Van ile ilgili konularda verdiği soru önergeleri ile dikkatleri çeken HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, mecliste bir önemli konuya daha dikkat çekti. Katıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşülürken konuşan Sayyiğit, Van Gölü havzasındaki kirlilik ve çevre yolunda 18. Madde sorunu Bakan Mehmet Özhaseki’ye iletirken göl ve çevresi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

SAYYİĞİT: VAN GÖLÜ KIYILARI İŞGAL ALTINDA

Konuşmasında Van Gölü etrafındaki yapılanmaya dikkat çeken Sayyiğit; “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü, endemik bir balık türü olan inci kefalini de içerisinde barındıran bir göl. Etrafında sazlıklarıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan bu gölün su seviyesi maalesef bugün ciddi oranda azalmış durumda. Van denizi de bugünlerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü etrafında birçok ilçe ve ilin bulunduğu bu göl kirletiliyor, insan kaynaklı kirlenmenin yanında bizzat devlet kurumları eliyle de kıyılar işgal altına alınmış durumda. Mevcut Kıyı Kanunu ve Çevre Kanunu hükümlerine rağmen valilik, çimento fabrikası, Karayolları, Devlet Su İşleri, Emniyet, gençlik, spor il müdürlüğü ve il müftülüğünün kampları göl kıyısında. Biliyorsunuz, Ahlat'ta da Cumhurbaşkanlığı sarayı inşa edildi. Van Gölü yok olurken devlet maalesef tatil yapıyor etrafında.”

Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor! Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü: Yılda 100 kişi ölüyor!

TÜM PARTİLERE ÇAĞRI: GELİN VAN GÖLÜ ETRAFINDA BULUŞALIM

Konuşmasında Van Gölü’nü gündemde tutmaya devam edeceklerini de söyleyen Sayyiğit, tüm partileri Van Gölü etrafında buluşmaya çağırdı. Sayyiğit konuyla ilgili olarak; “Hafriyat yönetmeliğini yok sayan kayyum belediyeler tarafından göle dökülen asfalt ve molozlar, çimento ve kum ocakları, kanalizasyon ve evsel atıklar söz konusu. Bakın, koskoca Aral Gölü bizzat insan eliyle kurutuldu. Bugün yanı başımızda Orta Doğu'nun en büyük gölü olan Urmiye Gölü, barajlar ve yanlış kullanım nedeniyle yok olmayla karşı karşıya. İran hükûmeti uzun vadeli politikalarla bunu önleme noktasında bir ilerleme kaydetti. Peki, AKP iktidarı Van Gölü'yle ilgili neden bir şey yapmıyor? Sayın Bakan, Van Gölü Koruma Eylem Planı, Van Gölü için kalıcı ve bütüncül bir çözüm üretemez. Öncelikle doğrudan maddi kaynakların göl için kullanılacağı bir bütçenin ayrılması gerekiyor, bunu talep ediyoruz. Biz, HEDEP'in 6 Van Vekili olarak Van Gölü'nün korunmasına yönelik kanun teklifimizi de Meclise sunacağız. Gelin, tüm partiler olarak Van Gölü etrafında buluşalım ve içerisinde yeşilin ve mavinin onlarca tonunu barındıran bu gölü hep birlikte kurtaralım diyorum.” Dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - VEYSEL İZGİ