Türkiye, son yıllarda İnsansız Hava Araçları (İHA) yaptığı yatırımlarla dünya pazarında en büyük ülkeler arasına girmeyi başardı. Ülkenin dört bir yanında İHA üretilirken bu noktalardan biri de Van’da. Van’da Türkiyen’in en büyük savunma gücü olan İHA’lar üretilirken AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ve AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, Van'da insansız hava aracı (İHA) üretimi yapan mühendislerle bir araya geldi.

Vanlılar atkı, bere, kazak ne varsa hazırlayın: Van’a lapa lapa kar yağacak! Vanlılar atkı, bere, kazak ne varsa hazırlayın: Van’a lapa lapa kar yağacak!

SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

Türkiye, son yıllarda İHA ve SİHA üretiminde önemli yol kat etti. Birçok ülke Türkiye'den Bayraktar TB2, ANKA, İHA ve SİHA tedarik etmeye başladı. Bu kapsamda KOSGEB’den aldıkları destekle Van'da insansız hava aracı (İHA) üretimi yapan mühendislerle bir araya gelen AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ve AK Parti Van il Başkanı Emre Güray, seri üretim yapmaya hazırlanan genç mühendisleri ziyaret etti.

TEST UÇUŞLARINI BAŞARIYLA TAMAMLADI

Makine, uzay ve havacılık, yazılım, mekatronik, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan ekip, Van'da İHA üretmek için çalışma başlattı. KOSGEB'den aldıkları destekle kurdukları atölyede benzin ve elektrikle çalışan modellerde İHA üretimi yapmayı başaran mühendisler, araçların test uçuşlarını başarıyla tamamladı. AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, KOSGEB Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük ve AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, seri üretim yapmaya hazırlanan genç mühendisleri ziyaret etti. Atölyedeki İHA'ları inceleyen, makina mühendisi Müşfik Akbulut ile havacılık ve uzay mühendisi Ziya Demir Yusufoğlu'ndan bilgi alan Türkmenoğlu, mühendislerle gurur duyduklarını belirtti.

YILDA 80 İHA ÜRETİLİYOR

Atölyenin yılda 80 İHA üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Türkmenoğlu, "Kanat açıklığı 4 metre 80 santimetre, uzunluğu 2 metre olan aracın taşınabilir özelliği bulunuyor. Uzay teknolojisine doğru gidilen bu süreçte İHA üretimi ilimiz için önemli. Genç mühendislerimizin, yazılımcılarımızın ülke için hedefleri var. Bu çalışma ülkemize katma değer sağlayacak. Gençlerimiz, ilimizin adeta parlayan ışığı olacak." dedi.

“GENÇLERİMİZİN, GİRİŞİMCİLERİMİZİN TEKNOLOJİ ALANINDA UZAY BİLİMİNE YÖNELMELERİNİ SAĞLADI”

Çalışmaya KOSGEB'in destek verdiğini anımsatan Türkmenoğlu, "Seri üretim aşamasında olan firmaya biz de her türlü desteği sunacağız. Bu işte rol model olanları da unutmamak lazım. Türkiye'de bir BAYKAR gerçeği var. Sektörün önünü açtı. Gençlerimizin, girişimcilerimizin teknoloji alanında uzay bilimine yönelmelerini sağladı. İHA'lar anlık görüntü aktarma özelliğine sahip. Bunu her alanda kullanabilirsiniz. Teknoloji buna doğru gidiyor. Biz de bu işin öncülüğünü ilimizde yapmak istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI