ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Van, kuraklıktan dolayı son dönemlerin en zor zamanlarından geçerken, bu anlamda destekler de devam ediyor. Ülkede küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sırada yer alan Van’da kırsalın daha cazip hale gelmesi, çiftçi gelirinin yükseltilmesi, kaba yem açığının azaltılması ve tarımsal üretimin arttırılması amacıyla projeler hayata geçiriliyor. Van Valisi Ozan Balcı’nın da önemsediği ve göreve geldiği günden bu yana desteklediği konulardan biri olan tarımın, verilen desteklerle çok iyi noktalara gelmesi hedefleniyor. Bu anlamda hayata geçirilen bir projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında yüzde 75 hibeli yonca ve korunga dağıtımı gerçekleştirildi.

VANLI ÇİFTÇİLERE YÜZDE 75 HİBELİ YONCA VE KORUNGA TOHUMU DAĞITILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliği ile 4 bin 375 çiftçiye 163 bin kilogram sertifikalı yonca ve 181 bin 606 kilogram sertifikalı korunga tohumu dağıtımı yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşısındaki alanda yapılan tohum dağıtım törenine Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ile vatandaşlar katıldı.

VAN’DA ÇİFTÇİ DESTEKLENİYOR, TOPRAKLAR BEREKETLENİYOR…

Toplantıda konuşan Van Vali Vekili Dr. Ahmet Tozlu, “Desteklerin ne kadar kıymetli olduğunu insan işin içine girince anlıyor. Başka illerle kıyas yapmaya başladığınızda çitçilere verilen desteklerin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Bu destekler devletimizin merkezi bütçesinden yapmış olduğu destekler değil. Onlar zaten bir yandan devam ediyor. Van’da, Sayın Valimizin de riyasetinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi şekilde imkanlarını kullanmak suretiyle yürütmekte olduğumuz yüzlerce proje var. Bunların önemli bir kısmı da tarım projeleridir. Bunun da sebebi Sayın Valimizin tarıma verdiği önem ve tarımın Van için ne kadar önemli olduğudur” ifadelerini kullandı.

Şırnak'tan acı haber geldi; Şehitler var... Şırnak'tan acı haber geldi; Şehitler var...

TOZLU: VAN TARIMDA YAPILAN DESTEKLERLE SIÇRAMA YAPACAK

Tozlu, Van’ın tarım alanında önemli bir il olduğunu belirterek şunları söyledi: “3.5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemizdeki toplam küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemizdeki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 7’sine tekabül ediyor. Van’ın mera varlığı buna bağlı olarak ülkenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Van olarak korunga üretiminin yüzde 21’ine yonca 8’ine sahibiz. Dolayısıyla tarımın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Van’ın ülke tarımındaki yerinin ne kadar önemli sıralamada olduğunu biliyoruz. Bu desteklerle sıçrama yapacak aşamada olduğumuz kanaatindeyiz.”

“2 BİN 596 ÇİFTÇİMİZE, 2 BİN 782 TON HUBUBAT TOHUMU DAĞITILDI”

Çiftçilere yapılan desteklerden söz eden Tozlu, “150 milyon TL bütçeli 28 adet tarım projesinden bahsettik. Bunların bir kısmını tamamladık, bir kısmı devam ediyor ve inşallah tamamlayacağız. Toplam 2 bin 596 çiftçimize, 2 bin 782 ton hububat tohumu dağıtıldı. 200 bin adet fidanı çiftçilerimize dağıtma aşamasındayız. Arıcılıkla ilgili çok farklı projelerimiz var. Van’da yürütülen yüzlerce projenin önemli bir kısmını değerli çiftçilerimize, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik projelerdir. Projelerimizin Van’ı da tarım alanında lokomotif iller sıralamasında daha da üstlere taşıması kanaatindeyiz” diye aktardı.

ÇELİKEL: HAYVANLA UĞRAŞAN VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK CİDDİ DESTEKLER SAĞLIYORUZ

Lansman toplantısında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, “Uzun zamandır Van Büyükşehir Belediyesi olarak Valimizin de himayelerinde çiftçilerimize, hayvanla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik ciddi destekler sağlıyoruz. Çünkü tarımın kıymeti son dönemlerde, özellikle pandemiyle birlikle ortaya çıktı. Kendi kendine yetebilen bir Türkiye, bir memleket olabilmek adına çiftçilerimizin bu faaliyetlerini çok kıymetli buluyoruz” dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIĞI AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Çelikel, çiftçilere her türlü destekte bulunduklarını dile getirerek, “Bu noktada Sayın Valimizin de talimatıyla elimizden gelen bütün desteği çiftçilerimize, hayvanlarımıza vermeye gayret ediyoruz. Birçok alanda Büyükşehir olarak çalışma yürütüyoruz. Başkale’deki sulama arklarının temizlenmesinden Gevaş’taki meyvecilik projesine, yemle ilgili destekten hayvan içme suyu sistemine kadar birçok alanda ciddi destekler sağlıyoruz. Tarım ve hayvancılık yöremiz açısından çok kıymetli. Bunu ayakta tutmak, daha da geliştirmek, daha da öteye götürmek adına elimizden gelen bütün desteği Van Büyükşehir Belediyesi olarak Van Valiliği’nin himayesinde vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

GÖRENTAŞ: VAN’DA YAKLAŞIK 2 KİŞİDEN 1’İ TARIMDA ÇALIŞMAKTADIR

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “Tarımsal üretim geçmişte açlık kaygısıyla önemsenen bir konuydu fakat günümüzde çok boyutlu, stratejik ve gittikçe önemi artan bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde 4 kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktayken Van’da yaklaşık 2 kişiden biri tarımda çalışmaktadır. Van ili ekonomisi tarım sektörü önemli bir yere sahiptir. Van, 7 milyar TL değerde tarımsal üretim gerçekleştiriyor. Bu değer il ekonomisinin yaklaşık yüzde 16’sıdır. Van yaklaşık 3.5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla küçük hayvan varlığı bakımından ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde mera varlığının yüzde 10’u Van’dadır. Van, korunga ve yoncanın hem ekilen alan bazında hem de üretimde ilk sıralarda yer almaktadır” dedi.

“DURMAK YOK, ÜRETİME DEVAM... DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN”

Görentaş, “Van’da kırsalın daha cazip hale gelmesi, çiftçi gelirinin yükseltilmesi, kaba yem açığının azaltılması ve tarımsal üretimin arttırılması amacıyla Van Valisi Ozan Balcı’nın talimatıyla 150 milyon bütçeli 28 proje hazırlayarak uygulamaya başladık. Bunlardan yaklaşık 100 milyon bütçelisini hayata geçirdik. Bu projelerimizin bütçesinin tamamı Van Büyükşehir Belediyesi karşılamaktadır. Bugün burada 4 bin 375 çiftçimize 144 ton yonca, 182 ton korunga toplam 326 ton yem bitkisi tohumu dağıtılacaktır. Bu dağıtımı yapacağımız sertifika tohumlar ile hem Van’da yem bitkileri üretimini arttırarak kaba yem açığını azaltılmasına neden olacak hem de çiftçimizin elinde uzun yıllar kullanacağı tohumluk materyal olacaktır. Çiftçilerimize diyoruz ki, “Durmak yok, üretime devam. Destek bizden, üretim sizden, bereket Allah’tan!” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim