2012’de ihalesi, 2013 yılında da inşaatına başlanan ve 5 saatlik yolculuğu 2.5 saate indirecek olan Van-Şırnak Karayolu projesi yıllardır tamamlanmayı bekliyor. Kaderi Van Çevre Yolu’na benzeyen ve bölge illeri arasındaki ulaşımın sağlanmasında önemli rol oynayacak olan projesi adeta yılan hikâyesine döndü. Geçtiğimiz haftalarda çalışmaları duran Van-Şırnak yolu yeniden gündeme gelirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bölgeye gelmiş ve çalışmaların yeniden başladığını açıklamıştı. Vanlıların tamamlanması için sık sık dillendirdiği projelerden biri olan Van-Şırnak Karayolunun ihale süreci tamamlanırken, projenin yeni yüklenicisi de belli oldu. 

Van Gölü kıyıları korunmalı! Van Gölü kıyıları korunmalı!

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU 11 YILDIR TAMAMLANMAYI BEKLİYOR…

2013 yılında başlayan ve bölge ile Van için önemli bir proje olan, Van-Şırnak Karayolu’nun kaderi zaman içerisinde Çevre Yolu’nunkine benzedi. 10 yıldan fazla bir süredir tamamlanmayan Van-Şırnak karayolunun çalışması sürecinde birçok Bakan değişirken, zaman içerisinde yolun kaderi bir türlü değişmedi. Geçtiğimiz haftalarda çalışmaları duran karayolu için yeni bir süreç başladı. Çalışmaları duran karayolu ile ilgili başlayan tartışmaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, başlayan tartışmalar sonrasında bölgeye gelmiş ve Van-Şırnak Karayolu’nda çalışmaların yeniden başlayacağını duyurmuştu. Tartışmaların odağındaki o yol ile ilgili ihale süreci dün itibariyle gerçekleşti. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği ihale dün itibariyle tamamlanırken alınan tekliflerden sonra projenin yeni yüklenicisi belli oldu.  

BAKAN URALOĞLU YAŞANAN TARTIŞMALARIN ARDINDAN ŞIRNAK-VAN KARAYOLU ŞANTİYESİNİ ZİYARET ETMİŞTİ…

2013 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan ve 5 saatlik yolculuğu 2.5 saate indirecek olan 12 tünelli Şırnak-Van Karayolunun tamamlanması adeta yılan hikâyesine döndü. 2012-2021 yılları arasında yaşanan terör olayları nedeni ile duran ve ardından yeniden devam eden Van-Şırnak Karayolundaki çalışmalar geçtiğimiz haftalarda dururken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şırnak Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinin ardından, yapımı süren Şırnak-Van karayolu şantiyesini ziyaret etmişti. 

“YOLUMUZU BİTİRDİĞİMİZ ZAMAN BU GÜZERGAH 167 KİLOMETRE KISALARAK, YAKLAŞIK 184 KİLOMETREYE İNECEK”

Burada konuşan Bakan Uraloğlu, Şırnak-Van karayolunun stratejik ve güvenlik açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Program içerisinde Şırnak-Van karayolunu ziyaret ettik. Bizim için kıymetli bir yol. Şırnak ilimizin kuzeyine, Van’a, oradan da esasında bütün Karadeniz’e kadar giden güzergahın yapılmasıyla ilgili olarak Şırnak Van yolunun şantiyesindeyiz. Burası bizim için gerçekten kıymetli. İlimizin ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Hali hazırda Şırnak’tan Van’a yaklaşık 351 kilometrelik bir güzergahla seyrediyoruz. Yolumuzu bitirdiğimiz zaman bu güzergah 167 kilometre kısalarak, yaklaşık 184 kilometreye inecek. Yüksek standartlı bir yol elde etmiş olacağız. Birçok iyileştirmeyi beraber yapacağız. Bir seri tünellerimiz olacak, viyadüklerimiz olacak. 7/24 ve 12 ay hizmet edebilir vaziyette olacak. Tabi burası bölgemizin çok yakından bildiği Bestler-Dereler bölgesi. Bu anlamda da stratejik olarak, güvenlik olarak da ayrı bir kıymeti var. Çalışmalarımıza devam ediyoruz” demişti. 

“MADDİ TASARRUF YILLIK YAKLAŞIK 4-4,5 MİLYAR LİRA SEVİYESİNDE OLACAK”

Bakan Uraloğlu, projenin takipçisi olacaklarının altını çizerek, “Tabi arazi ve çalışma zorluluklarını biliyoruz. Her türlü ekip ve ekipmanlarımızı da iş başına getirdik. Kalan işlerin ihale edilmesi için de bir süreç başlattık. İnşallah önümüzdeki ayın 21’inde kalan işlerin de ihalesini yaparak yolumuza hızlıca devam edeceğiz. Projemizi bitirdiğimiz zaman, bugünkü şartlarda 20-25 milyar liralık bir projeden bahsediyoruz. Gerek akaryakıttan, gerekse zamandan sağlanacak maddi tasarruf, yıllık yaklaşık 4-4,5 milyar lira seviyesinde olacak. Bu anlamda da çok kısa zamanda kendisini amorti edecek bir projedir. Memleketimizin her köşesinde karbon salınımı da bizim için önemli. Standartları yükselttikçe, karbon salınımından da yaklaşık 135 bin tonluk azalma sağlanacak. Bunu için çalışmalarımızı tüm ekibimizle beraber, Şırnak’taki bütün yöneticilerimizle birlikte takip edeceğiz ve burayı en kısa sürede tamamlayarak trafiğe açmış olacağız” diye konuşmuştu. 

İŞTE YOLUN YENİ YÜKLENİCİSİ

Çalışmaların yeniden başlayacağı heyecan yaratırken yolun ihalesi için ise 21 Ağustos 2024 tarihi verilmişti. Tartışmaların odağındaki o yol ile ilgili ihale süreci 21 Ağustos tarihinde gerçekleşti. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği ihale dün itibariyle tamamlanırken alınan tekliflerden sonra projenin yeni yüklenicisi belli oldu. Projenin ihalesi kapsamında, toprak işleri, sanat yapıları, köprü ve tünel inşası, plentmiks alttemel ve plentmiks temel işleri, bitümlü sıcak karışım kaplama çalışmaları, enerji nakil hatları ve güvenlik kulelerinin yapımı gibi birçok iş kalemi değerlendirildi. İhaleyi kazanan Aga Enerji Nak. Mad. İnş. San. ve Tic. A.Ş. ile Ege Asfalt Mad. İnş. San. ve Tic. A.Ş. ortaklığı, projeyi 13 milyar 329 milyon TL bedelle üstlendi.

PROJENİN YENİ TARİHİ 2028

Yüklenici şirketin bin 300 gün gibi bir sürede bitirme süresi öngördüğü yol ile ilgili çalışmaların bu süreye göre ilerlemesi halinde üç buçuk yıl gibi bir zaman diliminde biteceği öngörüsü ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sorunlar yaşanmazsa Van-Şırnak Karayolu 2028 yılında bitirilmiş olacak.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ