Ekrem İmamoğlu'ndan Devlet Bahçeli'ye flaş Öcalan yanıtı Ekrem İmamoğlu'ndan Devlet Bahçeli'ye flaş Öcalan yanıtı

ŞEHRİVAN HABER - Türkiye dün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında gündeme getirdiği konular ve ardından başlayan tartışmalarla yoğun bir gündemi geride bıraktı.

Partisinin grup toplantısında konuşan ve son dönemlerdeki yeni çözüm süreci benzeri adımların devamı niteliğinde görülen bir konuşma yapan MHP lideri bahçeli, terörün sona ermesi ile ilgili çarpıcı vurgular yaptı. Türkiye'nin kardeşliği güçlendirmeye ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak bir çözüm sürecinden ziyade farklı bir sürece vurgu yapan Bahçeli, Dem Parti ile mecliste tokalaşma adımından sonra bu kez de Öcalan ile ilgili bir çıkış yaparak dikkatleri üzerine çekti.

ÖCALAN İÇİN UMUT HAKKI KULLANIMI ÖNERDİ

"Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazırım diyen terörist başı buyursun gelsin TBMM'de DEM sıralarına katılıp silah bıraktığını ilan etsin, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Her adımı atmaya kararlı, inançlıyız." diyen Bahçeli'nin konuşması sonrası ülkede gündem bir anda değişirken herkes o konuşmanın arka planındaki kelimeler ve mesajları konuşmaya başladı. Hemen ardından Ak Parti ve CHP kanadından da olumlu mesajlarla desteklenen açıklama sonrası en çok da umut hakkı kavramı aranmaya başlandı.

UMUT HAKKI NEDİR?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), umut hakkını insan onuru ve insanlık dışı muamele yasağı kapsamında değerlendirir. Örneğin, mahkumların cezasının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği ve salıverilme umudundan yoksun bırakılmanın insan hakları ihlali sayılabileceği kararlarıyla dikkat çekmiştir. Umut hakkından, ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahkumlar belirli şartlar altında faydalanabilir. Umut hakkı, tüm mahkumlara otomatik olarak uygulanmaz. Özellikle ağır suçlardan hüküm giymiş kişilerin ceza infaz süreleri sonunda serbest kalma ihtimali, iyi hal ve rehabilitasyon süreçlerinin göz önünde bulundurulmasıyla değerlendirilir. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler'in Nelson Mandela Kuralları gibi uluslararası belgeler de, mahkumların onurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak için serbest kalma umudunun korunması gerektiğine vurgu yapar.

Muhabir: VEYSEL İZGİ