Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda seçim sonrası kent genelinde yaşanan olaylar ve çatışmalar nedeniyle durgun bir bayram geçiren ve İranlıların Sokak eylemleri nedeniyle gelemediği kentte yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde de beklenen hareketlilik sağlanmadı. Tatilin 9 güne çıkarılması sonrası ülkenin tatil beldelerinde büyük bir yoğunluk yaşanması beklenirken Van’da ise beklenen yoğunluk olmadı. Geçtiğimiz bayramda da turist rekoru kıran Doğu ve Güneydoğu illerinin bu bayramda da benzer bir yoğunluktan geçmesi beklenirken Van’da en hareketli olması gereken aylarda oteller adeta boş kaldı. İranlı turistlerin gelmediği, vatandaşın ise ekonomik sıkıntılardan dolayı ekonomiye can veremediği kentte durum kent için endişe verici bir noktaya taşındı.

AA-20220814-28645570-28645557-VAN_7_AYDA_226_BIN_435_IRANLI_TURISTI_AGIRLADI

VAN BU BAYRAMA DA İSTEDİĞİ GİBİ GİREMİYOR

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli destinasyonuna sahip illerinden biri olan Van hem yaz sezonu hem de bayram gelmesine rağmen beklenen hareketliliği yaşamadı. Bayrama sayılı günler kala kentte turist görmek adeta imkansızken, bayram öncesi otellerin doluluk oranı ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Çetin Demirhan, Van’daki otellerin doluluk oranının yüzde 25 olduğunu dile getirerek, bu durumun kent için içler acısı olduğunun altını çizdi. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı, Van'da kütüphane açılışında konuştu! Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı, Van'da kütüphane açılışında konuştu!

DEMİRHAN: VAN SON 10 YILIN EN KÖTÜ YAZ SEZONUNU YAŞIYOR

Başkan Demirhan, Van’ın son 10 yılın en kötü yaz sezonunu yaşadığını aktararak, “Bayrama sayılı günler kaldı. Biliyorsunuz bayram tatili 9 gün olarak açıklandı. Vatandaşlarımız memleketlerine veya tatil yapacakları yere doğru yola çıktı. Bazı şehirlerdeki otellerin doluluk oranı yüzde 100’ü buldu, bazı oteller ise dolmak üzere. İnsanlar tatili değerlendirmek adına başka illere gidiyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehri olan, nüfusu 1 milyonu aşan Van’da ise adeta turist yok. Yaz sezonu başladı. Van gibi büyük şehirler akın akın turist çekerken maalesef Van son 10 yılın en kötü yaz sezonunu yaşıyor. Bayrama birkaç gün kaldı. Ama Van’da özellikle yerli turist görmek imkansız hale geldi” diye konuştu.

iranlı-turist-ana

“VAN’DA OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 25”

Demirhan, bayrama az kalmasına rağmen Van’daki otellerin doluluk oranının yüzde 25 olduğunu dile getirerek, “Van’ın Ülkemizde ve Van’da ekonomik olarak gelir elde ettiğimiz tek kalem turizmdir. Ama maalesef bu sezonu çok kötü geçiriyoruz. Şu an otellerin doluluk oranı yüzde 25-30 civarında. Gelen turistlerin yüzde 80’i de yabancıdır, yani İranlılar. Yüzde 20’si de turlarla Van’a gezmeye gelen turistlerdir. Geçen seneye oranla yüzde 60-70 civarında bir düşüş var. Biz de bu duruma çok şaşırdık. Günden güne daha kötüye gidiyor. İçler acısı bir durum. Van gibi nüfusu 2 milyona yaklaşan bir il, bayrama sayılı günler kala turist Doluluk oranında beklediğimizin yarısını bile bulamadık. Türkiye’de artık turizm çok pahalı bir sektör haline geldi. Van’da turist sayısının bu kadar azalmasının en önemli nedenlerinden biri maliyetlerin artmasıdır” dedi. 

van-bir-haftada-yaklasik-10-bin-iranli-turisti-agirladi-10-glP1OnCu

VAN BÜYÜK BİR DURGUNLUK YAŞARKEN BÖLGE İLLERİ REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Öte yandan Van’ın çok sakin geçirdiği, olaylar nedeniyle İranlı turistleri kaybettiği, yerli turisti de ağırlamadığı geçen Ramazan’da bölge illeri ise rekor üstüne rekor kırmıştı. Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kars gibi illerde yerli turist patlaması olurken bu kentlerin neredeyse tamamında tarihi ziyaretçi rekoru kırılmıştı. Van’da o dönemlerde sağlanamayan turist yoğunluğu bu bayramda da yaşanmazken bayram dönemindeki olaylar nedeniyle yaz dönemindeki rezervasyonların büyük bölümünün iptal edildiği açıklanmıştı. Tadilata alınacak olan Van Ferit Melen Havalimanı ile ilgili belirsizliğin de sürdüğü şu günlerde, böyle bir kapanma halinde ise turizmin çok büyük zarar göreceği ve Van’ın kaybının ciddi boyutlarda olacağı endişesi yaşanıyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL