ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-SONER İZGİ

Van’ın yıllardır çözülmeyen ve çözüme kavuşmayan birçok sorunu gündeme gelmeye devam ediyor. Konunu bakımından en iyi kentler arasında yer alan Van, hedeflediği yere bir türlü ulaşamazken, sorunlar da her yıl katlanarak artıyor. Kente son dönemlerde turizmden sağlığa, eğitimden işsizliğe, ekonomiden yatırıma, üretimden kalkınmaya, uçuş sorunundan daha birçok sorun konuşulurken, Edremit’teki bir cafede basın mensuplarıyla bir araya gelen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay ve yönetimi de kent ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şehrin kalkınmasında yerelin büyük bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Balibay, ele ele vererek sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.

BALİBAY, BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Programda konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, “Üyelerimiz Türkiye ekonomisinde büyük bir yüzdeyi oluşturuyor ve dünyanın birçok yerinde şubelerimiz var. Türkiye ticareti içinde MÜSİAD’ın sergilediği ve sergileyeceği davranışlar büyük bir artıyı oluşturuyor. Önceki dönemlerde farklı kentlerdeki şubeler çok aktif rol sergiliyordu. Bizimde hedefimiz Van’daki şubeyi aktif çalışan şubeler sıralamasına çıkarmaktır. MÜSİAD bu memleketin kalkınmasını ve katma değerinin teknolojiden geçtiğini yıllar öncesinden keşfetmişti. Ancak elimizden gelmeyen sebeplerden dolayı da istediğimiz şeylere ulaşamıyoruz. Şimdi yeni bir sloganla yine yola çıktık. ‘Senin işin zor ama unutma zor senin işin’ sloganıyla herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“HER KESİMLE BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Van şubesi olarak sektörel buluşmaları kapsamında gücümüz yettiği nispette her kesimle bir araya gelmeye çalışacaklarını belirten Balibay, şöyle konuştu: “Bütüncül düşünüp, birleştirici güç olmak istiyoruz. Van’daki her kurum ve kuruluşlarla bir araya geleceğiz. Firma ve iş insanlarımızla da buluşacağız. İlgi alanlarımızı ekonomi ve ticaret oluşturuyor. Siyaseti de alanımızın en zayıf halkasını oluşturuyor. Kent ekonomini değerlendirmek ve çözüm üretmek amaçlı beş STK bir araya geldik. Bunları da zamanla genişleteceğiz. Türkiye’de son iki yıldır ekonomi çok fazla konuşuluyor. Ekonomi sadece ülkemize has bir durum değildir. Dünyada ekonomi çok fazla koşuluyor ve tartışılıyor. Adaletsiz bir eleştirme yöntemlerimizden vazgeçmeliyiz ve önce olayı anlamalıyız.”

“MÜSİAD OLARAK GERİ DURMAYACAĞIZ”

3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı! 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı!

Siyaset konusunda değinen Başkan Balibay, “Siyasetle ilgilenmiyoruz. Öyle bir zamanımızda yok. Şehrin ekonomisini ve ticaretini alakadar eden durumlarda siyaset kurmayı gerek çözüm üretmek gerek öneride bulunmak gerekse de yaptıkları yanlışın üzerine düşeni söylemeli ve gerektiğinde hesap sorma konusuna kadar da biz MÜSİAD olarak geri durmayacağız. Bu şehrin geleceğine kimsenin ipotek koyma hakkı yoktur. Bunu da biraz daha özgün bir şekilde yapacağız. Biz müstakil bir kuruluşuz. Hiç bir kurum ya da kuruluşa bağlı olmadığımız işin daha rahat konuşabilir daha rahat hareket edebiliriz. Dedi

“ŞEHRİMİZİN BİRÇOK SIKINTISI VAR”

Şehir kalkınmasında yerelin büyük bir paya sahip olduğu söyleyen Balibay, “Toplum olarak hep yukarıdan bir şey bekliyoruz. Ankara merkezli bir kalkınma ve yatırım bekliyoruz, böyle bir mucizenin gerçekleşmesi imkansızındır. Kalkınma yerelde olur. Bu esnaftan başlar, yerel yönetimlerden başlar ondan sonra merkezi hükümetten bekleriz. Bunun modelleri vardır. Bir pazarlamacı bölge turuna çıktığı zaman ihtiyacı olan her şeyi Gaziantep, Konya, Kayseri gibi şehirle tamamlar öyle çıkar şehirden. Şehrimizin birçok sıkıntısı var, ulaşım, işsizlik var bu da tartışmaya dayalı bir konu. Bugün şehir turu yaptığımızda kaç esnafın işçi aradığını ya da kaç işçinin iş aradığını görebilirsiniz. Bir kişi bir sektörde kendini geliştirmiyorsa işsiz kalır. Bundan dolayı özümüzden başlayacağız. Performansa dayalı bir sistem işliyor. Ebeveynler bundan sonraki süreçte çocukları erken hayata atma projeleri geliştirilmeli. Mesleki liseler önemsenmeli ve çocuklar bundan sonra hayata atanmalı.” İfadelerini kullandı.

“ŞEHİR İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ OLAN RAPORLAR HAZIRLIYORUZ”

Ekonomide çözüm önerilerinden bahseden Başkan Balibay, “Her hükmet dönemine ekonomiyi bakanlara rapor olarak sunuyoruz. Şehir için çözüm önerileri olan raporlar hazırlıyoruz. Bunlar adaletli bir gelir dağılımı, liyakat, girişimcilerin toplumun değerli bir kesim olarak kabul edilmesi. Girişimci bir ülkede memur olarak çalışması cazibe ise o ülkede ekonomiden bahsetmeyiz. Zenginliğin kapısı devlet kapısı olarak görülüyorsa orada problem vardır. Devlet kadrosuna geçeyim zengin olurum ya da iş yaparız diyorsa o ülkede serbest piyasadan bahsedilmez.” Dedi.

“ŞİKÂYET ETMEKTEN VAZGEÇECEĞİZ”

Üretimin önemine vurgu yapan Balibay, “Üretime ayrı bir önem veriyoruz. Al sat ayrı bir olaydır. Bir market açarsınız bir ürün alırısınız ya da satarsınız, üretim öyle değil. Vücudunu tamamen taşın altına koymaktır. Üretimin olmadığı bir ilde ekonomik olarak kalkınmaz. Şehir olarak çözüm odaklı çalışacağız. Şikâyet etmekten vazgeçeceğiz. Saldırmakla ya da ötekileştirme ile bir yere varamayız. Bir kurum yaptığı yanlışı doğru ile düzelmeye çalışacağız.” Şekilde konuştu.

“VAN BÜYÜK BİR FIRSATI YAKALAYACAKTIR”

Balibay, “Van’da büyük bir organize sanayi bölgesi var. Burada ciddi yatırımlar yapılıyor. Yabacı yatırımcı çektiler. Yalnız bazı eksiklikler var. Yerel yönetimlerde akıcı bir iş yoksa güvenlik yoksa kalifiyeli eleman yoksa ulaşım sıkıntısı yaşanıyorsa il dışındaki bir iş insanını buraya getiremeyiz. Bir iş insanı hava yolunu kullanmak istediğinde sefer azlığından bilet bulamıyor. Bunun içinde bunlara çözüm bulmamız gerekiyor. Dış ticarete daha güçlü olmak zorundayız. Birçok ülkeyle sınırımız var. Van’dan İstanbul’a gidene kadar bu ülkelerdeki başkentlerine daha erken gideriz. Bu ticaret yollarının gelişmesinden sonra Van büyük bir fırsatı yakalayacaktır. Dolaylısıyla organize sanayi bölgesini büyütemiyorsak yatırımcıyı buraya getiremiyorsak bu şehri farklı şekilde kalkındırmamız gerekiyor.” Diye ekledi.

 “BU İŞİ ELE ELE VEREREK ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR”

Şehrin kalkılması için hizmet odaklı çalışması gerektiğine dikkat çeken Balibay, “Son üç yılda Trabzon, Ordu ya da Giresun da ne vardı ki bu kadar kalkındılar. Bu şehirlerin bir çayı bir de fındığı vardı, ancak bunlar lobi ile büyüdüler. Yerel yönetimleri ile beraber ciddi çıkışlar yakaladılar. Biz Van’ın eğitiminde, sağlıkta bir başkent olacağına inanıyoruz. Van çevresinde beslediği ona yakın il var. Bugün baktığımızda Konya, Kayseri ve Trabzon gibi illerde bu gelişmişliği buna bağlıdır. Çevresindeki illere hitap ederek büyüdüler. İlimize sınırı olan bir ülkeyle halen ticareti fırsata çeviremiyoruz. Bu işi ele ele vererek çözmemiz gerekiyor.” Dedi.

Editör: Necmettin Dursun