ŞEHRİVAN ÖZEL - 2014 yılında Büyükşehir olan Van’da yerel yönetim modeli o tarihten sonra değişirken Van’da Büyükşehir belediyesinin üst yönetim haline geldiği 13 ilçeli bir model oluşturuldu. Van’da üç yeni merkez ilçenin de oluştuğu süreçte İpekyolu ilçesi kentin en büyük ilçesi olurken daha önce kentin en büyük ilçesi olan Erciş ise bu unvanını kaybetti. Yine Tuşba ilçesi de kentin en büyük ilçelerinden birisi olurken Edremit ise bu üç merkez ilçenin en önemli konumlarından birisi oldu.

Yeni model ile büyükşehir ve ilçelerin bütçelerinde de değişiklik yapılırken bu belediyelerin bütçeleri de bu şekilde belirlenmeye başladı. Yönetim kademesi ve kapsamı her geçen gün genişleyen belediyelerde bütçe de nüfus sayısına göre şekillenirken belediyelerin 2024 yılı bütçeleri de bu oranda belirlendi.

Büyükşehir Belediye Meclisinin 2024 yılı bütçesi geçtiğimiz yılın son aylarında belirlenirken Van’a büyükşehir dahil 13 ilçe için 9.6 Milyar TL gibi bir bütçe belirlendi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin Geçtiğimiz yıl 2.8 milyar TL olan bütçesi bu yıl 4.5 milyar TL’ye çıkarılırken bu oran dolar bazında ise 155 milyon TL şeklinde sunuldu.

Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği! Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği!

EN BÜYÜK İLÇE OLAN İPEKYOLU’NA DA ASLAN PAYI

Van Büyükşehir Belediyesi’nin 4.5 milyar TL’lik bütçesinden sonra en büyük bütçe kentin en büyük nüfusa sahip olan İpekyolu ilçesine sunuldu. İpekyolu’nun 2024 bütçesi ise 1.5 milyar TL olarak belirlendi. İpekyolu’ndan sonra en büyük nüfusa sahip ilçe olan Erciş ise 593 milyon TL ile ikinci en büyük bütçeye sahip ilçe oldu.

İŞTE İLÇE İLÇE BÜTÇE ORANLARI

Öte yandan Van’ın diğer ilçelerinin bütçeleri ise şu şekilde kabul edildi:

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL