ŞEHRİVAN HABER: ÇETİN DEMİR

Türkiye gündeminde zam oranları konuşulurken, emeklilere yönelik yapılan zamlarda tartışma konusu oldu. Her kesimden emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çağrılar gelirken bir çağrı da Mesk Konfederasyonu Van İl Başkanı Mehmet Şakir Gül’den geldi. Gül, “Emeklilerimiz bu vatanımızın inşasında her alanda çeşitli kademelerde ve hayatlarının en verimli çağlarında en az 25 yıl vatanına ve milletine hizmet ederek emekli olmayı hak etmiştir. Emeklilerimize reva görülen yüzde 25’lik zam oranı insan onuruna yakışacak ve hayatlarını idame edecek bir zam olmadığını buradan siz basın mensupları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” Dedi.

“EMEKLİLERE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR”

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

Mesk Konfederasyonu Van İl Başkanı Mehmet Şakir Gül, “Değerli Emekli büyüklerimiz hepinizin bildiği gibi 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden evvel seçim meydanlarından emeklilerimizi enflasyona ve hayat pahalılığına karşı ezdirmeyeceğiz vaatlerinde bulunan siyasetçiler ve ilgili bakanlıklar 7 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan yüzde 25 zam verilerek emeklilerimizi enflasyona ve yaşadığımız hayat pahalılığı karşısında alım gücümüzü karşılamayacak durumdayız. Bundan dolayı biz emeklilere üvey evlat muamelesi yapıldığı için MESK Konfederasyonu Van İl Yönetimi olarak basın açıklaması yapma gereği duymuştur. Değerli emekli kardeşlerim ve basın mensuplarımız. Mevki ve makamlar gelip geçicidir. Ama emekliler kalıcı büyük bir toplum olduğunu kimse aklından çıkarmasın.” İfadelerini kullandı. 

“VERİLEN ZAM DA BİZLERE ONUR KIRICI OLMUŞTUR”

Gül, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Emeklilerimiz bu vatanımızın inşasında her alanda çeşitli kademelerde ve hayatlarının en verimli çağlarında en az 25 yıl vatanına ve milletine hizmet ederek emekli olmayı hak etmiştir. Emeklilerimize üvey evlat muamelesi yapanlar unutmasınlar ki emekliler bu vatanın temel taşlarıdır. Emeklilerimiz vatanımızın gelişmesine ve üretimine yıllarca katkı sunmuşlardır. Emeklilerimize reva görülen yüzde 25’lik zam oranı insan onuruna yakışacak ve hayatlarını idame edecek bir zam olmadığını buradan siz basın mensupları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Değerli basın mensupları son bir yılda ülkemizde basta temel gıda ürünleri olmak üzere bütün ürünlere yüzde 200 zamlanırken, emeklilerimize son bir buçuk yılda verilen zam oranı emeklilerimizi mutlu etmemiştir Emeklilerimiz bu hayat pahalılığı karşısında yaşamlarını idame etmek için en az yüzde 103 daha zam verilmelidir. Memurlarımıza verilen zamlar nasıl onur verici ise emeklilerimize verilen zam da bizlere onur kırıcı olmuştur.” 

EMEKLİLER GEÇİNMİYOR

Gül, “Ülkemiz de yapılan araştırmalara göre 4 kişilik bir aile i için aylık açlık sınırı 13 bin 440 TL’dir. Yine 4 kişilik bir aile için aylık yoksulluk sınırı 33 bin 750 TL olmasına rağmen ülkemizde nüfusumuzun yüzde 60.4 açlık sınırının altında yaşayan insanlarımız var. Yine ülkemizde 7milyon 11 bin 500 TL maaşla çalışan asgari ücretli vatandaşlarımız var. 9 milyon emeklimiz 7 bin 500 TL maaş alıyor. Bu verilen yüzde 25’lik zamdan hiçbir artış maaşlarında olmadan 9 milyon emeklimiz 7 bin 500 maaş almaya devam edeceklerdir. Ne yazık ki bu güne kadar emeklilerimizin sorunları çözülmemiştir.” Şeklinde konuştu. 

GÜL, EMEKLİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Emeklilerin taleplerini sıralayan Gül, “Yıllardan beri gündeme taşıdığımız sorunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyoruz. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz. 2000 yılından sonra emekli olan emeklilerimiz için İNTIBAK yasasının bir an evvel çıkarılmasını ve hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Kesilen aile yardımının bir an evvel tekrardan ödenmesini talep ediyoruz. Emeklilerimize reva görülen yüzde 25’lik zam kabul edilemez. Biz emeklilere ikinci sınıf muamelesi yapılmasın gerektiğinde gereğini yapacak olan büyük bir topluluktur. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER