ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Halihazırda sefer yapan Van Gölü Ekspresi için de benzer adımların atılması beklenirken geçtiğimiz yıllarda sadece Van Vekili Abdulahat Arvas’ın girişimde bulunup söz aldığı o seferler ilgisizlikten dolayı rafa kalktı. Sadece Doğu Ekspresi değil birçok il mevcut yatırımlardan faydalanırken bu anlamda bakanlığın ikinci Turistik Ekspresi de Karabük’e tahsis edildi. Turistik Karaelmas Turizm Ekspresi 12 Nisan’da seferlere başlamayı beklerken ne Türkiye’nin 2053 ulaşım planında bir yeri olan ne de turistik ekspres talebi karşılanan Van bu gelişmeyi de uzaktan izlemekle yetindi. 

TURİSTİK VAN GÖLÜ EKSPRESİ YİNE HAYAL OLDU…

Türkiye’de son dönemlerde tren yolu hatları konusunda önemli adımlar atılırken hızlı tren ile birbirine bağlanan illerin sayısı da artıyor. Şu ana kadar 8 ili kapsayan hızlı tren hatlarının yakın zamanda Kars’a kadar gelmesi planlanırken 2052’ye kadar birbirine bağlanan illerin sayısının ise 52 olması planlanıyor. Çin üzerinden yeni bağlantıların oluştuğu, Orta Doğu ve Orta Asya’nın yeni hatlarının konuşulduğu süreçte ne Kuzey Van Gölü Demiryolu ne de hızlı tren konusunda Van dikkate bile alınmadı. Demiryolu ile ilgili hiçbir yatırım ve projede adı geçmeyen Van’ın turistik tren talebi de ilgisizlik kurbanı olurken cazibesi Van’ın 4’te 1’i kadar olmayan illerde bile seferler başladı. Van eski Milletvekili Abdulahat Arvas bu konunun yakinen takipçisi olsa da zaman içerisinde bir yol kat edilemezken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler, “Van bu velinimete sahip çıkmalı” yorumunda bulundu. 

YAPILAN CİDDİ GİRİŞİMLER HAVADA KALDI!

Yaklaşık 2 yıl önce dönemin AK Parti Van Milletvekilleri Abdulahat Arvas ve Osman Nuri Gülaçar, dönemin Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari ve Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer’in aralarında yer aldığı Van heyeti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etmiş ve demir yolları Ankara-Van hattına yemekli ve yataklı yeni bir Turistik Van Gölü Ekspresi tahsis edilmesini talep etmişlerdi. Van eski milletvekili Abdulahat Arvas her ne kadar konunun yakından takipçisi olsa da talep zaman içerisinde askıya alındı. Van’ın bu talebi hayal olmaya devam ederken, Turistik Karaelmas Turizm Ekspresi 12 Nisan’da ilk seferine başlıyor. Ankara’dan başlayacak olan Turistik Karaelmas Turizm Ekspresi; Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Eskipazar (Hadriana Polis Antik Kenti), Yenice, Safranbolu, Filyos, Bartın, Amasra ve son olarak Zonguldak güzergahlarından geçecek. 

PİŞKİN: VELİNİMETİMİZE SAHİP ÇIKAMADIK

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı Engin Pişkin, Van’ın velinimetine sahip çıkamadığını dile getirerek, “Van Gölü Ekspresi’nin turistik olması gerektiğini yıllardır dile getiriyoruz. Gündemde tutmaya çalıştık ama henüz olumlu bir gelişme yaşanmadı. Turistik Van Gölü Ekspresi Ankara’dan çıkacak Van’a kadar gelecek. Trenin geçtiği tüm iller bu işten büyük bir kazanç sağlar. Batı Karadeniz zaten her bölgeye yakın. Dolayısıyla kendi aracınızla çıkacağınız bir tur destinasyonuna treni eklediğinizde bunun başarılı olma olasılığı çok azdır. Ama illa ki olumlu bir katkısı olacak. Ama uzun vadede bir Doğu nostaljisi asla yaşatmaz. Bir tren düşünün Anadolu'dan geçip denizle buluşuyor. Bundan daha büyük bir velinimet olabilir mi? Ama maalesef biz velinimetimize sahip çıkamadık” ifadelerini kullandı. 

BATI KARADENİZ BAŞARDI, VAN NEDEN BAŞARAMADI?

Pişkin, Van’ın hak ettiği yerde olmadığını aktararak, “Batı Karadeniz bunu başarırken Van bunu neden başaramadı? Çünkü sektörün bizzat kendisinde, alanda çalışan insanların sözü dinlenmiyor. Bu kişilere ulaşılıp konuşulmuyor. Oda başkanları bir gün Kars’a gidip bunlarda tren var, bizde niye yok deyip yerinde görme zahmetine girdiler mi? Hayır. Van bu ülkenin en nadide kentlerinden biri. Her yıl yüzbinlerce insan Van’a gezmeye geliyor. Van’a hayran kalıyorlar. Çünkü Van her mevsim tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle adeta insanları büyülüyor. Bu kadar güzel bir kentte yaşıyoruz ama maalesef Van tanıtımını yapamıyor. Van’ın lobisi yok. Eğer ki tanıtımı için bu tür projeler hayata geçirilseydi Van şu anki konumundan çok daha farklı bir yerde olurdu. Van hak ettiği noktada değil” dedi. 

ÖZKILIÇ: VAN TURİSTİK EKSPRES İÇİN YOĞUN LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTMELİ  

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren FlyOne Turizm İşletme sahibi ve iş insanı Enes Özkılıç, tren yolculuklarının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Demiryolları özellikle son yıllarda turizm tarihinde önemli bir rol oynuyor. Bu durum destinasyona da önemli katkılar sağlıyor. Doğu Ekspresi yoğun ilgi görüyor ve bu tren, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars güzergahlarından geçerek yolcularına Anadolu’nun eşsiz güzelliklerini turistik ekspres ile adeta taçlandırıyor. Turistik Doğu Ekspresi kadar ilgi çekici olabilecek potansiyeli olan diğer önemli tren de Van Gölü Ekspresi’dir. Haftada iki gün çalışan bu trenin turistik olarak çalışması yıllardır dillendirilse de hâlâ olumlu bir adım atılmadı. Kentin turizmiyle ilgili önemli adımlardan birisi turistik seferleri başlatmak olmalıdır. Van bu konuda talepkar olduğunu göstermeli ve bu konuda yoğun lobi faaliyetleri yürütmelidir.” 

“ARVAS’IN BU KONUDAKİ GİRİŞİMLERİ KIYMETLİYDİ”

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

Özkılıç, Turistik Van Gölü Ekspresi kente büyük katkı sağlayacağını aktararak, “Van eski milletvekili Abdulahat Arvas bey bu konunun yakinen takipçisi oldu. Yaklaşık 2 yıl önce Van heyetiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşüp Ankara ve Van hattında, yemekli ve yataklı vagonlardan oluşan Turistik Van Gölü Ekspresi konseptinde bir tren talebinde bulundular. Arvas’ın talepleri de girişimleri de önemli ve kıymetliydi. Bu taleplerle ilgili ısrar devam etmeli ve Van şu anda turistik ekspresi konuşuyor olmalıydı. Ama netice olarak Turistik Karaelmas Turizm Ekspresi 12 Nisan’da ilk seferine başlıyor. Van bu projeyi hâlâ hayal ediyor ama diğer iller böyle değil. Van elindeki şansı geri tepmemeli ve buna sahip çıkmalıdır. Turistik Van Gölü Ekspresi kente büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Editör: Necmettin Dursun