ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - 24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin gözünü diktiği yeni kabine için gözler Ankara’ya çevrilirken Van bir kez daha ‘bakanlık’ talebini dile getirdi. Hüseyin Çelik’ten bu yana bir daha bakanlık verilmeyen bir kent olan Van’da, kabinenin açıklanması öncesinde sosyal medyada kampanya yapıldı. Van’daki bir çok isim Vangölü Aktivistleri adlı STK tarafından başlatılan #VanaBakanŞart etiketiyle kentte bu dönem bir bakanlık olması çağrısını yaptı. Sosyal medyadaki kampanyaya destek çığ gibi büyürken o talep Türkiye genelinde en çok konuşulan konular arasına yerleşti. Van’dan isimlerin de destek verdiği o taleple ilgili oluşan kamuoyunun ardından Van’ın gözü Ankara’ya ve yeni kabineye çevrildi.

 

24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerinin ardından, vekiller hafta sonu yemin etti. Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) de yeni sisteme geçiş yapıldı. Türkiye’de Başkanlık (Cumhurbaşkanlığı) sistemi tam anlamıyla başladı. Şimdi sıra kabinenin belli olmasında. 2002-2009 yılları arasında 6,5 yıllık bakanlık sürecinde Van’ın bakanlığını yapan Hüseyin Çelik’ten sonra bakanı olmayan Van, bu kabineden bakanlık bekliyor. Bakanlık talebinde bulunan Vanlılar sosyal medya üzerinde de büyük bir adım attı. Twitter’da Trend Topik (TT) olan "VanaBakanŞart" talebiyle Vanlılar, Van’a bakanın bu dönemde şart olduğuna işaret etti. Şehrivan Gazetesi olarak, Van’ın bakanlık talebini sizler için derledik ve önemli isimlere sorduk. İşte Van’ın bakanlık talebi...

 

 

AKTİVİSTLER: BAKAN TALEP EDİYORUZ

 

Talebi sosyal medya üzerinden başlatan ve Vanlılara çağrıda bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği gazeteniz Şehrivan’a açıklamalarda bulundu. Aktivistler, “Türkiye’nin Doğu’ya açılan kapısı olan ve 1 milyon 500 bine yakın nüfus barındıran Van Gölü havzasından yeni kabineye bir bakan talep ediyoruz. Van hem Büyükşehir em İran’a sınır hem de Van Gölü Havzasında bölgenin cazibe merkezidir. Milyonlarca vatandaşı için yeni kabinede temsiliyet arzumuzdur. Bu yüzden de diyoruz ki Ortadoğu’nun İkinci Dubai’si olabilecek potansiyele sahip bölgemizin gelişmesi için ‘Van’a Bakan Şart’ diyoruz.”

 

 

YENİ DÖNEMDE VAN’A BAKAN ŞART

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Van Ticaret Borsası (TB) eski başkanlarından işadamı Feridun Irak’ta dışardan getirilecek bakanlı dönemin önemli olduğunu söyledi. Irak, “Yeni dönemde bakanların dışardan olması farklı bir sistemi getirecektir. Dolayısıyla yeni oluşacak kabinede bakanı olan iller son derece şanslı olacaktır. Bu şanslı illerden birinin de Van olması önemli olur. Van’da bir bakan olması sadece Van’a değil tüm bölgeye son derece katkı sunacaktır. Çünkü Van bölgenin en büyük, en kalabalık, ildir. En önemlisi bir sınır kentidir. Van’ın potansiyeli de çok yüksektir. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde Van’a bakan verilmesi bölge için büyük bir atılım olacaktır.” Diye konuştu.

 

 

GÜLER: YENİ SİSTEMDE VAN OLMALI

 

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de Van’a bakan talebini Şehrivan’a değerlendirdi. Güler Van’ın Türkiye’nin önemli bir kenti olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Van, Türkiye’nin en stratejik illerinden bir tanesidir. Nüfus ve konum itibariyle bölge illerinden çok daha büyük ve önemlidir. Son yıllarda bölge illerde bu tür temsiliyetler oldu. Van’da da Türkiye’de başlayan yeni sistemle birlik bakanlık olması gerekiyor. Yeni sistemde Van’ın olmasını önemsiyor ve bunu da talep ediyoruz.”

 

 

İNAN: EMRİNİZLE OLSUN İSTERİZ

 

Sosyal medya hesabı üzerinden Van’a bakanın şart olduğu vurgusu yapan Burhan İnan’da talepleri Şehrivan’a anlattı. İnan, “Doğu’nun incisi diyoruz. Adamın hası diyoruz. Düzelsin ortalık, sevinsin neşeli olsun istiyoruz. Van’a bakan şart. Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu da emrinizle olsun arzu ediyoruz. Van huzur şehridir. Gelişmesi için bir abiye bir bakana ihtiyaç duyduğumuzu söylemek isteriz. Yeni bir dönem olsun, yeni bir dönem olmalı. Bu bölgenin kalkınması için tekrar ediyoruz. Van’a bakan istiyoruz ve Van’a bakan şart olmalı.” İfadelerini kullandı.

 

 

SOSYAL MEDYADAN BAKANLIK ÇAĞRISI

 

- Van'ın beşte biri olmayan Kars'a bakan atanıyor. Aynı zamanda Van'ın yarı nüfusu olan Erzurum’da kesintisiz her dönem bakan var. Coğrafyası, jeopolitik önemi olan ve turizm, genç nüfus vs. bölgede konum itibari ile söz sahibi olan bir ile olan Van’a bakan şart.

 

- Van gölünün kıyısında, doğunun odak noktasında tarihi Akdamar adasında, geçmişle gelecek arasında yükselen yeni neslin sesi. Erciş'in sevilen ağabeyi, gönüllere taht kuran hizmette kendiyle yarışan, vatan, millet, sevdalısı, Fatih'in ismine layık Van'a Fatih Çiftçi gerek. Güzel Van’ımıza bakan şart.

 

- Van’a bakan şart diyoruz. Neden halen kaç seçimdir problemlerin kökenine inemiyoruz. Sayın valimiz ve kayyumlarımız bile Vanlı olmadıkları halde bu problemleri çözmeye odaklı mükemmel işler çıkarırken, diğerleri nerede. Evet, her şeye rağmen Van’a bakan şart.

 

- Çevre yolu dedik, stadyum dedik, vergide terkin dedik. Ancak Van lokomotif olur dedik. Yerli otomobilin en azından bir parçası burada üretilsin dedik. Umudumuza aşığım, her kabine öncesi dediğimiz gibi şimdi de diyoruz; Van’a bakan şart.

 

- Vanlı değilim ancak, Vanlıların bu güzel şehir için ne kadar çabaladığını ve daha iyi şeyler yapmak için duydukları heyecanı hissedebiliyorum. Bu nedenle bence de bu dönemde Van’a bakan şart diyorum ve bu çağrıyı destekliyorum.

 

- Gün olaydı tan olaydı. Kaldığın yer Van olaydı, yattığın yer han olaydı. Türkülere, şarkılara, masallara, tarihe konu olan kadim, medeniyet şehri Van'a bakan şarttır. Bizde yeni sistemde, Van’a bakan şart diyoruz ve talep ediyoruz.

 

- Geçmişte Van’ın bir bakanı vardı büyük hizmetler kesintisiz oluyordu. Eğer bir daha bakanı olursa Van adeta uçar. Bu yüzden Van olarak talep ediyoruz. Van’a bu dönemde bakan şart.

Editör: TE Bilisim