ŞEHRİVAN ÖZEL - 10 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminin etkileri ve tahribatı konuşulmaya devam ederken deprem uzmanları önemli illeri uyarmaya devam ediyor. Van başta olmak üzere Doğu Anadolu illeri için deprem olma ihtimalleri konuşulurken özellikle Van ve civarındaki fayların deprem üretebileceği gerçekliği tedirgin etmeye başladı. Süreç devam ederken de deprem üzerine önemli çalışmalar yapan Vanlı mühendis Faruk Görünüş, kentin yapısı ile ilgili bazı hususlara dikkat çekti.

VAN’DA YIKIM BÜYÜK OLUR!..

Sık sık kent ve deprem ile ilgili açıklamaları ile dikkat çeken Görünüş, olası bir depremde Van’ın büyük bir yıkım yaşayabileceğini söyledi. Görünüş, son günlerdeki uyarır üzerine; “Van veya Hakkari’ye uzanan fayın kırılması sonucu Maraş depreminin Hatay’da yarattığı etki gibi bir etkide, %95’i eski binalarla dolu olan Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri dümdüz olur. Kentteki yaşlı konutları konuşmaya dilim varmıyor. Aylardır deprem bölgesindeyim, bu etkiyi yerinde inceliyorum, görüyorum.”

HANGİ ÖNLEMLERİN ALINMASI GEREKİYOR?

Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı

Böyle bir senaryo ile karşılaşmadan önce bazı önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Görünüş, Van özelinde alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı; “Yüzlerce bina inceledim. Halen incelemeye devam ediyorum. Yeni yaplacak binalarda bodrum ve bağlı olduğu döşemenin betonu mutlaka tek seferde ve birlikte dökülmelidir. Ağır ve orta hasar alan binaların en az %70’inde önce bodrum perdelerinin betonu dökülmüş, daha sonra bodrum döşemesinin betonu dökülmüş. Çünkü ayrı dökümlerde kolon ile döşeme birleşim yerlerinde yeterli donatı sağlanamadığı için, perde ve kolon dipleri hasar almış.”

PANİK HAVASI YARATMAYA ÇALIŞMIYORUM AMA…

Görünüş, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve AFAD gibi kurumları da sürece dahil ederek şu ifadelere yer verdi; “Van’daki tüm tüm sitelerin bina çıkış kapıları sökülmeli, yerine NPI gibi ağır çelik çerçeve teşkil edilmeli ve mutlak suretle Kapı açılma yönü bina dışına doğru olmalıdır. Acilen alınması gereken kısa ve uzun vadeli onlarca önlem var. Panik havası yaratmaya çalışmıyorum. Ben kentim için deprem bölgesinden veri topluyorum. Deprem konusunda harekete geçmek gerekiyor.”

Editör: Necmettin Dursun