ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ

Türkiye’de olduğu gibi Van’da da konut kira fiyatları sorunu toplumsal bir krize dönüştü. 2018 yılında kurda yaşanan atakla hareketlenmeye başlayan kira fiyatları kontrolden çıkarken, günden güne ise derinleşmeye devam ediyor. Denetimin olmaması kira fiyatlarını uçuşa geçirirken, Van’ın merkez ilçeleri olan Tuşba, İpekyolu ve Edremit’te de bütçeye uygun kiralık ev bulmak giderek zorlaşıyor. Van’da 3+1 daire kiraları 10-15 bin TL, 2+1 daire kiraları 8-10 bin TL arasında değişiklik gösterirken, 1+1 dairelerin kiraları ise 4 bin 500-5 bin TL’ye çıktı. Geçtiğimiz yıllarda TOKİ’deki kira fiyatları 2-3 bin TL olurken, bu sene ise fiyatlar 6-7 bin TL’ye kadar yükseldi.

SIKI DENETİM ÖNERİLERİ ARDI ARDINA GELİYOR

Yargıtay DEM Parti için harekete geçti! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti!

Van’da birkaç yıl önce 500-750 TL civarında olan kira fiyatları 10-15 bin liralara kadar yükseldi. Bir zamanlar kimsenin uğramadığı ve satın almak istemediği TOKİ’lerde kira fiyatları ise bu sene cep yakıyor. Kira fiyatlarının önlenemez yükselişine son vermek için atılan adımlar yetersiz kalırken, sorunda derinleşiyor. Uzmanlardan kira fiyatlarındaki artışlar için çağrılar sürerken, sıkı denetim önerileri de ardı ardına geliyor.   

KONTROLDEN ÇIKTI, SEKTÖR ÇÖZÜM ARIYOR

Afet bölgesinden daha güvenli bölgelere yönelik göç ile zaten yıllardır artan kira fiyatlarına yeniden bir zirve yaşanıyor. Yetkisiz emlakçılar internet siteleri üzerinden piyasayı domine etmeye çalışıyor. Buna fırsatçı ev sahipleri de eklenince deprem felaketi sonrası pek çok şehirde olduğu gibi Van’da da kiralık konut fiyatları uçuşa geçti. Vatandaşlar, Van’da kiralık ev bulmakta zorluk yaşarken, serbest piyasadaki fiyatlarda durdurulamıyor. Aynı binada bulunan ve aynı yapıya sahip kiralık dairler de bile fiyatlar değişiklik gösterirken, emlakçı komisyonları, kapıcıların emlakçılar gibi komisyon alması da işleri zora sokuyor.

KİRA FİYATLARI DURDURULAMIYOR

Yaşanan yoğun talep nedeniyle konut fiyatları ve kiralamalarda yaşanan astronomik artış ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahipleri evlerini daha yüksek değerlerden kiralamak için eski kiracılarını çıkarmaya çalışıyor. Kiracılar da bütçelerine uygun kiralık daire bulmakta zorlanıyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ