HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Van’da ve çevre illerde yaşanan elektrik ve doğalgaz sorunu Bakan Alparslan Bayraktar’a iletti. 

“BU GARABETE SON VERMEK İÇİN HAREKETE GEÇMELİDİR”

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit çiftçilerin DEDAŞ zulmü altında olduğunu vurgulayarak “GAP denildi ama çiftçiler gerektiği ölçüde sulamadan yararlanamıyor. Bu sebeple onlarca metre yerin altında su çıkarmak zorunda kalıyorlar. Elektriğe ihtiyaç var, bununla beraber doğal olarak elektrik borcu da artıyor ama katlanan borçlar artık ödenemez hâle gelmiş durumda. Bu nedenle çiftçiler kamu kurumlarında işlem bile yapamıyorlar. Depremden etkilenmelerine rağmen DEDAŞ çiftçinin hesabına yatan mazot ve gübre desteğine bloke koymuş durumda. DEDAŞ'a bu yetkiyi veren kim? Tabii ki Hükûmet. Bakanlığınız Tarım ve Orman Bakanlığıyla da iş birliği içerisinde bu garabete son vermek için harekete geçmelidir.” dedi.

“VAN İLE SINIRLI DEĞİL”

Sayyiğit VEDAŞ’ın uygulamalarını da eleştirerek şunları söyledi: “VEDAŞ'ta da bu zulüm devam ediyor. Kentlerimizde yoksulluk yüksek oranda, ciddi bir işsizlik söz konusu. Ama hizmete bakıldığında ciddi bir enerji hakkı ihlali var, bölgede enerji yoksulluğu gerçeği var, enerji kullanım hakkından yoksun bırakılma gerçeği var. Elektrik direkleri, hatları, telleri birçok yerde çok eski, hatta orada bazı trafolarımız 1990'lı yıllardan kalma. Bunlar yetmezmiş gibi bir de seçim bölgem Van'da karşılaştığımız üzere, güvenlik güçleriyle birlikte mahallelere yapılan baskınlar ve yurttaşın elektriğinin kesilmesi, astronomik oranda cezalar âdeta rutine dönüşmüş durumda. Bu, sadece Van'la da sınırlı değil. Hakkâri'de, Muş'ta, Ağrı'da da maalesef bunun örneklerini görüyoruz.”

Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi! Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi!

“VEDAŞ ÖNCELİKLE ALTYAPIYI YENİLESİN”

Sayaçların direklere çıkarılmasıyla ilgili görselleri Bakan Bayraktar’a gösteren Sayyiğit sözlerini “Bu, kabul edilebilir bir durum değil. VEDAŞ kendince ‘kayıp kaçağı önlemek’ diye bir gerekçe sunuyor burada. Son süreçte aslında VEDAŞ yeni bir tarz da deniyor, bu sefer de sayaçları söküp kasalara kilitleme yöntemiyle karşı karşıyayız. Bunun hiçbir somut olguya dayanmadığı, genelleyici bir yaklaşımla toptan cezalandırma mekanizması kurduğu ortadadır. İnsanlarımıza potansiyel şüpheli muamelesi yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Eğer kayıp kaçağı önlemek isteniyorsa VEDAŞ öncelikle altyapıyı yenilesin, 1990'lı yıllardan kalan trafoları ve hatları değiştirsin. Ülkenin hiçbir yerinde kullanılmayan yöntemlerin buralarda kullanılmasını kabul etmediğimizin bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Oradaki insanlar potansiyel suçlu değildir, bunun adı zorbalıktır; görüntü kirliliği bir tarafa, insanların tükettikleri elektrik miktarını kontrol etme hakları bile bu şekilde ellerinden alınmış durumda.” şeklinde sürdürdü.

“BAZI İLÇELERDE HALA DOĞALGAZ YOK”

Sayyiğit, Bakan Bayraktar’ın doğalgaz boru hatlarının geçtiği yerleri gösterip Iğdır-Nahcivan arasındaki süreci bitireceklerine yönelik sözleri üzerine de şunları söyledi: “Iğdır'dan geçecek bu kocaman doğal gaz hattından niye Iğdır halkı yararlanamıyor? Iğdır'da 5 mahallede doğal gaz yok; Özgür Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Emek Mahallesi, Pir Sultan Abdal Mahallesi ve Iğdır'ın diğer ilçelerinde de doğal gaz sıkıntısı var. Yine, Ağrı'da da aynı durum söz konusu. O doğal gaz hatları hem Van'dan hem Ağrı'dan geçiyor, Ağrı'da da doğal gazın var olduğu ilçelerde bile ciddi eksiklikler var. Çünkü bazı mahallelerde var, bazı mahallelerde yok; mahallelerin bir kısmında bir yıldır altyapı çalışması yapılıyor, her yer kazı alanına dönmüş durumda. Ama sonuç alıcı hiçbir çalışma yok.” 

“VAN MERKEZİN BAZI MAHALLELERİNDE DOĞALGAZ YOK”

Özalp ve Saray üzerinden bu doğal gaz hatları gelmesine rağmen doğal gaz kullanımı yok, Saray'da doğal gaz kullanımı yok, Van merkezin bazı mahallelerinde yok. Önceki Bakan nüfusu 10 binin üzerinde olan her yere doğal gaz götüreceğini ifade etti ama üzerinden yıllar geçmiş. Siz de daha iki ay önce Saray, Başkale, Özalp, Çatak, Bahçesaray ilçelerine doğal gaz götürme hedefi koymuşsunuz. Yirmi bir yıldır iktidarsınız, iktidarı muhalefetten sanki 2023'te almışsınız gibi bir konuşmayı açıkçası tuhaf buluyoruz. Doğal gazı hemen yanı başımızda, İran'dan alıyoruz -bunu tekrar ediyorum- İran'dan almamıza rağmen oradaki bölge illerinde niye hâlen yaygın bir şekilde bu doğal gazı kullanamıyoruz?

Editör: Necmettin Dursun