ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Havalar soğumaya başladı. Kapıda olan kış için hazırlıklar yapılırken kar bu yıl Van’a beklenilenden erken yağdı. Ani yağış her anlamda bir panik yaratırken dar gelirli vatandaş, havaların soğumasıyla birlikte masrafların altından nasıl kalkacağını düşünmeye başladı. Kışın çetin geçeceği ve son 50 yılın en soğuk kışının yaşanacağının belirtildiği kent ve ülke için endişe verici süreç yakarken kömür ve odun fiyatları ise vatandaştaki endişeyi artırdı. Van’ın birçok mahallesinde hala doğalgaz kullanılmazken ve yoksul kesimlerde hala kışın soba kullanılırken vatandaş ısınma sıkıntısı endişesini yaşamaya başladı bile. Van’da kömürün tonu 7-8 bin TL’den 10 bin TL’ye, odunun tonu da 2 bin TL’den 3-3.5 bin TL’ye yükseldi. Van’da kömürle ısınan bir evin masrafları doğalgaz fiyatlarının katbekat üstüne çıkarken, ileriki zamanlarda artışın devam edeceği de bekleniyor. Artan maliyetlerle ilgili Şehrivan’a konuşan Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatif Başkanı Fehim Yakut, kömürcü esnafının bu durumdan olumsuz etkilendiğini dile getirerek çözüm talebinde bulundu.

FİYATLAR CEP YAKIYOR!

Yakut, Van’da kömür ve odun fiyatlarının yüzde 100 arttığını dile getirerek, “Portakal dediğimiz kömürün tonu 10 bin TL, limon dediğimiz sobalık kömürün tonu 9 bin 500 TL, meşe odun şu an tonu 3 bin TL’den 4 bin TL’ye, normal odun 3 bin TL’dir. Kömürcüler sitesinde 61 esnafımız var. Şu an 61 tane esnafımızın 15 tanesi çalışıyor. Diğerleri ya sektör değiştirdi ya da kiraya verdi. Bu sene de 2 tane esnafımız kepenk kapattı. Sıkıntılarımız var. Artık işin içinden çıkamıyoruz. Van’da odun ve kömür fiyatları geçen yıla oranla yüzde 100 arttı. Köyde yaşayanların birçoğu kömür yardımı alıyor. Merkezdekilerin de yüzde 80’i doğalgaz kullanıyor. Yardım alamayan vatandaş da kendi kömürünü alıyor” dedi.

VAN’DA ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI!

Başkan Yakut, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Vatandaş kömür, odun almakta zorluk çekiyor. Kömürün tonu 7-8 bin bin liradan 10 bin TL’ye çıkmışsa vatandaş almakta tabii ki zorlanır. Kömürcü esnafı eskiden taksitli şekilde mal alabiliyordu. Bir şekilde taksitlerini ödüyordu. Bugün peşin olmadıkça adamlar malı vermiyor. Biz bunun için de çok zorlanıyoruz. 10 bin TL’nin bir ton kömüre verilmesi az değil ki. Bizim esnafımız maalesef zor durumda. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. SSK, vergi, yemeği-içmesi, gideri… Bunları nereden karşılayacak esnaf? Ya kepenk kapatacak ya da çalışanları işten çıkarmak zorunda kalacak. İş olmayınca hepimiz bu durumdan olumsuz etkileniyoruz. Esnaf bu zor durumların üstesinden nasıl gelecek” ifadelerini kullandı.

KORSAN KÖMÜRCÜLERE DE DİKKAT ÇEKEN BAŞKAN YAKUT: ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ

Dünyada bir ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazandı Dünyada bir ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazandı

Çözüm talebinde bulunan Yakut, “Van’daki yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasını talep ediyoruz. Gerçekten çok zor günlerden geçiyoruz. Her dükkânda en az 3-4 kişi çalışıyor. Esnaf destek bekliyor. Korsan kömürcüler de çok fazla. Vergi ödemiyorlar. Kimse de bunlara bir şey diyemiyor. Eğer sayın Valimiz buna çözüm bulursa ve bu korsan kömürcülerle ilgili denetim olursa çok seviniriz. Doğalgazın yaygınlaşması odun ve kömür satışını etkiliyor. Vatandaşlara havalar soğuk olmadan odun ve kömürünü almalarını tavsiye ediyoruz. Zamlar odun ve kömürü etkileyecek gibi görünüyor. İmkânı olan vatandaşlar bir an önce odun ve kömürünü alsın” diye konuştu.  

Editör: Necmettin Dursun