TÜRKİYE VAN GÖLÜ’NÜ KONUŞTU

Türkiye’nin en büyük gölü olma unvanını elinde bulunduran Van Gölü’nde son 10 yıl gibi süredir görülen su seviyesindeki azalma ve çekilmeler sürüyor. İklim krizi ile birlikte bir taraftan da kirlilik ile karşı karşıya kalan göldeki durum endişe verici boyutlarda yaşanmaya devam ediyor. Son birkaç yılda su seviyesi iyice düşen ve kıyı şeridinde onlarca metrelik çekilme olan gölde kilometrelerce çekilmeler olduğu açıklandı. Yoğun yağışlı geçen geçtiğimiz kış ve ilk bahar aylarında yağışlar mutlu etse de kavurucu sıcakların başlamasıyla yeniden su kaybı yaşayan Van Gölü’nün bu durumu dün de ülkenin sosyal medyadaki en önemli konusu oldu. Hem çekilmesi hem de göldeki kirlilik manzaralarının konuşulduğu sosyal medya sitesi Twitter’da Van Gölü en çok konuşulan konu haline gelirken çekilmeye dair endişe yaratan fotoğraflar da sık sık paylaşıldı.

BU KEZ ÜZÜCÜ BİR HABER İLE TÜRKİYE’DE GÜNDEM OLDU

Türkiye’nin en büyük gölü olan, Van’ın simgesi Van Gölü Twitter gündemine düştü. Özellikle son dönemlerde kuraklık ve kirlilikten dolayı suyunun çekilmesiyle gündeme gelen Van Gölü Twitter gündeminin ilk sırasında yer aldı. En çok konuşulanlar listesi olarak bilinen Top Trend (TT) kısmında en üst sıraya yerleşen Van Gölü ile ilgili yüzlerce kişi paylaşım yaptı. Van Gölü’nün bu kadar çok paylaşılmasının sebebi ise sosyal medyaya düşen kirlilik görüntüleri ile birlikte çekilmenin arttığına dair haberler oldu. Çekilmenin ciddi boyutlarda olduğunu açıklayan uzmanların çarpıcı açıklamaları konunun Türkiye genelinde de dikkat çekmesine sebep oldu.

YAĞIŞ SONRASI BAŞLAYAN İYİLEŞME KISA SÜRDÜ

Van Gölü’nün çekilmesi dikkat çeken bir husus haline gelirken konuyla ilgili paylaşılan görüşler durumun vehametini bir kez daha ortaya koydu. İlkbahar yağışlarıyla iyileşmenin görüldüğü Van Gölü'nde sıcak hava dalgasının getirdiği buharlaşmayla birlikte sular yeniden çekilmeye başlandığı yönündeki görüşler ve fotoğraflar durumun ciddiyetini ortaya koydu. Konuyla ilgili görüş paylaşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, mevcut durum ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler paylaştı. Alaeddinoğlu, bu yıl bahar aylarındaki yağışların artışı ve buharlaşmanın az olmasına bağlı olarak göl seviyesinde iyileşmenin görüldüğünü, ancak bunun da kısa sürdüğünü belirtti.

“ÇEKİLME SÜRECEK!”

Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı Asgari ücrete ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı

Sıcak hava dalgasıyla birlikte göldeki seviyenin geriye gidiş sürecini başlattığını ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Dağlardaki kar erimeleri, düşen yağışlar ve yer altı suları gölü besliyor. Son 15-20 gündür havzada sıcaklık artışı görüyoruz. Hava hemen hemen her gün açık ve güneşli geçiyor. Bu durum havzadaki buharlaşmanın şiddetini artırıyor. Önümüzdeki aylar itibariyle iyileşme değil, sürekli alan kaybeden bir göl göreceğiz. Bu yıl da yaz aylarının biraz daha uzayacağına ilişkin araştırmalar da var. Bu durum havzada da karşılık bulursa göl alan kaybetmeye devam edecektir” dedi.

SICAKLIKLAR DAHA DA ARTACAK!

Göldeki alan kaybının beklenilen bir durum olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, “Dünyanın ortalama sıcaklığı her geçen gün artıyor. Okyanuslardaki ısınmalar dünyanın da sıcaklığını artırdığı için dolayısıyla alansal kayıplar devam edecek. Bu havzada 30 derecenin üstü ama dünyanın farklı bölgelerinde 50 dereceleri bulan sıcaklıklarla karşılaşmak gayet doğal bir sonuç haline gelecektir. Dolayısıyla bunun yansımalarını burada da göreceğiz. Havzadaki sıcaklıklarda da artış olacak. Özellikle önümüzdeki 5 yıllık süreçte çok ekstrem sıcaklıkları göreceğiz” diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN-İHA