ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Doğal güzellikleri, turizm kenti olma potansiyeli, geçmişteki tarım ve hayvancılık üssü olma gücü gibi birçok konuda aynı klasmandaki illerden farklı yerde bulunan Van kenti buna rağmen birçok konuda yerinde saymaya devam ediyor. Türkiye’de farklı indekslerden oluşan sıralamalarda son onlarda yer alma halini sürdüren Van’da yoksulluk istatistikleri de benzer bir durumu yansıtırken Şehrivan’a konuşan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) eski başkanı ve serbest müşavir İbrahim Şahin, yoksulluğun kentin kaderi olmaması gerektiğine vurgu yaptı. Kentin lobisinin bulunmaması nedeniyle büyük sorunların da çözülmediğinin altını çizen Şahin, “Van’ın lobisi yok. Bundan dolayı da uzak bir kent. Uzak olması dolayısıyla da esnaf sadece iş kısmına bireysel bakıyor. Van’da kurumsal yapılar yok. Böyle olunca halka yansıması da olmuyor.” Dedi.

ŞAHİN: VAN’IN YOKSULLUK KADERİ DEĞİŞMELİ

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ili olan Van, işsizlik ve yoksullukla cebelleşmeye devam ediyor. Kentte yaşanan yoksulluk ve işsizlik gündemden düşmezken, Van her geçen gün biraz daha geriye sarıyor. 1 milyondan fazla nüfusu ve sahip olduğu potansiyele rağmen hak ettiği değeri göremeyen Van, açıklanan verilerle de bu halini gözler önüne seriyor. Tarihi yapıları ve coğrafisi ile adeta cezbeden illerden biri olan Van, son yıllarda ciddi anlamda göç de veriyor.

“KENTİN YOKSULLUĞU HER GEÇEN YIL ARTIYOR”

2021 yılında ülke genelinde en çok göç veren iller sıralamasında 11’inci sırada yer alan Van’dan göç etme nedenleri arasında ikinci sırada ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’ yer alıyor. Yine TÜİK’in verilerine göre, Van’ın da içerisinde bulunduğu TRB2 Bölgesi’nde yer alan iller, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu iller oldu. İşsizlik ve yoksullukla başı belada olan Van’ın durumu her geçen yıl biraz daha kötüye giderken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan mali müşavir İbrahim Şahin, yoksulluk ve işsizliğin Van’ın kaderi olmadığını dile getirerek, “Van’ın kaderi bir an önce değişmelidir” yorumunda bulundu.

“KENTİN YÜZDE 80’İ YOKSUL”

Şahin, kentin durumuna ilişkin konuşarak, “Van’ın şu anki nüfusu yaklaşık 1 milyon 200 bin civarında. İran’a sınırı olan bir şehir. Fakat bütün potansiyeline rağmen Van’da ciddi anlamda kalkınamama sorunu var. Van’da derin bir yoksulluk var. Van halkının yüzde 80’i yoksul. Bu ekonomik sıkıntılar içerisinde vatandaş kendi çarkını döndürebilmek için çaba gösteriyor. Fakat bu durum çok da topluma yansımıyor. İstihdamın, üretimin, işin olmadığı yerde yoksulluk daha fazladır. Van da bu durumu iliklerine kadar yaşıyor. Van’ın sanayisi gelişmemiş, ekonomisi dar ve çarkını sadece İran’dan gelen turizmle döndürmeye çalışıyor” dedi.

ŞAHİN: VAN’DA KURUMSAL YAPILAR YOK

Van’da yatırım eksikliğinin olduğunu belirten Şahin, “Van’ın lobisi yok. Bundan dolayı da uzak bir kent. Uzak olması dolayısıyla da esnaf sadece iş kısmına bireysel bakıyor. Van’da kurumsal yapılar yok. Böyle olunca halka yansıması da olmuyor. Van’da otellerin dışında, kafelerin dışında ciddi bir yatırım görüyor musunuz? Sanayiye, istihdama dayalı bir yatırım yok. Kısa vadeli para kazanma üzerine politika kurulmuş. Türkiye’de lobi olabilecek bir kent değil. Olmayınca da böyle sıkıntılar yaşanıyor. Günlük kazanç, günlük idare çarkını döndürebilmek için politikalar yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

VAN’IN YOKSULLUKLA BAŞI DERTTE!

Şahin, Van’ın verdiği göçe de değinerek, “Van, TRB2 Bölgesi içerisinde Türkiye’nin en yoksul kentlerinden biridir. Van’ın genç nüfusu çoğunlukta, bu nüfus işsiz ve halkın geliri çok düşük. Van’da insanların çoğu işsiz. Evine ekmek götüremeyen insanlar var. Buradan Batı’ya göç eden insanların sayısı çok fazla. Çünkü insanlar burada iş bulamıyor. Genç nüfusun istihdam edilmesi için özellikle üretime dayalı fabrikasyon türü şeylerin oluşması gerekiyor. Van’da bunların kurulması gerekiyor. Olmayınca insanlar nerede çalışacak” diye aktardı.

“VAN’IN KADERİ BİR AN ÖNCE DEĞİŞMELİDİR”

Van’ın kaderinin değişmesi gerektiğini dile getiren Şahin, “Yerel yönetimlerin ele ele vererek kentin ekonomisine katkı sağlayacak oluşumları hayata geçirmeleri gerekiyor. Şirketlerin kurumsallaşması gerekiyor. Van’da kurumsal şirketlerin artması ile yoksulluk azaltılabilir. Van çok güzel bir kent. Coğrafi ve tarihi yapılarıyla adeta kendine çekiyor. Van turistik ve tarihi bir kent. Bu kentin tüm kurumlarının Van’a sahip çıkması gerekiyor. Kentteki herkes bu konuda el ele vererek kenti iyi bir noktaya taşıyabilir. Yoksulluk, Van’ın kaderi değil. Van bunu hak etmiyor. Van’ın kaderi bir an önce değişmelidir” diye konuştu.

Editör: Şaban Beyazsaç