Van ve bölge illeri son bir haftadır karla karışık yağmur ve kar yağışının etkisi altında. Valilik Van için bir son dakika uyarısı yaparak karla karışık yağmur ve kar yağışı için saat verdi.

VAN İÇİN KAR YAĞIŞ UYARISI

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Van’ın Kuzey (Muradiye, Çaldıran) ve Güney (Bahçesaray, Çatak) ilçelerinde halihazırda devam eden kar yağışlarının, Van il genelinde güneyli yönlerden etkili olan kuvvetli rüzgarın akşam saatlerinden sonra batıya dönerek etkisini azaltması ile birlikte, Van merkez ve çevrelerinde aralıklı kar yağışının görülmesi beklenmektedir. Kar yağışları sırasında yükseklerde kuvvetli rüzgarla birlikte tipi hadisesine bağlı olarak görüş mesafesinde azalma, ısınma ve soğumalar ile birlikte eğimi dik yamaçlarda çığ tehlikesi, ulaşımda akşama, yıldırım düşmesi, kuvvetli güneyli rüzgarla birlikte kar erimeleri ve düşük rakımlarda şiddetli yağışlara bağlı olarak sel, şehir merkezlerinde düşük kotlarda su baskını, dere yataklarında taşkın, kaya düşmesi, toprak kayması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

VALİLİK TEDBİR ALIN DEDİ

Kar yağışları sırasında yükseklerde kuvvetli rüzgarla birlikte tipi hadisesine bağlı olarak görüş mesafesinde azalma, ısınma ve soğumalar ile birlikte eğimi dik yamaçlarda çığ tehlikesi, bölgenin yüksek rakımlı karayolu geçitlerinde (Karabet, Kurubaş, Güzeldere, Tendürek) ulaşımda akşama, yıldırım düşmesi, kuvvetli güneyli rüzgarla birlikte kar erimeleri ve düşük rakımlarda şiddetli yağışlara bağlı olarak sel, şehir merkezlerinde düşük kotlarda su baskını, dere yataklarında taşkın, kaya düşmesi, toprak kayması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI

Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililer ile vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI

Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde daralma vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Bölge genelinde beklenen kuvvetli rüzgar (40-60 km/sa) ve fırtınanın (50-80 km/sa) etkisiyle kar erimelerine bağlı olarak düşük kotlarda su baskını, dere yataklarında taşkın, sel, eğimi dik yamaçlarda çığ tehlikesi, enerji nakil hatlarında kopmalar, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır. Ayrıca Lodosla birlikte baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmeleri, kar savrulması ve kar sürülmesi meydana gelebileceğinden (görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi) olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

Beklenen yağışların (26.03.2024 Salı) ilk saatlerden itibaren Muş, Bitlis, Hakkari çevreleri ile Van'ın güneyinde kuvvetli; yüksekleri yer yer yoğun kar şeklinde olacağı tahmin edildiğinden meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar, buzlanma, don olayı ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER