Dört bir yanında depremler meydana gelen ve son bir yılda deprem konusunu neredeyse hiç gündeminden çıkaramayan Türkiye’de farklı bölgelerde yaşanan sarsıntılar aralıksız sürüyor. Zaman zaman Van’da da meydana gelen artçılar sürerken son dönemlerde bölgede büyük ve küçük ölçekli çokça sarsıntı meydana geliyor. Özellikle Hakkari’de son günlerde gün korkutan depremler meydana gelirken özellikle üç gün içinde ve 30 dakika içerisinde 4,4, 3,5 ve 4,5 büyüklüğündeki 3 deprem endişe yarattı. Hakkari’de meydana gelen bu sarsıntılar sık sık Van Gölü’nün doğusunda deprem beklentisi açıklanan Van’da da endişe yaratırken o depremlerin Van’ı etkileyip etkilemeyeceği kentin en çok endişe ettiği konuların başında gelmeye başladı. O tartışmalar sürerken Şehrivan’a konuşan YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, akıllardaki soru işaretlerini giderdi.

Bu araçları alanlar yarı yolda kalıyor! İşte sanayiden çıkmayan otomobiller Bu araçları alanlar yarı yolda kalıyor! İşte sanayiden çıkmayan otomobiller

HAKKARİ’DE MEYDANA GELEN DEPREM VAN’I DA KORKUTTU!

YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, akıllardaki soru işaretlerini giderdi. Hakkari ile Van’ın fay mekanizmalarının birbirinden farklı olmasına rağmen etki edebileceğini dile getiren Alkan bunun gibi bir çok konuda değerlendirmede bulundu. Van Gölü’nün doğusunun batısına göre deprem üretme riskinin yüksek olduğunu aktaran Alkan, “Van ile ilgili sıklıkla çalışıyoruz. Gümüşhane Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serkan Öztürk ile birlikte Van ve civarı için yaptığımız önemli çalışmalarımız var. Bölgenin gelecek deprem kestirimi ile ilgili çalışmalarımız var. Bu çalışmada birçok yöntem kullandık.”

ALKAN, VAN GÖLÜ’NÜN DOĞUSUNA BİR KEZ DAHA DİKKAT ÇEKTİ

Van Gölü ve civarı birçok fay ve fay zonunda meydana geliyor. Şehir merkezine yakın Yeniköşk fayı var, Özalp ve Saray fay zonumuz var. Erciş’te fay zonu var. Süphan fayı var. Çaldıran fayı var. Bizim bölgemiz deprem üreten bir bölgedir. Bizim yaptığımız çalışmaya göre elde ettiğimiz sonuçlar Van Gölü’nün özellikle doğusunun batısına göre daha yüksek şekilde deprem üretebilecek potansiyeli olduğunu belirledik. Muradiye, Çaldıran, Özalp, Erçek, Erciş gibi gölün doğusunda kalan bölgelerde deprem riski daha yüksek” ifadelerini kullandı.

HAKKARİ DEPREMLERİ BÖLGE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Alkan, Hakkari’de meydana gelen depremlerle ilgili bilgi vererek, “Hakkari tamamen farklı bir sistemin içerisinde. Hakkari’de Şemdinli ve Yüksekova fay zonu var. Bu fay zonu çok önemli ve deprem üretebilir. 2005 yılında Hakkari Otluca’da 5.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yüksekova ve Şemdinli’nin olduğu bölge bizim için riskli bir bölge. Hakkari’de son 2 günde 3 tanesi 4 büyüklüğünde toplam 33 tane deprem meydana geldi. En son olan depremler direkt olarak Yüksekova, Şemdinli fay zonu ile ilişkili değil fakat o bölgedeki Güneydoğu Anadolu kenet kuşağıyla ilişkili. Son 2-3 gündür olan depremler direkt Yüksekova-Şemdinli fay zonu ile ilişkili değil ama orta ve uzun vadede Yüksekova, Şemdinli fay zonunu etkileyecek olan depremler. Bunu bu şekilde dikkate almamız lazım” dedi.

HAKKARİ’DEKİ DEPREMLERLE İLGİLİ ÇARPICI YORUMLAR…

Alkan, bölgenin deprem üretebileceğini belirterek, “Hakkari’de 5 büyüklüğünde bir depremin kendini tekrarlaması yüzde 68’dir. 5.5 büyüklüğünde bir depremin kendini tekrarlaması yüzde 35, 5.9 büyüklüğündeki bir depremin kendini tekrarlaması yüzde 18’dir. 2005’i başlangıç olarak aldığımızda 5 büyüklüğündeki deprem 9 yılda, 5.5 büyüklüğündeki deprem 23 yılda, 5.9 büyüklüğündeki deprem ise 48 yılda kendini tekrar ettirecek diye bir kestirim yaptık. Dolayısıyla bölgemiz her türlü deprem üretecek bir bölge” diye konuştu.

HAKKARİ’DE MEYDANA GELEBİLECEK BÜYÜK BİR DEPREM VAN’I ETKİLER Mİ?

Hakkari’de meydana gelebilecek büyük bir depremde Van’ın nasıl etkileneceği ile ilgili konuşan Alkan, “Hakkari ile Van’ın fay mekanizmaları birbirinden farklı fay zonlarıdır. Hakkari’de bir deprem olursa depremin şiddetine göre Van ve civarı etkilenebilir. Maraş depreminde Diyarbakır’da, Adıyaman’da yıkım oldu. Büyüklük arttıkça yeryüzündeki etkisi artar. Buna göre etraftaki çevre iller zarar görebilir. Mekanizmaları birbirine bağlı değil ama büyüklük arttıkça şiddetin Van’ı etkileyebileceğini unutmayalım. Van, depremin büyüklüğüne göre Hakkari’de meydana gelebilecek depremden etkilenebilir. Maraş’ta olduğu gibi” diye aktardı.

BİR KEZ DAHA VURGULADI: DEPREM ÜLKEMİZİN GERÇEĞİ!

Deprem konusunda alınması gereken tedbirleri de dile getiren Alkan sözlerini şöyle tamamladı: “Deprem ülkemizin gerçeği. Tunceli’de, Ardahan’dı 4’ten büyük depremler oldu. Hakkari’de oluyor. Ülkemizin her tarafı deprem üretebilecek mekanizmaya sahip. Bizim deprem gerçeğini bilip doğru zemine doğru yapıyı inşa etmemiz lazım. Böyle olursa depremi hayati tehlike olmaktan çıkarırız. Bizim doğru kurumlardan doğru desteği alıp yapılarımızı doğru inşa edersek, zemin etüdünü doğru yaparsak depremle baş edebiliriz. Depremle ilgili en büyük önceliğimizin bu olması lazım. Bizim ülkemiz deprem ülkesi ve depremler her zaman olacak. Yasalara uyulduğu sürece, doğru zemine doğru yapı yapıldığı sürece, bilimsel gerçeklerden faydalandıkça deprem afet olmaktan çıkar. Bilimsel gerçeklerden ayrılmamak lazım.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL