Kültür ve Turizm Bakanlığı programı öncesinde Van İl Kültür Müdürlüğü, Van Valiliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin de dahil olduğu çalıştay ile Van Kültür Yolu Fesitvali’ne hazırlık yapıldı. Festival düzenleme kurulu, Festival yürütme kurulu ve çalıştay Masaları oluşturulurken bu masalarda iki gün boyunca kentle ilgili tüm konular ve ilgili başlıklar altında yapılabilecek yerel etkinlikler konuşuldu. Çalıştay’da Kültür İnanç ve Doğa Turizm Rotaları Çocuk Etkinlikleri, Tiyatro Film ve Belgesel Gösterimleri, Gastronomi, Konser ve Dans Etkinlikleri, Tanıtım ve Medya, Sergiler ve Atölye Çalışmaları Sportif Gösteri Etkinlikleri başlıkları açıklandı. Çalıştay programda konuşan Van Valisi Ozan Balcı, her yıl tekrarlanacak olan kültür yolu etkinliğini devamını getirmek olduğunu söyledi.

ÇALIŞTAYIN ÇALIŞMALARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Van YYÜ’den Doç. Dr. Afif Ataman, Doç. Dr. Mehmet Göktepe, Prof. Dr. Serap Yükrük, Prof. Dr. Selma Baş, Doç. Dr. Sibel Atlı, Prof. Dr. Elvan Ocak, Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Doç. Dr. Muzaffer Selçuk, Prof. Dr. Suvat Parin başkanlığında gerçekleştirilen arama konferansları ve yuvarlak masa toplantılarından ardından çıkan öneriler Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu tarafından okundu. Her başlık altında onlarca yerel öneriler yapan heyetlerin sunumunu madde madde okuyan Terzioğlu’nun açıklamalarından sonra sırasıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gülşen Orhan ve Van Valisi Ozan Balcı birer konuşma yaptı.

ŞEVLİ: ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, “Van’ın farklı kültürlerini, farklı renklerini, farklı yapılarını, hepsini bir arada toplayacak kent bilincini öne çıkaracak ortak paydada toplayacak bir etkinlik olmasını arzuluyoruz. Vanlının kendini orada bulabileceği bir etkinliğin olması da son derece önemli olduğu bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Çocuk, yaşlı, kadın, dezavantajlı grup hangi görüşten olursa olsun o etkinliğe katılıp bu 9 gün boyunca hem Van’ı tanıtma hem uluslararası dışında gelen misafirlere Van’ın misafirperverlik göstermek olduğunu unutmamalıyız. Burada Van’ın özlenen seksenli yıllardaki turizm potansiyeli özellikle Avrupa'dan da turist çekecek potansiyelini ortaya çıkaracak bir festival olması dileğiyle.” ifadelerini kullandı.

129D44B1 A501 4B82 93Fe 7D016015581E

TÜRKMENOĞLU: BU ETKİNLİK BİZİM YOL HARİTAMIZ OLACAK

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştiren sanığa verilen ceza belli oldu! İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştiren sanığa verilen ceza belli oldu!

AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, “Bugün burada çok önemli bir etkinliğin başlangıcı için buradayız. Van geçmişini tarihi, kültürünü medeniyetini her yerde anlatmaya çalışıyoruz. Söylem farklı ama eylem çok daha farklıdır. Kültür yolu etkinliğini eyleme dönüştüreceğiz. Sloganlarla bir yere varmadığımız ortada. 2021 yılında başlayan Kültür bakanlığımızın projesi öyle bir ses getirdi. Bir şehirde iyi bir entegre, iyi bir konsensüs, bu şehri başarıya götürür. Biz girişimci müteşebbisiz ruha sayıp insanlara denk geldik. Kültür yolu festivalini başarılı olmasının en önemli özelliklerinden birisi şehirdeki yerel dinamikleridir. Mülkü amirleri, siyasetçiler entegre bir halde güç birliği yapması gerekiyor. Bu da gösteriyor ki bunu çok iyi yaptık. Biz eğer bu şehrin birer bir parçasıysak, Van varsa, biz birer varlığız Van yoksa biz hiçiz. Van üzerinden bütün programlarımız yapıyoruz. Hedefimizi, başarımızı, hayalerimizi hedeflemekteyiz. Kültür yolu festivali ile birlikte Vanımıza 50 ve 100 Yıllık bir mastar planı da yapıyoruz. Bu etkinlik bizim yol haritamız olacak, hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

ORHAN: BÖLGENİN ÖNEMLİ İSİMLERİ DE OLMALI

Türkmenoğlu’nun ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Van eski milletvekili Gülşen Orhan ise festivalde kentte ve bölgede yetişmiş önemli isimlerin de olması gerektiğini ifade etti. Diyarbakır Kültür Festivali’nde geçen yıl başlı başına bir başlık olarak çalışılan Feqiye Teyran’ın bu festivalde de yer alması gerektiğini söyleyen Orhan, Feqiye Teyran, Melaye Ciziri, Ehmede Xani gibi isimlerin de işlenmesi gerektiğini ifade etti. Orhan aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı İş Birliği ile yayınlanan Kürtçe klasik eserlerin de bu çalışmada tanıtılması gibi çalışmaların olabileceğini vurguladı.

VALİ BALCI ÇALIŞTAYDA ÇALIŞILAN KONULARLA İLGİLİ BEĞENİSİNİ DİLE GETİRDİ

Van bütün aktörlerinin fikirlerinin önemli olduğunu dille getiren Van Valisi Ozan Balcı kendilerinin de istifa edebileceği bir yol haritası çıktığını söyledi. Heyetlerin çalışmaları ile ilgili beğenisini dile getiren Balcı, bu çalışmaların çok kıymetli olduğunu vurguladı. Balcı festival ile ilgili olarak ise, “Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 29 Haziran, 7 Temmuz'da Van’da yapılacak. Kültür yolu, Kültür verimliliği, Kültürel açıdan gelen durumumuz mevcut, araştırma geliştirme nasıl evrenselken katılımcı bir anlayışımız olsun. Herkesin fikri çok değerli. Van’ın bütün aktörleri siyasiler, bürokratik idaresi, sivil toplum iş dünyası, sektörün temsilcileri hep beraber katılımcı bir anlayışla orantılı bir şekilde yaptık. Üniversite'de çok değerli hocaların modellendiğinde ufuk açıcı bir çalıştay oldu. Geçtiğimiz yıl Ahlat ziyaretinde Cumhurbaşkanımıza Kültür yolu Festivalini arz ettik. Bu kültür yolu etkinliği çok önemli bir etkinliktir. Sadece bir kültür, sanat etkinliği değil aynı zamanda kültür ve sanatın yaygınlaşması toplumun geniş katmanlarına nüfus etmesi, şehre sosyal ekonomik hareketlilik getirmek, şehrin sosyal yaşamına dinamizm kazandırmak gibi güçlü bir etkinliktir.” Dedi.

“AMACIMIZ HER YIL TEKRARLANACAK OLAN KÜLTÜR YOLU ETKİNLİĞİNİ DEVAMINI GETİRMEK”

Vali Balcı, “Birinci amacımız bu kültür yolu etkinliği kültür sanat adına güzel bir tat bıraksın. Kültür ve sanatın, toplumsal bütün kesimlerini kadın, erkek, yaşlı, genç, farklı yaş gruplarına, cinsiyetlere, toplumsal gruplara yayılsın. Şehrimizin sosyal, ekonomik bir dinamizm getirsin, aktivite getirsin. Sanat biz sanayinin arka bahçesi diye tanımlanıyor. Onun dışında iyi, doğru, güzel ne varsa hepsi kültür ve sanatın içinde var. Kültür yolu etkinliği bizim için şu demek asalet, adalet, merhamet, vicdan, iyilik, doğruluk, güzellik gibi bütün her şeyin yaygınlaşması için bir tür Allah'a yapılan duadır. Aynı zamanda milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize katkıları olacak. Hangi şehirler çok başarılı derseniz şu şehirlerde çok başarılı, uyumun, işbirliği kardeşliğin, yardımlaşmanın yüksek olduğu şehirlerdir. Başta Valilik olmak üzere milletvekillerimiz, üniversitemiz, siyasi partilerimiz, iş dünyamız, akademisyenlerimiz, bürokrasimiz, yargımız, basınımız, esnafımız, köylümüz, çiftçimiz, yani değer üreten insanlar yüksek uyumu artmaya başladı. Modern anlamda çağdaş devlet yönetimi anlamında da önemli işbirliği, dayanışma, şeffaflık. Biz bunu Van’da gerçekleştiriyoruz. Kültür yolu etkinliğide Van’ımıza yakışır bir festival olacak.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER