VAN

Van ile YYÜ hattında ‘sıkıntı’ çok!

Son dönemlerde gerçekleştirdikleri akademik çalışmalar, Van odaklı yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları, kentin de dahil edildiği önemli buluşmaların öncülüğünü yapan Van YYÜ Sosyoloji Bölümü kent ile ilgili bir çalışmaya daha imza attı. Kente dair konuları önceleyen araştırma ve çalışmalar ile sık sık adından söz ettiren ve kente dair konularla ilgili çözüm önerileri sunan Sosyoloji bölümü bu kez de kent ve üniversite arasındaki ulaşım sorununu masaya yatırdı.

Abone Ol

Yıllardır dile getirilen fakat bir türlü çözülmeyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin ulaşım sorunu önemli bir çalışmaya konu edildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin ve öğrencilerinin yaptığı saha çalışması ile yaşanan sorunları bir kez daha ortaya koydu. Bir saha çalışması olarak gerçekleştirilen araştırmada Van’da üniversite okuyan ve her gün kampüse gidiş-geliş yapan öğrencilerin en çok yaşadıkları sorunlar tüm yönleriyle detaylandırıldı. Bölüm ve öğrencilerinin örnek bir sosyal sorumluluk projesi olarak yaptığı çalışmada sorunun tespiti ve çözümü noktasında önemli veriler elde edildi. Araştırmanın sonuçlarının raporlanmasının ardından değerlendirmelerini Şehrivan aracılığı ile paylaşan Prof. Dr. Suvat Parin, sorunlar, talepler ve çözüm önerilerini de sunarak Van-YYÜ arasındaki sorunları çözecek bir yol haritası çıkardı. 

SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ VAN YYÜ’LÜ ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM SORUNUNU ARAŞTIRDI

Kentle ilgili çalışmalarda öncü bir durumda olan Sosyoloji Bölümü, kronikleşen sorunların başını çeken ulaşımda öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları önceleyerek bir araştırma gerçekleştirdi. Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin ve Sümeyye Irmak, Şiyar Sarıhan, Büşra Balakan, Melek Özdek, Nurseli Önemli, Mustafa Kara, Abdülcebbar Erip, Malik Ejder Aydın, Marziye Kütükçüoğlu, Dicle Taşçıer, Şeyma Biner, Edanur Saykı, Hacer Çavuşoğlu, Narin Ufak, Gizem Gezer, Bilsen Çalımlı ve Cemal Kurt’tan oluşan öğrenci grubu ile birlikte üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunları merkeze alan “Üniversite- Şehir Arası Ulaşımda Yaşanan Sorunlar, İhtiyaçlar ve Çözüm Önerileri: Van İli Örneği başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

BİN 658 ÖĞRENCİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ, SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van şehir merkezi arasında toplu taşıma araçlarını kullanan öğrencilerin toplu taşımada yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bunlara çözüm bulmak için bu projeyi başlattıklarını dile getiren Prof. Dr. Suvat Parin, bu projenin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin şehir-kampüs arasında yaşadıkları ulaşım sorunlarının çözümüne ilişkin ilk olması açısından büyük bir önem arz ettiğinin altını çizdi. Parin ve öğrencilerinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden 1658 öğrenciyle yaptığı araştırmanın temel bulgularını Şehrivan aracılığı ile paylaşırken, birebir görüşmelerden edinilen verilerle yaşanan sorunları paylaştı.

İŞTE ÖĞRENCİLERİN YAŞADIKLARI SORUNLARA DAİR VERDİĞİ CEVAPLAR!

-Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan minibüslerin doluluk oranı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sorusuna öğrencilerin %97,9’u aşırı dolu cevabını vermiştir.

-Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan minibüslerde kitap okuma imkânı bulabiliyor musunuz? Sorusuna öğrencilerin %99,7’si hiçbir zaman kitap okuma imkanı bulamadığını ifade etmiştir.

-Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan minibüslerde çalınan müziğin ses düzeyini nasıl buluyorsunuz? Sorusuna öğrencilerin %61,5'i ses düzeyini orta, %22,8'i ses düzeyini düşük %15,7'si ise ses düzeyini yüksek bulduklarını belirtmiştir.

-Üniversite öğrencilerinin yolculuk esnasında çoğunlukla ne tür müzikler dinlemek istedikleri şu şekilde sıralanmaktadır: %22,4 Kürtçe, %19,2 Slow, %17,1 Pop, %15,4 klasik müzik, %11,6 oranında türkü.

ÖĞRENCİLER, ‘ASKIDA YOL ÜCRETİ’ UYGULAMASI İSTİYOR

-Araştırmaya katılan öğrencilerin % 60’ı araç içi temizliği yeterli bulmamaktadır. % 31,2’lik kısım kısmen yanıtını verirken sadece % 8,9’luk kısım araç içi temizliğin yeterli olduğu yönünde evet cevabını vermiştir.

-Kampüs şehir arası ulaşımı sağlayan minibüslerde öğrencilerin talepleri doğrultusunda klimaların çalıştırıldığını düşünüyor musunuz? sorusuna öğrencilerin % 23,3’ü evet, % 38,1’i bazen, % 38,6’sı ise hayır cevabını vermiştir.

-Yol ücretleri mesafeye göre alınmalıdır önermesine öğrencilerin % 81,3'ü katılıyorum cevabını vermiştir. 

-Askıda yol ücreti uygulamasına öğrencilerin ihtiyacı var ve olması halinde destek veririm diyen öğrencilerin oranı % 51,7.

ÖĞRENİCİLER ŞOFÖRLERİN KURALLARA UYMAMASINDAN ŞİKAYETÇİ

-Öğrencilerin %95,2’si yolculuk yaptığı esnada araç şoförünün telefonla konuştuğuna şahit olmuş.

-Üniversite-şehir arası ulaşım sağlayan araçların içerisinde şoförün ve yolcuların olumsuz bir durumda müracaat etmek üzere hal ve hareketlerini inceleyen bir kamera olmasını isteyen öğrencilerin oranı % 92,6.

-Öğrencilere yöneltilen 'minibüs şoförlerinin ehliyetsiz araç kullandığına tanıklık ettiniz mi? sorusuna % 52,9' u bilmiyorum, % 39,4'ü hayır, %7,7'si ise evet yanıtını vermiştir. 

-Ehliyet kontrollerinin yeterince yapıldığını düşünüyor musunuz? sorusuna öğrencilerin % 56,6’sı kontrollerin yeterince yapılmadığını, %38’i ise kontrollerin bazen yapıldığını belirtmiştir.

-Minibüs şoförlerinin kırmızı ışık kuralına uyduğunu düşünüyor musunuz? sorusuna verilen cevaplara bakıldığında; öğrencilerin % 40,7’si şoförlerin kırmızı ışık kuralına uyduğunu belirtirken, %35,2’si bazen uyduklarını, % 24,1’lik kesim ise şoförlerin genellikle kırmızı ışık kuralına uymadığını belirtmiştir.

YAŞANAN SORUNLARIN MUHATABI YOK!

-Öğrencilerin % 72,7’si kampüs şehir arası ulaşım sağlayan araç şoförlerinin standart duraklar dışında yolcu indirip bindirdiklerini ifade etmişlerdir.

-Öğrencilerin % 66,6’sı kaybettiği eşyaya erişim sağlayamadığı belirtirken; “minibüste kaybettiğiniz eşyalarınız için ulaşabileceğiniz bir iletişim numarasının olmasını ister misiniz?” sorusuna öğrencilerin %97,5’i evet yanıtını vermiştir.

-Öğrencilerin % 87,3’ü şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan araçlarda karşılaştığınız problemleri iletebileceğiniz bir muhatap bulamadığını ifade etmektedir. Öğrencilerin % 96,7’sı bu çerçevede sorunlarını iletecekleri bir GSM numarasının aktif hale getirilmesini istemektedir.

-Öğrencilerin % 92,2’si dolu, kısmen dolu ya da boş her minibüsün belirli bir kalkış saatinin olmasını talep etmektedir.

ARAÇLARDA QR UYGULAMASI VE WI-FI TALEBİ

-Araştırmaya katılan öğrencilerin % 96,6’sı şehir kampüs arası hizmet veren şoförleri değerlendirecek bir QR kod uygulamasını istedikleri ortaya çıkmaktadır. 

-Öğrencilerin % 85,9’u minibüslerde ücretsiz Wİ-Fİ hizmeti talep etmektedir.

Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan minibüs şoförlerinin sizinle iletişim biçimini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna öğrencilerin % 78,6’sı bazen iyi, bazen kötü, % 17,1’i çok kötü olduğunu, % 4,3’ü ise çok iyi olduğunu ifade etmiştir.

-Öğrencilerin % 58,9’u şoförlerin kendilerine hanımefendi-beyefendi, % 33,4’ü hocam şeklinde hitap etmelerini beklemektedir.

ÖĞRENCİ HAKLI OLARAK TALEP EDİYOR: ÜNİVERSİTE İLE HASTANE ARAÇLARI AYRILMALI!

-Öğrencilerin % 63,5’i sağlıklı bir ulaşım için şoförlerin iletişim ve diksiyon eğitimi almalarını düşünmektedir. 

Öğrencilerin % 85,5’i özellikle sabah saatlerinde ve sınav dönemlerinde Dursun Odabaşı Tıp Merkezine gidecek araçların farklı olmasını talep etmektedir.

Öğrencilerin % 96,7’si üniversiteye ait bir ring aracının kampüs alanı içinde dolaşmasını talep etmektedir.

Öğrencilerin % 87,3’ü ise Süleymahşah Yurdu-Kampüs arasında bir ring aracının hizmet vermesini istemektedir.

PARİN, O ARAŞTIRMA SONUÇLARINI YORUMLADI

Öte yandan elde edilen tüm verilerden sonra araştırma sonuçları ve olması gereken uygulamalarla ilgili değerlendirmeler paylaşan Prof. Dr. Suvat Parin projenin sonuçlarının ve çıktılarının altını çizdi. Parin, verilerden hareketle şu ifadelere yer verdi; “Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan araçlarda oluşan doluluk nedeniyle yolcular konforlu ve güvenli bir ulaşım yapamamaktadır. Ulaşım ücretini ödemekte zorluk çeken öğrenciler için ‘Askıda Yol Ücreti’ kampanyası başlatılmalı. Bununla birlikte üniversite dostu şehirlerde devreye sokulan mesafeye göre ücret uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin büyük bir kısmı araç içerisinde gerek şoförlerle olan sorunları gerekse de kaybolan eşya, mobbing, taciz vb. gibi durumları gerektiğinde tespit etmek amacıyla araçta geniş bir açıya sahip aktif bir kamera sisteminin yerleştirilmesini istemektedir. Bunun güvenli bir yolculuk için şart olduğunun altını çizmektedirler.” 

“YENİ BİR PLANLAMA YAPILMALI”

Öğrenciler şehir-kampüs arasında yaşadıkları sorunları, memnuniyet ya da memnuniyetsizlik durumlarını iletebilecekleri her araçta bulunacak bir QR kod uygulaması talep etmektedir. 

Minibüslerin temizlik olması ve klimaların gerektiği zamanlarda çalıştırılması öğrencilerin en önemli talepleri arasında yer almaktadır. Şehir-kampüs arası ulaşımı sağlayan minibüslerin belli bir kalkış saatleri olmadığı için ve durakta araç dolana kadar hareket etmemeleri öğrencilerin eğitimlerini aksatmaktadır. Bunun için yeni bir planlama yapılmalıdır. Öğrenci-şoför ilişkisinin ve iletişim biçiminin sağlıklı bir zeminde ilerlemesi için iletişim ve diksiyon eğitimlerinin verilmesi bu sürece olumlu katkılar sunacaktır. Minibüslerde kaybolan/unutulan eşyalar için bir ulaşım numarası ve/ya bir kayıp eşya bürosunun hizmete sokulması gerekmektedir. Öğrenciler bütün ulaşım araçlarında ücretsiz Wİ-Fİ istemektedirler.

ACİL BİR DÜZENLEME ŞART!

Parin, son olarak da ilgili kurumların ödev ve sorumluluklarına vurgu yaparak, ilgili kurumların müdahale etmesi gereken hususlar ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Sonuç olarak üniversite öğrencileri Van için birçok açıdan önem taşımaktadırlar. Öğrencilerin memnuniyeti hem Van’ın hem de üniversitenin tanıtımında ve kimliğinde oldukça önem arz etmektedir. Öğrencilerin farklı boyutlarıyla devam eden ulaşım sorununa içinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Şoförler Odası gibi kurumlar ile öğrenci kulüplerden oluşan bir komisyonun el atması aciliyet arz etmektedir.”