Van’da tarihi Hoşap Kalesi ışıklandırıldı! İşte yeni hali... Van’da tarihi Hoşap Kalesi ışıklandırıldı! İşte yeni hali...

ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL
Gelen talep ve çağrılar doğrultusunda bu yıl Van’ın da 16 ilden biri olarak takvime eklendiği Kültür Yolu Festivali 7 Temmuz itibariyle tamamlandı. Uzun yıllardır festival hasreti çeken Van’da Van Kültür Yolu Festivali kentte büyük bir hareketlilik yaşattı. 30’dan fazla noktada 500’ün üstünde etkinliğin gerçekleştirildiği festivalde konserler, tiyatrolar, opera gösterileri, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri yaşatıldı. Gençlerden çocuklara her yaşa uygun etkinliklerin bulunduğu festivalde Vanlılar hem kültür, sanat ve eğlenceye doyarken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van Kültür Yolu Festivali’nin seneye de devam edeceğinin müjdesini verdi. Bir taraftan yeni festivalin heyecanı yaşanırken bir taraftan da gelecek yılla ilgili beklentiler konuşulmaya başlandı. Kentte festivali yakından takip eden alanındaki uzman isimler gelecek sene yeniden düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali ile ilgili öneri ve görüşlerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı.

DR. KARADUMAN: FESTİVALLER MARKALAŞMA SÜRECİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Van YYÜ’de akademisyen olan Dr. Emre Karaduman festivalle ilgili görüşlerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarına değinerek sözlerine başlayan Karaduman, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, son yıllarda ülkemizdeki etkin ve verimli faaliyetlerine güçlü bir ivme kazandırdı. Bir taraftan kültürel ve sanatsal faaliyetler için organize olurken bir taraftan bu faaliyetleri ve faaliyet merkezlerini önemli tanıtım çalışmalarına konu ediyor. Böylece sadece kültürel zenginliği açığa çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda pazarlama faaliyetleri açısından etkili ürünler ortaya koyuyor. Markalaşma sürecini güçlendiriyor” dedi. 

“ÇOCUKLARIN MERKEZDE OLMASI ÖNEMLİYDİ”

Karaduman, Van Kültür Yolu Festivali ile ilgili konuşarak, “Türkiye’nin en kapsamlı festivali mottosuyla nitelendirilen Kültür Yolu Festivalinin programına Van kenti bu yıl dahil edildi. Bunda şüphesiz Van’ın sahip olduğu potansiyel, harekete geçirilmeye çalışılan Van lobisi ve kentin sahip olduğu “daha iyi” algı etkili oldu. Elbette Van’da bu denli kapsamlı bir festivalin gerçekleşmesinden daha güzel haber önümüzdeki senelerde de gerçekleşecek olmasıdır. Sürekliliğin sağlanacak olması önemlidir. Genel anlamda dolu dolu bir festival geçirdiğimizi söyleyebilirim. Ama festivalin en güzel tarafı çocukların festival merkezinde olmasıydı” diye aktardı. 

“KASIT YOKTU, İYİ NİYET VARDI. GELECEK YILI BİRLİKTE KONUŞALIM”

Karaduman, önümüzdeki sene eşgüdümünün arttırılması gerektiğinin altını çizerek, “Van’daki ilk Kültür Yolu festivaliydi. Herhangi bir ilk işte olabilecek eksiklikler vardı. Kasıt yoktu, iyi niyet vardı. Önümüzdeki sene için daha erken oturup konuşalım, eşgüdümü arttıralım ve komşularımızı özel olarak davet edelim. Festivalin sürekliliğinin sağlanması kadar, sürdürülebilirliğinin sağlanması da önem taşımaktadır. Enerji kullanımı ve atık yönetimi başta olmak üzere sürdürülebilirliğe yönelik çeşitli çabalar geliştirilmelidir. Yaşlılar ve engelliler gibi dezavantajlı gruplar için erişilebilir faaliyetler artırılmalıdır” diye konuştu.

YÜKSEL: FESTİVAL VAN’A ÇOK YAKIŞTI
Kültür, sanat ve gastronomi durağı Tariria da festival sürecince pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Festivalde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Tariria’nın Sanat Programları Direktörü Tolga Yüksel, gelecek sene yeniden düzenlenecek olan festivalle ilgili görüşlerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı. Yüksel, festivalin katkılarına değinerek, “Öncelikle festivalin Van’a çok yakıştığını belirtmek istiyorum. Festival boyunca izleyicilere farklı mekânlarda farklı disiplinden sanatsal aktiviteler sunuldu. Sergiler, söyleşiler, konserler ve çocuk atölyeleri ile her yaş grubundan izleyicilere bir deneyim fırsatı sunuldu. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda yerel partnerlerin daha çok inisiyatif aldığı hem içerik hem mekân noktasında daha da çok çeşitlenecek bir festivale dönüşecek” dedi. 

“GELECEK YILLARDA DAHA ÇOK İLGİ GÖRECEK”

Festival kapsamında Tariria’da ziyaretçileriyle bir araya gelen “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” adlı sergisini 21 bin 800 kişinin ziyaret ettiğini açıklayan Yüksel, bu konudaki ilgiye de değinerek gelecek yıl düzenlenecek olan festival ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeleri yaptı; “Festival sayesinde birçok insan ilk kez dijital sergi, çocuk atölyesi ve farklı disiplinlerden sanat eserlerini deneyimleme şansı buldu. Hayatında Van’dan dışarı hiç çıkmamış insanların bu sayede bu kültürel faaliyetleri deneyimleme şansı bulması çok önemli. Elbette ki aksaklıklar, istenmeyen olaylar yaşandı ancak bu durumlar festivalin önüne geçmemeli. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu festival çok daha fazla ilgiyle çevre şehirlerden ve İran’dan da ilgiyle takip edilecek.”

murat-beyaz-GujX
TURİZMCİ BEYAZ: FESTİVALİN BİZE KATTIKLARIYLA ÖN PLANA ÇIKMAYI HEDEFLEMELİYİZ

Turizmci Murat Beyaz, festival değerlendirmesinde bulunarak, “Bu sene Van'da ilk defa düzenlenen Kültür Yolu Festivali 29 Haziran'da başlayıp 7 Temmuz'da sona erdi. Şehirde olumlu bir hava yarattı. Olumlu gelişmeler yaşandı ama bunun yanı sıra olumsuzluklar da oldu. Kitlesel olarak yapılan festivaller de eğlencelerde mutlaka istenmeyen olaylar da oluyor. Fakat biz şehir olarak festivalin bize kattıklarıyla ön plana çıkmayı hedeflemeliyiz. Güzelliklerimizi sunabileceğimiz, yapılacak reklamlarla, paylaşımlarla bir etkileşim olacağı da muhakkak. İlki olması dolayısıyla ben Van'a olumlu yönde katkı sunacağını düşünüyorum” dedi. 

BEYAZ, ULAŞIM KONUSUNA ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKTİ

Beyaz, gelecek yıl tekrar düzenlenecek festival için önerilerini dile getirerek, “Bu sene biraz daha tecrübelendik. Seneye düzenlenecek olan festivalin daha organize ve daha iyi olacağını düşünüyorum. Etkinlik takviminin çok daha önceden belirlenmesi, Van gibi ulaşımda sıkıntı yaşayan bir şehre gelmek isteyenler için düzenlemeler gerekiyor. Bunun için de planlı ve projeli olmak lazım. Planlamada biraz sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Bölgesel olarak hesaba katılması gereken durumlar olduğunu düşünüyorum. En azından Van gibi erişilmesi zor kentlerde önceden bir etkinlik takvimi açıklanmalı ki buradaki turizm ve diğer sektörler ona göre önlemlerini alsınlar ve ona göre planlama yapsınlar” ifadelerini kullandı. 

“VAN’I YENİDEN FESTİVAL HAVASINA SOKMALIYIZ”

Kentte festivallerin sık sık düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Beyaz, “Van'da festivallerin yapılması gerektiğini yıllardır dile getiriyoruz. Festival yasaklayan bir kent olmaktan çıkmak istiyoruz. Yıllardır yapılan bir festival iptali hâlâ bir damga gibi Van'ın alnında duruyor. Festival düzenlemekten aciz bir kent görüntüsü veriyoruz. Bunu aşmak için de festivalleri sahiplenmek ve yeni yeni festivallerin yapılması gerekiyor. Van'ın doğal güzelliklerini, tarihi ve turistik yapılarını ön plana çıkarak festivalleri bizler kendi dinamiklerimizle de oluşturmalıyız. Bu anlamda yerel yönetimlerin bu işe öncülük etmesi gerekiyor. Yerel yönetimler yapacakları etkinlik ve festivallerle Van'ı tekrar bir festival havasına sokabilirler” dedi.

LEZZET DURAKLARINDAN BİRİ OLAN BAK HELE BAK: FESTİVAL KATKI SUNDU

Festival kapsamında lezzet durağı seçilen Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu İşletmecisi Fariz Gül, festivalin kente katkı sağladığını belirterek, “Bu yıl bir turizm durgunluğu var fakat yine de festivalin katkısı oldu. Özelde bize genelde Van’a katkısı olduğunu gördük. Komşumuz İran’dan gelen misafirler, çevre illerden festival için gelen misafirlerimiz oldu. Mutlak suretle festivalin güzel bir katkısı oldu. Her ilin kendine has bir güzelliği, bir gastronomisi var. Van’da da bizimle beraber 12 noktayı lezzet durağı olarak belirlemişlerdi. Biz de kendi kültürümüzü yansıtmak adına tanıtımlarımızı yaptık. Gelen misafirlerimize kahvaltımızı, yöremizi, gastronomimizi anlattık. Bize de katkısı oldu, genel anlamda güzel geçti” diye aktardı. 

GÜL: VAN MUTFAĞI DAHA ÇOK ÖN PLANDA OLMALI

Gül, gelecek sene yeniden düzenlenecek festival ile ilgili önerilerde bulunarak, “Festival daha çok konserlerle ön plana çıktı. Biz istiyoruz ki şehir kendi kültürüyle ön plana çıksın. İnsanlarımız eğlendi, güzel geçti ama Van’ın kültürünün ön plana çıkacağı etkinliklerin daha çok olması lazımdı. Van’ın mutfağının daha ön planda olması için de yöreselliğimizi kullanmamız lazım. Van ürünleri ön plana çıkarılmalı. Festival kazasız belasız geçti. Van’ın tanıtımı açısından güzel bir festival oldu. İnşallah seneye çok daha güzel bir festival düzenlenecek” ifadelerini kullandı.

TURİZM BİLİM UZMANI AYHAN: FESTİVAL AMACINA ULAŞTI

Turizm bilim uzmanı Avşin Ayhan da festivalle ilgili görüşlerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı. Ayhan, festivalin Van’ı sağladığı katkıları dile getirerek, “Kültür Yolu Festivali genel olarak zemini iyi hazırlanmış bir organizasyondu. 16 şehir içinde uzun planlamalar ve araştırmalar sonucu gerçekleştirildi. Van özelinde konuşmak gerekirse bence festival amacına ulaştı. Bir yandan kültürel ögelerin tanıtımını amaçlarken gün yüzüne çıkmamış veya uzun süredir unutulmuş bazı yerel ögeler yeniden hatırlandı. Hitap ettiği yaz mevsimine yakışan biçimde açık alanda gerçekleştirilen organizasyonlarla insanların sosyalleşmesine ve serinlemesine imkân tanıdı. Konserler aracılığıyla insanlar stres atıp yazın tadını çıkardı. Uzun süredir unutulan müzecilik, söyleşi, sergi gibi kavramlar şehrimizde yeniden hatırlandı. Çocuk, genç, yaşlı ayırt etmeksizin her yaş grubuna hitap eden etkinlikler olması bence festivali anlamlı kılan noktalardan biriydi. Sonuç olarak bence genel olarak güzel bir festivaldi” dedi. 

“VAN’IN ÇOKLU KÜLTÜR YAPISINA UYGUN OLAN DAHA FAZLA ETKİNLİĞE YER VERİLEBİLİRDİ”

Festivaldeki eksiklikleri sıralayan Ayhan, “Festivalde eksiklikler elbette vardı. Program içeriğinde Van’ın çoklu kültür yapısına uygun olan daha fazla etkinliğe yer verilebilirdi. Van Kültür Yolu Festivali tanıtım araçları genelde konser odaklıydı bu da festivalin konser algısı dışına çıkmasına olanak tanımadı. Öteki içeriklerin tanıtımı bence yeterli değildi. SOKÜM (Somut Olmayan Kültürel Miras) unsurlarına yeterince yer verilmemişti yok denecek kadar azdı. Somut Kültürel Miras unsurlarında gerçekleştirilen etkinliklerde gece müzeciliği etkin kullanılmadı. Söz konusu yerlerde akşam içinde etkinlikler yapılabilirdi” diye konuştu. Ayhan ayrıca eş zamanlı etkinlikler için de ücretsiz ulaşım ve benzeri uygulamaların olması gerektiğini ifade etti. “Bence seneye yerel kültüre uygun etkinlik sayısı artırılmalı.” diyen Ayhan, herkese hitap eden etkinliklerin de olduğuna dikkat çekti. 

“HER KESİME HİTAP EDEN BİR ŞEYLER MUTLAKA VARDI VE BENCE BU ÖNEMLİ BİR DETAYDI”

Festivalin her kesime hitap etmesinin önemli bir detay olduğunu belirten Ayhan sözlerini şöyle tamamladı: “81 il arasından seçilmiş olan 16 il içerisinde yer almak bir Vanlı olarak benim için gurur verici. Kültürel rüştümüzü ispatlamış olmalıyız ki 16 il arasında yer aldık. Festivalin her etkinliğine katılamadım ama katıldıklarım arasında gördüğüm birleştirici mesaj da bence önem arz ediyordu. Az çok demeden din, dil, ırk, cinsiyet, yaş ayırt etmeksizin her kesime hitap eden bir şeyler mutlaka vardı ve bence bu önemli bir detaydı. Aynı zamanda Refik Anadol gibi kıymetli sanatçıların kıtalararası sergilenen yapıtlarının şehrimizde yer alması da kültürel anlamda çok kıymetliydi. Etkinliklerin yapılmasının tercih edildiği mekânlar bence yerindeydi. Sonuç olarak bence Kültür Yolu Festivali Van’ın kadim kültürel siluetine yakıştı. Daim olması dileğiyle…”

ÖZKILIÇ: FESTİVAL VAN’IN TANITIMI AÇISINDAN ÇOK DEĞERLİYDİ

Festivalle ilgili Şehrivan’a görüş veren FlyOne Turizm İşletme sahibi ve iş insanı Enes Özkılıç, festivalin değerli olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Van'da ilk defa Kültür Yolu Festivali düzenlendi. Festival henüz Van’da yokken düzenlensin diye gündeme getirdik ve sesimiz de duyuldu. Çok güzel bir organizasyon oldu. Her anlamda güzeldi. Van için güzel bir tanıtım oldu. İran'dan, çevre il ve ilçelerden Van'a konserler için gelenler oldu. Bu çok güzel bir tanıtımdı. Van'da düzenlenmesi de ayrıca çok değerliydi. Bu her sene düzenlenmeli. Eksiklikler var mıydı? İlk olması nedeniyle eksikliklerin olması kaçınılmaz. Ama bu eksiklikler böyle büyük bir organizasyona gölge düşürmüyor.” Dedi.

Editör: Necmettin Dursun