
ŞEHİR BAZLI TARİFE DÖNEMİNE GEÇİLİYOR
Elektrik düzenlemesinin ardından bir düzenleme de doğalgaz faturalarına geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2025 yılsonunda uygulamaya konulması beklenen düzenleme ile birlikte her şehir için ayrı bir tüketim kademesi belirlenecek, soğuk illerde yaşayan ve düşük sıcaklıklarda daha fazla tüketim yapmak zorunda kalan vatandaşlar desteklenecek. Yeni düzenleme ile birlikte Van ile Antalya'da yaşanların doğalgaza uygulanacak tarife farklı olacak ve Van'da yaşayan vatandalar daha fazla fatura ödeyecek.
DAHA ADİL BİR FATURALANDIRMA GERÇEKLEŞECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, artık doğal gaz faturalarında şehirlerin yıllık ortalama tüketimlerini esas alacak. Bu kapsamda sıcak ve soğuk iklime sahip iller arasında daha adil bir faturalandırma gerçekleşecek. Yeni tarifeyle ortalama tüketimin üstüne çıkan aboneler, gerçek maliyet üzerinden ücret ödeyecek. Altında kalanlar ise devlet destekli mevcut fiyatlardan faydalanacak. Yeni tarifenin bu yılsonuna doğru uygulanmaya başlanması bekleniyor.
KIŞI SERT GEÇİREN VAN VE ÇEVRE İLLERDE TÜKETİM DE FATURA DA DAHA FAZLA
Türkiye genelinde ise en çok doğal gaz tüketimi 1.401 m³ ile Hakkari’de, en az tüketim ise 521 m³ ile Adana’da. 2023 yılı verilerine göre doğal gaz tüketiminde Hakkari'yi Erzurum, Ardahan, Muş, Ağrı ve Van gibi Türkiye'nin kış dönemini en sert geçiren şehirleri izliyor.
En az tüketimde ise Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya gibi kışı daha ılık geçiren iller başı çekiyor. Nüfusu 20 milyona yaklaşan İstanbul'un ortalama tüketimi 869 m³, Ankara'nın 1.067 m³, İzmir’in ise 736 m³ olarak dikkat çekiyor.
ELEKTRİKTE UYGULAMA BAŞLADI
Bu yılbaşında elektrikte yürürlüğe giren maliyet esaslı tarife ile yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan mesken aboneleri, elektriği gerçek maliyet üzerinden kullanmaya başladı. Şimdi aynı sistem doğal gaz için de hayata geçiriliyor. Düzenlemeyle, devletin enerji sübvansiyonlarının gerçek ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesi, enerji kullanımında verimliliğin artırılması ve sürdürülebilir kaynak kullanımı amaçlanıyor.