ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ 

Son yıllarda İranlıların yoğun olarak geldiği, yerli turizmde önemli bir hareketliliğin yaşandığı Van’da turizmdeki planlama, altyapı ve tanıtım eksikliği ile birlikte önemli bir sıkıntı daha yaşanıyor. Henüz kurumsal bir master planı uygulanmayan Van’da bu plansızlıktan dolayı kayıt dışı işletme sayısı da artarken bu durum turizm adına endişe yaratıyor. Kentte ruhsatlı otellerin sayısının neredeyse 2 katı kayıt dışı işletme bulunurken, bu durum ruhsatlı otelleri olumsuz etkiliyor. Van’daki ruhsatlı oteller, turist sayısındaki artışa rağmen kayıt dışı işletmelerin fazlalığından dolayı turizm pastasından hak ettiği dilimi yiyemezken, kentteki oteller adına Şehrivan’a konuşan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Emre Değer, kayıt dışı işletmelerin işlerini olumsuz etkilediğini dile getirerek yetkilileri bu konuda denetim yapmaya davet etti. 

DEĞER: BEKLEDİĞİMİZ ÖLÇÜDE BİR YOĞUNLUĞU HENÜZ YAŞAYAMADIK

Değer, konaklamanın turizm için önemini dile getirerek, “Konaklamasız turizm olmaz. Ruhsatlı, tam donanımlı oteller olarak hem güvenlik hem temizlik hususunda misafirlerimize en iyi hizmeti vermek için sezona başladık. Buna rağmen beklediğimiz ölçüde bir yoğunluğu henüz yaşayamadık. Geçen sene bu tarihlerde yüzde 80-90 doluluk oranı olan otellerin doluluk oranı şu an yüzde 20-30. Bunun nedenleri var. Bir nedeni ekonomik sebepler, bir neden de kayıt dışı konaklamalar. Günü birlik apartlar, günü birlik evler otellerin doluluk oranını büyük oranda etkiliyor” dedi. 

“VAN’DA 200’E YAKIN KAYIT DIŞI YER VAR”

Kayıt dışı konaklamaya dikkat çeken Değer, “Van’da 80’e yakın kayıtlı otel var. 20’ye yakını kayıt aşamasında. Bunun dışında 200’e yakın da kayıt dışı yer var. Onlar bizim sayımızın 2 katı. Haksız bir rekabet ortamı oluşmuş oluyor. Özellikle kiracı olan arkadaşlarımız kiralarını ödemekte zorluk çekiyorlar. Personel ödemelerinde problem yaşıyorlar. Vergilerini ödemekte sorun yaşıyorlar. Elektrik, doğal gaz, su faturalarını ödemekte zorluk çekiyorlar. Bunun dönüşü bize bu şekilde. Ekonomik anlamda ciddi bir şekilde sorun yaşıyoruz. Denetimlerin bir an önce başlamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

Türkiye'de kış tatilini geçirmek için en iyi rotalar! İşte o yerler Türkiye'de kış tatilini geçirmek için en iyi rotalar! İşte o yerler

“KAYIT DIŞI OTELLER VAN’IN KANAYAN YARASI”

Değer, kayıt dışı otellerin işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri otellerden alır. Van’da kayıt dışı konaklama çok olduğundan bu sayı bu şekilde yansımış. Aslında 58 binden daha fazla turist konaklamıştır ama kanayan yaramız olan kaçak otellerin yapmamış olduğu kayıtlar sonucunda bu verilere ulaşılmış oluyor. Misafirler apartlarda, günü birlik dairelerde, kaçak otellerde konaklıyor. Biz para kazanamaz haldeyiz. Bunun en önemli nedeni de kayıt dışı oteller. Herhangi bir denetim yok. Biz gerekli yerlere de müracaat ettik ama bu konuda hiçbir geri dönüş olmadı. Biz bir denetim mekanizması değiliz. Ama bu konuda asla pes etmeyeceğiz, sonuç alana kadar mücadele edeceğiz. Bir an önce denetimlerin başlamasını talep ediyoruz. Ruhsat alabilecek konumda olanlar ruhsatı alsın, alamayacaklar da bir an önce kapansın” diye aktardı. 

“ONLARLA REKABET EDECEK DURUMDA DEĞİLİZ”

Fiyat dengesini oturtamadıklarının altını çizen Değer, “Kayıtlı oteller eğer turizm işletme belgeli otel ise bu belgeyi alabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığına ödenmesi gereken bazı harçlar var. Bunların ödenmesi gerekiyor. Sürdürülebilir sertifikalarımız var. Bunları almak zorundayız. Bunun için ayrıca para ödeniyor. Bunun için para ödüyoruz. Konaklama vergisi adı altında bir vergi çıktı, onu ödüyoruz. Normal vergiye ek olarak bunu da ödüyoruz. TGA Vakfı’na ödeme yapıyoruz. Normal vergimizi ödüyoruz. Personellerimize sigorta yapıyoruz. Ticarethane olduğumuz için doğal gaz, suyu, elektriği ticarethane tarifesinden ödüyoruz. Kayıt dışı olanlar bu bahsettiğim hiçbir ödemeyi yapmıyor. Biz fiyat dengesini oturtamıyoruz. Biz masraflarımızı çıkardıktan sonra bir fiyat koyuyoruz, onlar ise odaları çok düşük fiyata satıyorlar. Biz onlarla rekabet edecek durumda değiliz” diye belirtti. 

“YETKİLİLER DENETİM YAPMALI”

Değer, yetkililerin denetim yapması gerektiğini dile getirerek, “Kentimizde kayıt dışı otellerin sayısı her geçen gün artıyor ve bu ciddi bir boyuta ulaştı. Bu işletmeler herhangi bir denetime tabi tutulmuyor. Biz ise denetleniyoruz. Bizler denetlenip, vergimizi öderken, istihdam yaratıp ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Onlar ise çok rahat bir şekilde bu işi yapıyor. Ortada haksız bir rekabet var. Bunun yanı sıra turist güvenliği de yok. Öyle yerler var ki resepsiyonu yok, 24 saat otelde bekleyen personelleri yok, kamera kaydı yapan sistemleri yok ve buralarda turistler kalıyor. Bunların başına gelebilecek en ufak bir şey Van’daki turizmin ne derece zede alacağını hesap eden yok. Bu yüzden yetkililer bu konuda denetim yapmalı” dedi.

Editör: Necmettin Dursun