Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri, Hakkari'nin Çukurca ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kazan Vadisi'ndeki yolda yaralı bir erkek ayıyı fark etti. Dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle yaralandığı düşünülen ayı için Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari İl Müdürlüğü'ne bilgi verildi. Bölgeye gelip, ilk müdahaleyi yapan ekipler, daha sonra 3 yaşındaki ayıyı Van'a sevk etti. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen ayı, burada tedavi altına alındı. Burada ayının ateşli silah ile vurulduğunu belirlendi.

'TEDAVİSİNE DEVAM ETMEKTEYİZ'

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "İlk muayenelerimizi, ilk ilaçlarımızı, ilk kontrollerimizi yaptık ve kendisine bir yol oluşturarak, tedavisine devam etmekteyiz. Tedavi edip, sonucunda Doğa Koruma Milli Parklar ile bir karar verip, göndereceğiz. Her ateşli silah yaralanmasında, hayati tehlike olur. Çünkü ateşli silahla atılan mermi, hayati organa isabet etmiş. Felç tablosunu çözebilirsek ayı yaşamını devam ettirir. Şu an itibarıyla verdiğimiz serum ve ilaçlar ile hayati tehlikesini atlatmak üzeredir. Ama felç tablosu hala devam etmekte" dedi.

PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza

ÇOĞU TRAFİK KAZASINA BAĞLI YARALANMALAR

Van Gölü Havzası, Bitlis ve Hakkari çevresinde ayı ailelerinin yaşadığını anlatan Prof. Dr. Aslan, son 5 yılda 10 ayının merkeze getirildiğini, bunların çoğunun trafik kazasına bağlı yaralanmalar olduğunu belirtti. Prof. Dr. Aslan, "Ama bunun yanında annesinden ayrılmış yetim 1 aylık yavrumuz da bize gelmişti. Onu büyüttük. 'Haçuvan' ismi ile Kayseri'ye gönderdik. 1 tane de Bitlis'ten gelen ayı yavrusu vardı. Onu da Bursa'daki ayı barınağına gönderdik. 2 tanesini de doğaya tekrar saldık ve tutundular. Ve bu çalışmalarımıza devam ettirmekteyiz. Eğer daha büyük imkanlar ile ayıların yaşayabileceği, kontrollü bir merkez olsa daha faydalı olarak çalışmalarımıza devam ederiz" diye konuştu.

Kaynak: DEMİRÖREN HABER AJANSI