Sahip olduğu pek çok tarihi yapı ve doğal güzelliğe rağmen Van bu sene turizmden istediği verimi alamadı. Turizm anlamında ülkenin en önemli kentlerinden biri olmasına rağmen son yılların en kötü turizm sezonunu yaşayan Van’ın bu durumu tartışılmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van’a artık bu turistler de uğramazken, kentin turizmde olumsuz tablo çizmesiyle ilgili Şehrivan’a konuşan tur rehberi Murat Beyaz, Van’ın turizmde bir hedefinin olmadığının altını çizerek, “Van varlıklar içerisinde yokluk yaşanan bir il” dedi. 

BEYAZ: YAZ AYLARINDA KÜLTÜR TURLARI DURDU

Van’ın turizm sezonunu değerlendiren Beyaz, “Van’ın 10 aylık turizm sezonunu değerlendirerek, “2024 yaz sezonunu hemen hemen artık kapatmak üzereyiz. Tam kapandı diyemeyiz ama artık son demlerini yaşıyoruz. Genel olarak bahar aylarında kültür turları anlamında bir hareketlilik vardı. Sonra yaz ayları gelince bu hareketlilik durdu çünkü problemlerimiz vardı. Uçak problemi vardı. Uçaklarda yer bulunamaması gibi bir sorun vardı. Bu kültür turlarını etkiledi. İranlı zaten geliyordu. Geçen yıllara göre bu sene çok gecikmeli geldiler. Daha önceki yıllarda Mart'tan itibaren peyderpey artan bir sayıyla geliyorlardı” diye belirtti. 

Van’ın hakkı bu değil! Van’ın hakkı bu değil!

VAN BU SENE TURİZMDE PARLAK BİR SEZON YAŞAMADI

Beyaz, yaz sezonunda parlak bir turizm yaşanmadığını aktararak, “2024'te böyle olmadı. 2024'te Ağustos'a kadar çok sönük bir İranlı pazarı geçti. Sadece Ağustos ve Eylül'ün sonlarına kadar bir İranlı hareketli yaşandı ve o da saman alevi gibi söndü. Şu an 10 aylık sürece baktığımızda çok parlak bir turizm geçirmedik, bizler açısından çok parlak bir sezon olmadı. Sezonun bitmesine 2 ay kaldı. Kasım ve Aralık aylarında geçmişte de çok büyük hareketlilik olmuyordu. Bu sene de çok hareketlilik beklemiyoruz” dedi. 

“DOĞU’NUN PARİS’İ VAN SÖYLEMİ REALİTEYE DÖNMÜYOR”

Van’ın yaz sezonunun kötü geçtiğinin altını çizen Beyaz, “Van son yılların en sonunu belki de en sönük turizm sezonunu geçirdi. Bu kadar doğal güzelliği olan, tarihi güzelliği olan ve bu kadar açıkçası ismi bilinen ve bu kadar sönük turizm geçiren herhalde dünyada bir örneği daha yoktur. İsmen Van herkes tarafından bilinir, ismen Van Doğu’nun Paris'i olarak bilinen bir yer. Lakin bu ne her hikmetse şeye dönmüyor realiteye dönmüyor. Tabi bunda çeşitli nedenler var” şeklinde konuştu. 

VAN’IN UÇUŞ SORUNU TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Beyaz, Van’ın uçuş sorununa değinerek, “Öncelikle son birkaç senedir yaşamış olduğumuz bu uçak krizleri bir bizim yazlarımızı turist, turizm anlamında gerçekten felç ediyor. Yani aksatıyor demiyoruz ya da sekte vuruyor demiyoruz, felç ediyor. Bu kesin ve net. Birçok firma geçmiş yıllarda yaz aylarında Van’a kültür turu yapardı. Uçak olmadığı için Van turlarını yaz aylarına dahil etmiyorlar. Gelen turlar da Van’da 1 gece konaklayıp gidiyor. Uçak sorunu bizi inanamaz olumsuz etkiliyor. Ulaşımda rahat bir şehir değiliz. Ulaşılamıyoruz. Dolayısıyla bu da turizmi çok olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı. 

TURİZMCİ BEYAZ: VAN’IN NEDEN TURİZM HEDEFİ YOK?

Van’ın turist ve turizm hedefinin olmadığını aktaran Beyaz, “Elbette ki hedeflediğimiz sayıyı yakalayamadık. Aslında sorulması gereken soru şu; Van'ın hedefi nedir? Van'ın kaç turist hedefi var? Yıllık kaç turist almalı gibi bir hedefi yok aslında. Her geleni de turist saymamak lazım. Sınır kapısından geçen her kişiyi, her insanı turist de saymamak lazım. Zaten bu tür veriler, bu tür sayılar yanıltıcı oluyorlar. Dolayısıyla ziyaretçi turizmci ile günübirlikçi ya da turistik faaliyet dışında şehrimize gelenleri turist kategorisine sokmadan aslında daha doğruyu yakalayabiliriz. Öncelikle Van'ın hedeflediği turist nedir? Van’da hiçbir yetkilinin, kurum ve kuruluşun, STK’nın bu anlamda ne bir öngörüsü ne de böyle bir derdi var” diye konuştu. 

“VAN VARLIK İÇERİSİNDE YOKLUK YAŞIYOR”

Van’ın varlık içerisinde yokluk yaşayan bir il olduğunu belirten Beyaz, “Yıllardır bu anlamda kimseden bir şey duymadık. Örneğin, Van’da 2025 yılında bu rakamda turist bekliyoruz. Böyle bir açıklama yok. Böyle bir hedef yok. Bunu dert edinen de yok. Hem ekonomide, hem turizmde, hem de farklı alanlarda önünüze bir hedef koymadığınız sürece başarılı olmanız mümkün değil. Bizim bir hedefimiz yok. Bizim turist sayısında bir hedefimiz yok. Gelen turistlere nasıl yaklaşacağımızı konusunda, nasıl memnun edeceğimiz konusunda bir hedefimiz yok. Biz aslında turizmde yoklar kentiyiz. Yani varlıklar içerisinde, birçok potansiyeli olan, çok güçlü yanları olan ama bunu değerlendiremeyen yoklar kentiyiz” diye aktardı.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ