ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN  

Vanspor, Bucaspor’a bir ilki yaşattırdı Vanspor, Bucaspor’a bir ilki yaşattırdı

Van Gölü, bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşların akınına uğramaya devam ediyor. Yaz boyunca hem bölgeden hem de farklı illerden gelen vatandaşların uğrak yeri olan Van Gölü sahilleri bakımsızlığı ve etrafa saçılan çöplerle gündeme gelmeye devam ediyor. Bir taraftan iklim değişikliği ve kuraklık ile boğuşan Van Gölü ve sahilleri, diğer taraftan da sahillerin bakımsızlığı ve piknikçilerin etrafa saçtığı çöp manzaraları nedeniyle gündem oluyor.

VAN GÖLÜ SAHİLLERİNDE MANZARA DEĞİŞMİYOR!

Her yaz mevsimlerinde bu sorun gündeme gelse de ne belediyeler sahillerin bakımlarını yapıyor ne de vatandaşlar bıraktıkları çöpleri temizliyor. Son dönemlerde Sosyal medyadan da büyük tepki toplayan çirkin görüntüler için ardı ardına çağrılar gelirken, Şehrivan’a konuşan isimler de bu kirliliğe ve bakımsızlığa dikkat çekerek, yetkililere bir kez daha çağrı bulundu. Öte yandan kentin çöp sahilleri ile birlikte vatandaşı deniz ile buluşturacak alanlarının azlığı ve bu alanların bakımsızlığı da yine tartışılan yeniden tartışma konusu oldu.

SAHİLLER HEM BAKIMSIZ HEM DE ÇÖP DOLU…

Vangölü Aktivisleri Derneği Genel Başkanı Dr. Erdoğan Özel, “Yıllardır bu konuyu gündeme getirmeye devam ediyoruz. Ancak yıllar geçtikçe kirlilik boyutu da artmaya devam ediyor. Biz dışarıdan Van Gölü’ne çok kötü davranıyoruz. Evimizin önündeki derelere ve piknik için gittiğimiz sahilleri kirletmeden rahat edemiyoruz. Çöplerimizi sağa sola atmaktan bir türlü vazgeçmiyoruz. Kendisine saygısı olanın, çevreye de saygısı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu çöpler bizim için utanç vericidir. Kirlettiğimiz alanları yine kullanacağız ve temiz bırakma gibi bir davranışımız hiç olmadı. Rol model olmak istiyorsak, bugünden itibaren çocuklarımıza bu konuyla ilgili ders vermemiz gerekiyor.”

BELEDİYELER BU SORUNA KAFA YORMALI

Özel, “İnsanlarımıza örnek olmak zorundayız, insan olarak bizim bu utanç verici hareketlerden kurtulmamız gerekiyor. Çevre etkinlikleri yaparak sık sık bu konuda uyarılarda bulunuyoruz. Bilinç oluşturmak için çöpleri toplayı, farklı etkinlikler düzenliyoruz. Bilinci ise el birliği ile geliştirebiliriz. Piknik yapan herkes oraları kirletmiyor, tabi ki duyarlı vatandaşlarımız da var ama çoğunluk duyarsız davranınca duyarlı vatandaşların davranışları çok gündeme gelmiyor. Belediyelerin de bu konuda daha hassas olması gerektiğini düşünüyorum. Oradaki çöpleri düzenli bir şekilde bertaraf etmesi gerekiyor. Etrafta toplanan çöpler rüzgar etkisiyle ya da hayvanların poşetleri yırtmasıyla dağılıyor.” Şeklinde konuştu.  

SAHİLLERİN BAKIMA İHTİYACI VAR

Sahillerin bakımsızlığı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özel, şöyle konuştu: “Denizlerimizin kenarlarına baktığımız zaman onlarca mavi bayraklı plajlar göreceksiniz. Van Gölü’nde birkaç tane mavi bayraklı plaj yapılabilir ve Van Gölü’nün diğerlerinden hiçbir eksiği yok. Ancak Van’da yıllardır sadece bir mavi bayraklı plajımız var ve buda azdır. Sahillerimizi temiz ve bakımlı tutmadığımız için plaj sayımızı da artıramıyoruz. Van Gölü turizm anlamında Türkiye’de büyük bir değerdir. Turizmde cazibe merkezi olabilecek bir konumda olmamıza rağmen gölü yeterince kullanamıyoruz. Burada ortak akıl birliğine ihtiyaç vardır. Kurumlara daha çok iş düşüyor ve herkes üstüne düşeni yapmalı diye düşünüyorum.”  

ASLAN: VAN GÖLÜ’NDE FELAKET YAŞANIYOR

Van Gölü’nde felaket yaşandığını belirten Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) Üyesi Bazi Aslan, “Gölü kendi ellerimizle kirletmeye devam ediyoruz. Van’da 1 milyon 200 bin nüfus var ve bunların dolaylı bir şekilde göle etkisi oluyor. Vatandaşlar piknik yaptıkları alanları çok kötü kullanıyor. Kirliliğe neden olan bir toplumsal sorunumuz var. Çevreyi temiz tutma gibi önemli davranışları ne derslerde görüyoruz ne de derslerini veriyoruz. Gölün etrafı piknik yapılmayacak duruma gelmiş. Sahillerin bakımsızlığı ise had safhaya ulaşmış durumda. Bunlarla ilgili önemli çalışmaların yürütülmesi gerekiyor.” Diye ekledi.

 

KİRLETİLEN SAHİLLERE SOSYAL MEDYADAN DA TEPKİ YAĞIYOR!

Sahilleri kirleten vatandaşlar için sosyal medya hesaplarından tepki gösteren İlhan Güneri, şu ifadeleri kullandı: “Van-Mollakasım sahili. Piknik yapıp çöpünü bırakıp gitmiş. İnsan kılıklı iki ayaklı mahluklar. Tuşba Belediyesi sahilde denetimi artırmalı. Böylesi duyarsızlık varken belediyenin temizlemesi de yetmez. Cezai işlem uygulanmalı” Vatandaşlardan Engin Usta ise yaptığı paylaşımda, şunlara dikkat çekti: “Çevre Bakanlığı çevreyi korumak maksatlı poşetlerden ücret alınmasını ve bu kurala uymayanlarla ilgili 10 TL’den İ.P.C kesilmesini uygun görmüştür. Yetkililer keşke çevreye çöp atanlara ve doğayı katledenlerle ilgili aynı yaptırımları uygulasa, çok zor şeyler değil aslında”

BELEDİYELERE DE ÇAĞRILAR VAR

Eğitimin şart olduğunu belirten Fahrettin Vardar, “Halk 1950’lerden başlayan, sitemli bir cahilleştirme sürecine sokuldu. Bütün ülke halkları doğasını korumak için bilgilendirilip, duyarlı olmaları yolunda eğitilirken bizde bu yolda hiçbir çaba sarf edilmedi. Her kişinin başına bir zabıta dikemezsiniz!” dedi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Mesut Bey isimli vatandaş ise, “Çöp kovası olması, ya da olmaması oralara çöp bırakmak için neden değildir. Tabi ki de olması gereken çöp kovalarının belli mesafelerle bırakılmasıdır. Bir de belediyenin ne sıklıkla bakım, temizlik yaptığını görselleri ile paylaşması lazım.”

CANAVARA NE HACET!

Sosyal medya hesaplarında paylaşımlarda bulunan vatandaşlardan Ferhat Men, “Van Gölü canavarını merak edenler olmuş, buyurun size canavar. Çevre bilinci olmayan ve doğaya saygısı olmayandan daha büyük canavar mı olur?” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran görüntüler için Süleyman Oflas isimli vatandaş ise şunları belirtti: “Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir çevreden geçer.”

SADECE ÇÖP DEĞİL BAKIMSIZLIK DA BÜYÜK SORUN

Öte yandan son haftaların en büyük gündemi olan çöp meselesi dışında kentin en önemli noktaları, sahilleri ve plajlarındaki bakımsızlık da her yıl tartışılıyor. Gölün en güzel koylarından sadece birkaç tanesi geçtiğimiz yıllarda düzenlenip plaj haline getirilirken geriye kalan alanların birçoğu bakımsızlık ve ilgisizlik kurbanı oluyor. Tuşba, Edremit ve İpekyolu’nda sahilleri bulunan Van Gölü’nün sahillerinde kente gelenlerin kullanabileceği ortak alanlar, duşlar, lavabolar bulunmuyor. Tuşba’da bulunan Mavi Bayraklı Halk Plajı dışında hiçbir alanda Vanlı’nın kullanacağı alt yapısı bulunan alanlar bulunmazken özellikle hafta sonları Vanlılar göl ile buluşacak temiz ve bakımlı alanlar bulmakta büyük zorluk çekiyor. Dışarıdan gelen misafirler de aynı şekilde altyapısı olan ve bakımlı alanların olmadığı kentte Van Gölü’nün eşsiz güzelliği ile buluşmakta zorluk çekiyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER