ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Kentin önemli isimlerinin konuk olmaya devam ettiği Şehrivan TV’de, Ömer Aytaç Aykaç’ın sunduğu Hal Böyleyken programının bu haftaki konuğu Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış oldu. Deprem sürecinin ve belediyelerin konuşulduğu programda Tanış, deprem sürecinde Gürpınar eliyle yapılan yardımlar ve çalışmalar başta olmak üzere deprem sonrasındaki sürece dair değerlendirmeler paylaştı. Malatya’da koordinasyonun önemli kısmını sağlayan Van heyeti ile birlikte çalışmaları devam ettirdiklerini söyleyen Tanış, Gürpınar’ın müthiş bir dayanışma örneği sergilediğini söyledi. Tüm Türkiye’nin konuştuğu deprem gerçekliği konusunda Gürpınar’ın da tedbirler alması gerektiğine işaret eden Tanış, Kahramanmaraş depreminin çok öncesinde başlattıkları ilçeyi depreme dirençli hale getirme çalışmalarının bundan sonra da süreceğini söyledi. İlçedeki yeni yapılaşma, TOKİ ve belediye eliyle yapılan konutlar, ilçenin öne çıkan yatırımları ve son dönemdeki siyasi gelişmeleri de yorumlayan Tanış, bu gibi birçok konuda önemli değerlendirmeler paylaştı.

BAŞKAN TANIŞ, ŞEHRİVAN TV’NİN KONUĞU OLDU

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve Türkiye’yi sarsan depremlerin üstünden yaklaşık bir ay geçse de yıkımı ve acısı hâlâ koşuluyor. Ülke, depremin ilk anından itibaren deprem bölgesi için seferber olurken, Gürpınar Belediyesi de depremin ilk gününden bu yana önemli çalışmalara imza attı. Gürpınar, yaklaşık 500 depremzedeyi de evinde misafir ederken, Belediye Başkanı Tanış, ilçeye gelen depremzedeleri ‘Ser sera, ser çava’ diyerek karşıladı. Deprem sonrası tedbirler ve konutların sağlamlığı tartışılırken, gazeteci ve akademisyen Ömer Aytaç Aykaç’ın sunumuyla Şehrivan TV’de yayımlanan Hal Böyleyken programına konuk olan Belediye Başkanı Hayrullah Tanış deprem bölgesi için yapılan yardımları ve Gürpınar’da inşa edilecek konutlarla ilgili bilgi verdi.

GÜRPINAR BELEDİYESİ, DEPREM BÖLGESİ İÇİN SEFERBER OLDU…

Tanış, programda ilk olarak deprem sürecinde Gürpınar ve Gürpınarlılar’ın ortaya koyduğu dayanışmadan söz ederek depremin ilk anından itibaren koordine olduklarını dile getirdi. Tanış ilk günden itibaren ortaya konulan seferberlik ile ilgili; “Depremler, felaketler, doğal afetler yüreğimizi acıtsa da biz yöneticilerin, vatandaşların bundan ders çıkarmamız lazım. Biz felaketler gelmeden, acıları yaşamadan her zaman sürdürmek zorundayız. Keşke afetler olmadan da bu dayanışmayı çok rahat bir şekilde sergileyebilsek. Deprem haberi geldiği saatten itibaren bizler ne yapabileceğimiz noktasında hem kendi ekibimizle hem ilçe genelinde Kaymakamlık başkanlığında hemen bir kriz yönetimi oluşturduk. Bir yardım çağrısı yaptık. Hemen akabinde meclis toplantımız vardı. Saatini erkene alarak 500 bin lira ayni nakdi yardım kararı verdik. Tabii bu sembolüktü. Bunun çok üzerine çıktık” dedi.

GÜRPINAR, ÖNEMLİ BİR DAYANIŞMA SERGİLEDİ

Depremden hemen sonra bölgeye ekip ve iş makinası gönderdiklerini aktaran Tanış, “Van, 2011 yılında iki deprem yaşadı. Bir gıda kolisinin, bir ısıtıcının, bir battaniyenin ne olduğunu en iyi Van bilir. Bu çağrılarımız karşılık buldu. Gürpınar genelinde çok duygusal anlar yaşadık. Öyle bir andı ki bizler evimize gitmek istemedik. O heyecanı, yardımlaşmayı gördük. Battaniyesini getiren, peynir bidonunu getiren, kumbarasını getiren çocukları gördük. Gürpınar’a teşekkür ediyorum. Ciddi bir yardım gönderdik. Tabii depremin ilk gününde biz buradan iş makinalarımızı deprem bölgesine gönderdik. Bir organizasyon yapıldı. Biz Malatya’ya yardım ettik. Gece saat 01:00’de iş makinalarımız oraya ulaştı. Başkale depreminde kurduğumuz AFAD Birimi var, 12 kişilik. Onları da biz hemen yola çıkardık. Şu an hala çalışıyorlar. Güzel bir yardımlaşma oldu. Tabii bizim bunlardan ders çıkarmamız gerekiyor. Özellikle belediyeler noktasında ve vatandaş noktasında. Çünkü bu bir iş birliğidir” diye konuştu.

“GÜRPINAR BELEDİYESİ OLARAK ÇOK RADİKAL KARARLAR ALDIK”

Tanış, kaçak yapılarla ilgili çok radikal kararlar aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Gürpınar Belediyesi olarak bu konuda çok radikal kararlar aldık. Ruhsatsız hiçbir yapıya müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra yapılacak olan yapılara bizden önce yapılmış olan yapıların tamamına üniversite iş birliğiyle bir denetim oluşturacağız. Hatta bunu 2 gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız görüşmede talep ettim. Ekipler gelsin, sağlıklı binalar zaten vardır, ruhsatı yoksa alabilecektir ama sağlıksız hiçbir binanın varlığına müsaade etmeyeceğiz. Çünkü en önemli fay hatlarından biri de Gürpınar’dan geçiyor. Van Gölü’nden başlıyor, Gürpınar’dan İran’a kadar bu fay hattı gidiyor. Biz insanların sağlığını düşüneceğiz. İş birliğiyle, birbirimize yardım ederek Belediye’nin de imkânlarıyla bunları peyderpey düzelteceğiz.”

TANIŞ: EN ÖNEMLİ FAY HATLARINDAN BİRİ DE GÜRPINAR’DAN GEÇİYOR

Tanış, “İki ay önce TOKİ Başkanı bir toplantı yaptım. ‘Biz sizden çok daha güçlü bir yardım isteyeceğiz’ dedim. ‘Nedir’ dedi. ‘Deprem bizi öldürmese bile bizim sağlıksız evlerimiz, yapılarımız bizi öldürecek’ dedim. Köy evlerinde temel yok, bağlantı yok, kiriş yok, kolon yok. Sadece duvarlar yapılmış ve üzerine döşemeler bırakılmış. Hiçbir şey olmasa bile o döşemeler insanı öldürecek. Bununla ilgili bir atak yapabiliriz demiştim. O da bir yazı görelim, yardımcı olacağız demişti. Bu da bir vesile oldu. Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız ve ben Hayrullah Tanış olarak hiçbir siyasi kaygıya bakmadan bu işi yapacağım” ifadelerini kullandı.

GÜRPINAR BELEDİYESİ, İLÇEDE 122 KONUT İNŞA EDECEK

İlçede kurulacak konutlardan söz eden Tanış, “Sadece TOKİ konutları değil Gürpınar Belediyesi olarak kendi konutlarımızı da yapıyoruz. 122 konutu biz yapacağız, sadece Belediye olarak ve kendi öz kaynaklarımızla. Gürpınar’ın büyümemesinin önündeki engel Gürpınar’ın Van’a yakın olması. İkinci engel konut sıkıntısı. Üçüncüsü de doğalgaz. Doğalgazı getirdik. Bunu çözdük. Konut sorununu çözmek için de 122 konut biz yapıyoruz 15 iş yeri, dükkan olmak üzere. 150 konut da TOKİ’den söz almıştık. Proje çalışması bitmek üzere. Verdiğimiz alana 112 konut yerleşiyormuş. Onu yapacaklar ama bundan sonra peyderpey devam edecek” dedi.

“ZEMİNİ SAĞLAM BİR ALANIMIZ VAR”

Tanış, binaların sağlam bir zeminde inşa edileceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Zemini sağlam bir alanımız var. Orada bu devam edecek ve konut sayısını yükselteceğiz. Van Gürpınar’a akacak sloganımız devam ediyor. Deprem olduktan sonra mühendisleri tekrar getirip sorduk, 5 kat yapmalı mıyız diye. Bana 12 kata kadar yapılabileceğini söylediler. İnsanlar çok katlı binalarda yaşamak istemiyor. Çok katlı olmadığı ve sağlam yapıldığı zaman inşallah bir sorun olmaz. Gürpınar’da cazibe artarak devam edecek. İnsanlar şehir hayatından sıkıldı.”

“TÜRKİYE’DE YAŞADIĞIMIZ AFET BELKİ 500 YILIN AFETİDİR”

Binaların sağlam zeminde yapılması gerektiğini belirten Tanış, “Sadece binaların sağlam olması yetmiyor. Zemin etüdünün çok iyi yapılması gerekiyor. Biz modern bir çağa gelmiş olabiliriz ama bizden 100-200 yıl önceki büyüklerimiz dağ yamaçlarında ev yapmışlar. Bugün Avrupa’nın birçok kentinde, dağ eteklerine yapılır evler. Çünkü zemin orda çok daha sağlam. Türkiye’de yaşadığımız afet belki 500 yılın afetidir. Dağın yarıldığını ve köylerin üzerini kapattığını görüyoruz” dedi.

TANIŞ: GÜRPINAR’DA CİDDİ BİR SEFERBERLİK OLDU

Deprem bölgesi için Gürpınar’ın yaptığı yardımlardan söz eden Tanış, “Enkaz başında yakınlarını bekleyen insanlar yemeği düşünemez. Hemen o gece biz Norduz Sofrası’nı kapattık. Gönüllü arkadaşlarımızı göreve çağırdık. Aile Destek Merkezinde çalışan kadınlar, belediyede çalışan kadınlar oraya akın etti. Hemen sandviç yaptık. 42 bin tane sandviç gönderdik. Gıda kolisi, kahvaltı kolisi, 5 bin 850 kişilik konserve gönderdik. 60 bin ekmek gönderdik. 91 bin su gönderdik. 9 bin 600 kıyafet, ayakkabı, mont, termal içlik gönderdik. Yaklaşık 600 ısıtıcı gönderdik. 319 hijyen ve temizlik seti gönderdik. 9 bin 843 tane mama gönderdik. Biberon gönderdik. Valimiz ile koordine içindeydik. Neye ihtiyaç olduğunu birkaç kalem şeklinde gönderiyordu. Biz o kalemlere yoğunlaşıyorduk. Ciddi bir seferberlik oldu Gürpınar’da. Allah hepsinden razı olsun. Şimdi de konteyner gönderme hazırlığı yapıyoruz. Gürpınar olarak deprem bölgesine ciddi anlamda konteyner göndereceğiz. Kaymakamlık ve kurumlarla çalışıyoruz” diye aktardı.

“NORDUZ SOFRASI’NIN GELİRİNİN 3’TE 2’SİNİ EĞİTİME AYIRIYORUZ”

Tanış, Norduz Sofrası’nda elde edilen gelirin eğitime gittiğini vurgulayarak, “Norduz Sofrası’nın gelirinin 3’te 2’sini eğitime ayırıyoruz. Buradaki gelirlerle yaklaşık 42 okul onardık. Üniversiteye ve liseye hazırlanan binlerce gence kaynak kitap desteğinde bulunduk. Okullar açılınca kırtasiye malzemesi desteğinde bulunduk” diye konuştu.

TANIŞ: MALATYA’YI, VAN AYAĞA KALDIRIYOR

Van’ın Malatya’yı ayağa kaldırdığının altını çizen Tanış, şunları aktardı: “Belediye ekiplerimiz şu an konteyner kent kuruyor. Enkaz kaldırma işlerinde de iş makinalarımız var fakat ihtiyaç duyulduğu kadar var. Van olarak 485 iş makinası deprem bölgesinde. Binin üzerinde belediye personelleri deprem bölgesinde. Binin üzerinde diğer kamu kurumlarımızın personelleri Malatya’da. Malatya’yı, Van ayağa kaldırıyor.”

Son Dakika: TÜPRAŞ rafinerisinde büyük patlama: Çok sayıda kişi yaralandı... Son Dakika: TÜPRAŞ rafinerisinde büyük patlama: Çok sayıda kişi yaralandı...

“MADDİ VE MANEVİ DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ”

Depremin yarattığı haşarıdan söz eden Tanış, “Malatya’ya gittik. Önümüzdeki hafta belediye başkanları olarak diğer illere de gideceğiz. Ciddi bir yıkım var. Malatya’ya girdiğinizde normal yıkım yüzde 3-4 civarında fakat sonradan meydana gelen artçılardan ağır hasarlı bina sayısı çoğaldı. Yüzde 50-55’e çıktı. Çok ağır hasarlar var. Enkazlar sadece Van belediyelerinin iş makinalarının kaldırılmasıyla bitmez. Enkaz işlerine büyük şirketler de girdi. Yıkım var. Bizi ayakta tutan dayanışmadır. Ben senin yanındayım dediğin zaman onları motive ediyorsunuz. Biz de maddi ve manevi onların yanındayız. İnşallah beraber ayağa kaldıracağız. İçme suyu VASKİ ile onarıldı. Tamamen bitti. Çadır kentler kuruluyor, aş evler kuruluyor, birçok noktada Van yemek dağıtıyor. Yemeğin dağıyım kontrolü de Van’da. Sosyal medyada bize yazanlar var. Nereye gidersek 3 araçtan biri Van’dan gelmiş” ifadelerini kullandı.

“CİDDİ BİR ORGANİZASYON VARDI”

Tanış ciddi bir organizasyon olduğunu dile getirerek, “Bir Belediye Hatay’da, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 7 Van belediyesi Malatya’da. Bütün illerde böyle bir koordinasyon var. 1999 depremini hatırladığınızda devlet ulaşamadı. Günlerce gidilmedi. Yağma başladı. Bunları hatırlıyoruz. 6 Şubat’ta deprem oldu. Saat 05:00’te Bakanlar bölgeye hareket etti. Böyle bir hız dünyanın hiçbir yerinde yoktur. 10 ilde deprem oldu ve nüfusunun 4’te 1’ini etkileyen bir deprem. Yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkileyen bir deprem. On binlerce binanın yıkıldığı bir deprem. Eleştiri alabiliriz. Milletimiz ne derse baş göz üstüne. Ama hızlı hareket edildi. Can kayıpları oldu, enkazlara anında ulaşılamayan yerler oldu. Bunu kabul ediyoruz. Ama ciddi bir organizasyon vardı” dedi.

TANIŞ: GÜRPINAR’DA RESMİ OLARAK MÜRACAAT EDEN 581 AİLE VAR

İlçeye gelen depremzede sayısını açıklayan Tanış, “AFAD Birimindeki 12 kişinin az olduğunu gösterdi bu deprem. Onu genişleteceğiz. Olası bir depremde toplanma alanları, hastanenin kurulacağı alanlar, çadır kentlerin kurulacağı alanlar, yardımların toplanacağı alanlar bizde bellidir. Tedbir almak zorundayız. Herkes tedbirini almalı. Gürpınar’da resmi olarak müracaat eden 581 aile var. Bunların bir kısmı geri gitti. Gürpınar’a gelenlerin yüzde 80’i Antep ve Adana’dan geldi. Bunlar geldiğinde biz ‘Ser sera, ser çava’ sloganını kullanırken, kendi kardeşlerinin evlerine geldiler. Bunlar bizim kardeşimiz. Yerleşme konusunda ciddi problemler yaşamadık” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim